2011. március 1., kedd

Tökpaszuly leves


Annyira egyszerű elkészíteni a tökpaszuly levest, ami a mi kis családunkat olyan nagyon megosztja. Gyerekkoromban ki lehetett volna zavarni vele a világból, legalább annyira nem szerettem mint a krumplilevest, ez utóbbit a mai napig nem tudtam megszeretni, de azért a legfinomabbat mégis csak én főzöm. Visszatérve a tökpaszulyra, sütőtökből készül, és két féle képen lehet készíteni. Az egyik változat, amikor rántással és tejföllel, a másik változat szerint viszont tejfölös habarással készítjük.
Mindenképpen kell hozzá legalább 2 kg sütőtök, aminek a felét lereszeljük, lehetőleg tökgyalun, de a robotgép durva reszelője is nagyon megfelelő, és még időt és energiát is spórolunk. A tök másik felét kb 2x2 cm-es kockára vágjuk.

Hozzávalók:
2 kg sütőtök
1 kis fej vöröshagyma
1 közepes babérlevél
csipet só
ecet cukor ízlés szerint

a rántáshoz
5 dkg vaj, vagy olaj
5 dkg liszt

a habaráshoz
2 dl tejföl
5 dkg liszt



Annyi vízzel amennyi jól ellepi feltesszük főni a kockára vágott tököt egy kis fej darabokra vágott vöröshagymával, 1 babérlevéllel, kevés sóval. Miután megfőtt a tök, kivesszük a babérlevelet, és botmixerrel pürésítjük a levesünket, és megfelelő sűrűségig vízzel hígítjuk. Hozzáadjuk a reszelt tököt, és azt is puhára főzzük. Itt már figyeljünk, hogy csak kellemesen főjön meg, azért maradjon benne darabos rész is. Végül is ettől paszuly
. És itt jön az, amit korábban említettem, két féle képen lehet készíteni. Egy-két kanál zsemle színű rántással, ami a következő képen készül. Megolvasztok 5 dkg vajat, és 2 evőkanál finomlisztet zsemleszínűre pirítok benne, amit a kész leveshez adok, kb 5 percig tovább forralom, ezután ecetet és cukrot adok hozzá ízlés szerint. Akkor finom, ha kellemesen édes-savanyú. Tejföllel tálalom. (én így szeretem) . A másik mód, amikor 2 dl tejfölből és két evőkanál lisztből habarást készítek, felhígítom a levessel, ez hőkiegyenlítés miatt is kell, és ezzel habarom be a levest, kb 5 percig főzöm, hogy ne legyen liszt ízű, majd cukorral és ecettel ízesítem. (a párom viszont így szereti).



Kikent kifli

A kikent kifli. mint a neve is mutatja, egy kikent tésztából készül. Mi az hogy kikent? Az amikor a tésztát elnyújtjuk, és lisztes zsírral megkenjük, persze többször, hogy jó réteges legyen, és ezután összehajtogatjuk, és pihentetjük. Rém egyszerű mutatvány az egész. Semmi más nem kell, csak egy kis liszt, tej, tojás, cukor, élesztő, és persze zsír. És ez nem vicc. Az igazi zsírral készül. Semmi más nem jó, mert nem vajas, és nem hájas tésztát akarunk készíteni, hanem igazi hajtogatott zsíros tésztát. A legjobb a házi zsír, de ha valaki nem rendelkezik ezzel, az üzletek tele vannak jobbnál jobb házias jellegű zsírokkal. A lényeg, hogy ne préselt legyen, hanem olvasztott.

Hozzávalók:
1 kg liszt
2 tojás
1 csipet só
1 ek. cukor
4-5 dl tej (itt megjegyezném, hogy a tésztának inkább kicsit keményebbnek kell lennie, olyan rugalmasan keménynek)
5 dkg élesztő
A hozzávalókat összegyúrjuk, és keleszteni félretesszük. Ez kb. 1 óra.

Amivel megkenjük a következő képen alakul. Egy 30 dkg szoba hőmérsékletű zsírt összekeverünk 20 dkg liszttel. Ezt addig keverjük, amíg laza, habos jelleget nem képez a keverék.
Az elnyújtott tésztát ezzel fogjuk megkenni. Az egészet rákenjük. Elsimítjuk, és összehajtogatjuk. Egy fél órára félretesszük, persze letakarjuk. Még kétszer megismételjük a nyújtást a hajtogatást és pihentetést. A tészta szép fényes, rugalmas, és nem válik külön a zsír, hanem csak olyan, mintha zsíros lenne.
Higgyétek el megéri a fáradságot, és a sok-sok időt.
Ezt a tésztát azután viszonylag vékonyra kb. fél centis téglalappá nyújtjuk, háromszögeket vágunk belőle, megkenjük igazi jó szilvalekvárral, összetekerjük, felvert tojásba, majd durvára vágott dióba mártjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
















2011. február 8., kedd

Pirog

Évek, sőt évtizedek óta akarok pirogot sütni. Egészen a tegnapi napig nem jött össze, és ezt valahogy nagyon sajnálom, mert valami fantasztikus dologban volt részünk. Finom, sőt nagyon is finom dolog. A választásom egy olyan oldal receptjére esett, ahonnan a múlt évben találtam a pirogra, csak nem készítettem el. Ezúton kérek elnézést az illetőtől, és ha megírja az oldala címét beteszem a linkjét ide.

A recept pedig a következő:


Az alaptészta hozzávalói:

40 dkg liszt
4 dkg élesztő
5 dkg vaj vagy margarin
1 vagy 2 teáskanál cukor (édes piroghoz 2, sóshoz 1)
1 vagy 2 teáskanál só (édes piroghoz 1, sóshoz 2)
2 dl víz

Elkészítés:

A lisztet, cukrot és sót tálba tesszük, hozzáadjuk a zsiradékot, és az egészet kissé összemorzsoljuk. Az élesztőt a vízben elkeverjük, beletesszük a tésztába, és homogén masszává dolgozzuk ki. Dagasztani nem kell! 15 percre félretesszük, majd annyi részre osztjuk, ahány pirogot akarunk készíteni; vagy egyetlen vékony lappá nyújtjuk, és tetszés szerinti méretű körökre szaggatjuk. A kinyújtott tészta egyik felére halmozzuk a tölteléket úgy, hogy a szélén legalább 1 cm hely maradjon. A tészta másik felét ráhajtjuk, és a széleit összenyomkodjuk; ha művészi tehetségünk és ösztönünk engedi, finoman meg is csavarhatjuk, így szebb lesz. A tetejét egész tojással megkenjük, 15 perces újabb kelesztés után még egyszer megkenjük, villával megszurkáljuk, és meleg sütőben pirosra sütjük

A töltelék nálam gombás-húsos volt, amit úgy készítettem, hogy a gombás és a húsos tölteléket összekevertem. Elmondanám nagyon jól sikerült.
Ez pedig a következő képen készült.

Gombás

Hozzávalók:

40 dkg friss vagy annyi szárított gomba, amennyiből 40 dkg friss gombának megfelelő mennyiség nyerhető; különlegesen finom, ha vegyes erdei gombákból készül
1 fej vöröshagyma
Só, bors, esetleg majoránna, kakukkfű
1–2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A gombát megmossuk (megtisztítani nem kell) és apróra vágjuk. A szárított gombát előbb beáztatjuk, utána hasonlóképpen járunk el vele. Száraz serpenyőben addig pirítjuk, míg a saját levét el nem főtte. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a reszelt hagymát, valamint a fűszereket, és addig pároljuk, míg a hagyma az erős szagát elveszíti. Ha nem találnánk elég lágynak a tölteléket, kevés tejföllel vagy tejszínnel lazíthatjuk

Húsos

Hozzávalók:

40 dkg darált hús (Oroszországban inkább marhahúsból készítik, mi használhatunk sertéshúst vagy vegyesen sertés- és marhahúst)
1 nagy fej vöröshagyma
2–3 evőkanál tejföl
2 evőkanál mustár
Só, bors, majoránna
olaj
Esetleg 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A hagymát az olajon áttetszőre pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket, és addig pirítjuk-pároljuk, míg a hús teljesen át nem sült. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt, és megvárjuk, míg a fölösleges nedvesség elfő belőle. Ezzel a mennyiséggel a fent leírt tésztaadagnak kb. a felét tudjuk megtölteni.






A pirog elkészült, és nagyon finom lett.









2011. január 23., vasárnap

Lekváros bukta

Lekváros bukta

hozzávalók:

50 dkg liszt
2 evőkanál cukor
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő
3 dl tej
szilvalekvár

A hozzávalókat kenyérsütő gépben megdagasztatom, majd kb. 30-40 percig kelesztem.
Azután vajjal megkent nyújtólapon elnyújtom, 8x8-as négyzeteket vágok belőle, amire egy-egy kanálka házi szilvalekvárt teszek. Ezután mintha gombócot szeretnék készíteni összecsípem a tésztát, megformázom és a gombócokat vajjal megkent tepsire rakom nem túl távol egymástól. Újra hagyom kelni, megkenem tojássárgájával, és előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöm.






2011. január 18., kedd

Diós kalács2

A diós kalács kuglófformában kisütve istenien sikerült.

Merem ajánlani mindenkinek. A recept itt olvasható.








2011. január 16., vasárnap

Röszti

Nagyon régóta nem voltan itt. Viszont a röszti arra késztetett, hogy népszerűsítsem őt. Az egyik kedvenc köreteim egyike. Nincs ezen mit tagadni. Hízlal vagy sem, imádom.
Elkészítése roppant egyszerű, az íz pedig magáért beszél.

Hozzávalók:

1 kg burgonya reszelve a reszelő nagy lyukú részén
1 db kis fej vöröshagyma, apróra felvágva
2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
1 db tojás
liszt, amennyit felvesz, hogy összeálljon a massza
só, őrölt bors,
petrezselyemzöld apróra vágva
olaj a kisütéshez

Miután a burgonyát lereszeltük, mindig várjunk annyit, hogy levet eresszen, sőt én ki szoktam a levét nyomni, megvárom amíg a keményítő a tál alján összegyűlik, leöntöm róla a lét, és a reszelt krumplihoz adom a keményítőt is. Beleteszem a hagymát, a fokhagymát, a tojást, a fűszereket, és annyi lisztet, hogy összeálljon a massza, azután 5-10 percig pihentetem. Ez alatt az idő alatt az olajam felforrósodik, és kanállal beleszaggatom, hagyom, hogy pirosra süljön, kiszedem, papírtörlőn lecsepegtetem, és lehet fogyasztani.
Sült húsokhoz, rántott gombához, bármihez, akár tükörtojáshoz is tökéletes.












2010. november 27., szombat

Diós tekercs

Nyugodtan aludhatnék, hiszen szombat van. De pechemre nem tudok. Természetes, hiszen lehetne, nem kell dolgozni menni. Hogy ez miért történik rendszeresen meg az emberrel, szerintem senki nem tudja a választ. Így hát valamit ki kellett találni. Arra gondoltam a kakaó mellé, jó lenne, valami falós.
Ezért esett a választásom a diós tekercsre.


A kenyérsütőbe tettem a következőket a tésztához:

50 dkg liszt
csipet só
2 tk. cukor
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg margarin

tésztát dagasztattam, megkelesztettem.
Közben ledaráltam 15 dkg diót,
összekevertem 15 dkg cukorral
hozzáadtam 1 csomag vaníliás cukrot
1 citrom reszelt héját

Miután a tészta a kétszeresére dagadt, elnyújtottam, megkentem 5 dkg olvasztott margarinnal, megszórtam a darált diós keverékkel, megszórtam némi mazsolával, feltekertem mint a bejglit, srégan felszeleteltem, tepsire raktam, a tetejüket megkentem egy pici vízzel elkevert tojássárgájával, majd újra hagytam 20 percet kelni.
Előmelegített sütőben 40 perc alatt mosolygósra sütöttem.

A családom még ezután fogja meglátni.

Észre vettem, hogy ahogy az illatok kezdték átlengeni a lakás levegőjét, egyre inkább mocorogtak, sőt azt hiszem fel is keltek. Csak még kicsit várnak, nem igazán engedi őket az ágy. Hiszen szombat van, nem kell dolgozni menni. Lehet egy kicsit lustálkodni........





............diós tekercs.............

.............talán 3 elég egy reggelihez............

..............de lehet hogy több kell belőle............






Nosztalgia krémes

 Maradjunk még mindig a tojásfehérje felhasznalásánál. Süssünk-Nosztalgia krémest egyszerűen és gyorsan  Hozzávalók  3 csomag leveles tészta...