2016. január 17., vasárnap

Aszalt paradicsomos-bazsalikomos kenyér





Mindig is imádtam az illatos kenyereket. Talán azért is esett a mai napon választásom erre a rusztikus kenyérre, bazsalikommal, és aszalt paradicsommal.
Annyira egyszerű elkészíteni, hogy cseppet sem kell aggódni a készítésekor, mennél rusztikusabb, annál szebb, és természetesen finomabb is.
A párosítás tökéletes, a bazsalikom kiegészíti a paradicsomot, mind illatban, mind ízben.

Hozzávalók:  (1 csésze = 250 ml)

1 csésze meleg víz
1 csomag instant élesztő (7 g)
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 1/2 csésze liszt
apróra vágott aszalt paradicsom + 2 evőkanál az olajból, amiben el van téve
4-5 bazsalikom levél


A vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Amikor jó habos, hozzáadjuk az olajat a lisztet, és a sót, majd beledagasztjuk a paradicsomot és az apróra vágott bazsalikom leveleket.
Amikor szép sima és fényes, cipóvá formáljuk, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, átgyúrjuk, és cipót készítünk ismét belőle.
Egy órát pihentetjük, majd bevágjuk a tetejét, és a 200 fokosra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ekkor átkenjük olajjal, majd visszatoljuk a sütőbe és további 20-25 percig sütjük. Ízlésünk szerint olajjal való átkenéskor durva sóval is megszórhatjuk.
Amikor aranybarnára sült kivesszük, és rácson hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom olívába mártogatva, borssal megszórva.




1 megjegyzés:

duende írta...

hát ez... valami gyönyörűséges! :)

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...