2011. február 8., kedd

Pirog

Évek, sőt évtizedek óta akarok pirogot sütni. Egészen a tegnapi napig nem jött össze, és ezt valahogy nagyon sajnálom, mert valami fantasztikus dologban volt részünk. Finom, sőt nagyon is finom dolog. A választásom egy olyan oldal receptjére esett, ahonnan a múlt évben találtam a pirogra, csak nem készítettem el. Ezúton kérek elnézést az illetőtől, és ha megírja az oldala címét beteszem a linkjét ide.

A recept pedig a következő:


Az alaptészta hozzávalói:

40 dkg liszt
4 dkg élesztő
5 dkg vaj vagy margarin
1 vagy 2 teáskanál cukor (édes piroghoz 2, sóshoz 1)
1 vagy 2 teáskanál só (édes piroghoz 1, sóshoz 2)
2 dl víz

Elkészítés:

A lisztet, cukrot és sót tálba tesszük, hozzáadjuk a zsiradékot, és az egészet kissé összemorzsoljuk. Az élesztőt a vízben elkeverjük, beletesszük a tésztába, és homogén masszává dolgozzuk ki. Dagasztani nem kell! 15 percre félretesszük, majd annyi részre osztjuk, ahány pirogot akarunk készíteni; vagy egyetlen vékony lappá nyújtjuk, és tetszés szerinti méretű körökre szaggatjuk. A kinyújtott tészta egyik felére halmozzuk a tölteléket úgy, hogy a szélén legalább 1 cm hely maradjon. A tészta másik felét ráhajtjuk, és a széleit összenyomkodjuk; ha művészi tehetségünk és ösztönünk engedi, finoman meg is csavarhatjuk, így szebb lesz. A tetejét egész tojással megkenjük, 15 perces újabb kelesztés után még egyszer megkenjük, villával megszurkáljuk, és meleg sütőben pirosra sütjük

A töltelék nálam gombás-húsos volt, amit úgy készítettem, hogy a gombás és a húsos tölteléket összekevertem. Elmondanám nagyon jól sikerült.
Ez pedig a következő képen készült.

Gombás

Hozzávalók:

40 dkg friss vagy annyi szárított gomba, amennyiből 40 dkg friss gombának megfelelő mennyiség nyerhető; különlegesen finom, ha vegyes erdei gombákból készül
1 fej vöröshagyma
Só, bors, esetleg majoránna, kakukkfű
1–2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A gombát megmossuk (megtisztítani nem kell) és apróra vágjuk. A szárított gombát előbb beáztatjuk, utána hasonlóképpen járunk el vele. Száraz serpenyőben addig pirítjuk, míg a saját levét el nem főtte. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a reszelt hagymát, valamint a fűszereket, és addig pároljuk, míg a hagyma az erős szagát elveszíti. Ha nem találnánk elég lágynak a tölteléket, kevés tejföllel vagy tejszínnel lazíthatjuk

Húsos

Hozzávalók:

40 dkg darált hús (Oroszországban inkább marhahúsból készítik, mi használhatunk sertéshúst vagy vegyesen sertés- és marhahúst)
1 nagy fej vöröshagyma
2–3 evőkanál tejföl
2 evőkanál mustár
Só, bors, majoránna
olaj
Esetleg 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A hagymát az olajon áttetszőre pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket, és addig pirítjuk-pároljuk, míg a hús teljesen át nem sült. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt, és megvárjuk, míg a fölösleges nedvesség elfő belőle. Ezzel a mennyiséggel a fent leírt tésztaadagnak kb. a felét tudjuk megtölteni.






A pirog elkészült, és nagyon finom lett.









Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...