Annyira egyszerű elkészíteni a tökpaszuly levest, ami a mi kis családunkat olyan nagyon megosztja. Gyerekkoromban ki lehetett volna zavarni vele a világból, legalább annyira nem szerettem mint a krumplilevest, ez utóbbit a mai napig nem tudtam megszeretni, de azért a legfinomabbat mégis csak én főzöm. Visszatérve a tökpaszulyra, sütőtökből készül, és két féle képen lehet készíteni. Az egyik változat, amikor rántással és tejföllel, a másik változat szerint viszont tejfölös habarással készítjük.
Mindenképpen kell hozzá legalább 2 kg sütőtök, aminek a felét lereszeljük, lehetőleg tökgyalun, de a robotgép durva reszelője is nagyon megfelelő, és még időt és energiát is spórolunk. A tök másik felét kb 2x2 cm-es kockára vágjuk.
Hozzávalók:
2 kg sütőtök
1 kis fej vöröshagyma
1 közepes babérlevél
csipet só
ecet cukor ízlés szerint
a rántáshoz
5 dkg vaj, vagy olaj
5 dkg liszt
a habaráshoz
2 dl tejföl
5 dkg liszt
Annyi vízzel amennyi jól ellepi feltesszük főni a kockára vágott tököt egy kis fej darabokra vágott vöröshagymával, 1 babérlevéllel, kevés sóval. Miután megfőtt a tök, kivesszük a babérlevelet, és botmixerrel pürésítjük a levesünket, és megfelelő sűrűségig vízzel hígítjuk. Hozzáadjuk a reszelt tököt, és azt is puhára főzzük. Itt már figyeljünk, hogy csak kellemesen főjön meg, azért maradjon benne darabos rész is. Végül is ettől paszuly. És itt jön az, amit korábban említettem, két féle képen lehet készíteni. Egy-két kanál zsemle színű rántással, ami a következő képen készül. Megolvasztok 5 dkg vajat, és 2 evőkanál finomlisztet zsemleszínűre pirítok benne, amit a kész leveshez adok, kb 5 percig tovább forralom, ezután ecetet és cukrot adok hozzá ízlés szerint. Akkor finom, ha kellemesen édes-savanyú. Tejföllel tálalom. (én így szeretem) . A másik mód, amikor 2 dl tejfölből és két evőkanál lisztből habarást készítek, felhígítom a levessel, ez hőkiegyenlítés miatt is kell, és ezzel habarom be a levest, kb 5 percig főzöm, hogy ne legyen liszt ízű, majd cukorral és ecettel ízesítem. (a párom viszont így szereti).
Mindenképpen kell hozzá legalább 2 kg sütőtök, aminek a felét lereszeljük, lehetőleg tökgyalun, de a robotgép durva reszelője is nagyon megfelelő, és még időt és energiát is spórolunk. A tök másik felét kb 2x2 cm-es kockára vágjuk.
Hozzávalók:
2 kg sütőtök
1 kis fej vöröshagyma
1 közepes babérlevél
csipet só
ecet cukor ízlés szerint
a rántáshoz
5 dkg vaj, vagy olaj
5 dkg liszt
a habaráshoz
2 dl tejföl
5 dkg liszt
Annyi vízzel amennyi jól ellepi feltesszük főni a kockára vágott tököt egy kis fej darabokra vágott vöröshagymával, 1 babérlevéllel, kevés sóval. Miután megfőtt a tök, kivesszük a babérlevelet, és botmixerrel pürésítjük a levesünket, és megfelelő sűrűségig vízzel hígítjuk. Hozzáadjuk a reszelt tököt, és azt is puhára főzzük. Itt már figyeljünk, hogy csak kellemesen főjön meg, azért maradjon benne darabos rész is. Végül is ettől paszuly. És itt jön az, amit korábban említettem, két féle képen lehet készíteni. Egy-két kanál zsemle színű rántással, ami a következő képen készül. Megolvasztok 5 dkg vajat, és 2 evőkanál finomlisztet zsemleszínűre pirítok benne, amit a kész leveshez adok, kb 5 percig tovább forralom, ezután ecetet és cukrot adok hozzá ízlés szerint. Akkor finom, ha kellemesen édes-savanyú. Tejföllel tálalom. (én így szeretem) . A másik mód, amikor 2 dl tejfölből és két evőkanál lisztből habarást készítek, felhígítom a levessel, ez hőkiegyenlítés miatt is kell, és ezzel habarom be a levest, kb 5 percig főzöm, hogy ne legyen liszt ízű, majd cukorral és ecettel ízesítem. (a párom viszont így szereti).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése