2011. március 1., kedd

Kikent kifli

A kikent kifli. mint a neve is mutatja, egy kikent tésztából készül. Mi az hogy kikent? Az amikor a tésztát elnyújtjuk, és lisztes zsírral megkenjük, persze többször, hogy jó réteges legyen, és ezután összehajtogatjuk, és pihentetjük. Rém egyszerű mutatvány az egész. Semmi más nem kell, csak egy kis liszt, tej, tojás, cukor, élesztő, és persze zsír. És ez nem vicc. Az igazi zsírral készül. Semmi más nem jó, mert nem vajas, és nem hájas tésztát akarunk készíteni, hanem igazi hajtogatott zsíros tésztát. A legjobb a házi zsír, de ha valaki nem rendelkezik ezzel, az üzletek tele vannak jobbnál jobb házias jellegű zsírokkal. A lényeg, hogy ne préselt legyen, hanem olvasztott.

Hozzávalók:
1 kg liszt
2 tojás
1 csipet só
1 ek. cukor
4-5 dl tej (itt megjegyezném, hogy a tésztának inkább kicsit keményebbnek kell lennie, olyan rugalmasan keménynek)
5 dkg élesztő
A hozzávalókat összegyúrjuk, és keleszteni félretesszük. Ez kb. 1 óra.

Amivel megkenjük a következő képen alakul. Egy 30 dkg szoba hőmérsékletű zsírt összekeverünk 20 dkg liszttel. Ezt addig keverjük, amíg laza, habos jelleget nem képez a keverék.
Az elnyújtott tésztát ezzel fogjuk megkenni. Az egészet rákenjük. Elsimítjuk, és összehajtogatjuk. Egy fél órára félretesszük, persze letakarjuk. Még kétszer megismételjük a nyújtást a hajtogatást és pihentetést. A tészta szép fényes, rugalmas, és nem válik külön a zsír, hanem csak olyan, mintha zsíros lenne.
Higgyétek el megéri a fáradságot, és a sok-sok időt.
Ezt a tésztát azután viszonylag vékonyra kb. fél centis téglalappá nyújtjuk, háromszögeket vágunk belőle, megkenjük igazi jó szilvalekvárral, összetekerjük, felvert tojásba, majd durvára vágott dióba mártjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...