Körülbelül száz éve készült nálam sárgarépa főzelék, pedig imádom én és a férjem is.
Mindenek előtt a csirke kerül egy kis gyors pácba, mivel a főzelék percek alatt elkészíthető.
Fejenként 2-3 felső comb, vagy combfilé
valamint a fűszerek, melyekből a só kivételével mindenből egy teás kanállal tettem: kakukkfű, fokhagymapor, vöröshagymapor, szárított snidling, sóból pedig egy evőkanállal kell.
Ezzel a keverékkel megszórom a combokat, majd egy olajozott tepsibe teszem, és a tetejét is enyhén megolajozom. Hagyom 20 percet pihenni, azután 190 fokos sütőben megsütöm. Az első 10-15 percre tegyünk a tetejére alufóliát, hogy a saját levében megpuhulhasson.
Közben, amíg a hús pihen, 70 dkg sárgarépát megpucolok, és tormareszelővel lereszelem.
5 dkg vajon megdinsztelem, és felöntöm kb 1 liter vízzel, megsózom, és puhára főzöm.
Amikor megpuhult hozzáadok 3-4 evőkanál cukrot, vagy édesítőt, és botmixerrel pürésítem. 2 dl tejjel elhabarok 3 kanál lisztet és 1 kanál kukoricakeményítőt, és hozzáadom a répapüréhez. Felfőzöm, közben szépen besűrűsödik.
A kicsontozott csirkecombbal tálalom, de persze külön-külön is tálalható. Ki hogy szereti.
Aki nem szereti a répafőzeléket, az a kakukkfüves csirkéhez süssön hagyományos köretet, vagy répacsíkokat sütőben.
Aki nem szereti a répafőzeléket, az a kakukkfüves csirkéhez süssön hagyományos köretet, vagy répacsíkokat sütőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése