2015. január 31., szombat
Könnyű fánk eperlekvárral
Korán keltem. Napok óta nem alszom jól, bizonyára a szél miatt. Gondoltam édesapámnak sütök néhány fánkot, hiszen a kedvence közé tartozik.
3 dl langyos tejbe egy kanál porcukrot tettem, és 3 dkg
élesztőt felfuttattam benne. Fél kiló lisztet egy tálba
szitáltam, közepébe mélyedést készítettem, ide öntöttem a
felfutott élesztőt. Kapott két tojássárgáját, 5 dkg nagyon lágy vajat, és egy csipet sót.
Alaposan megdagasztottam, simára, fényesre, majd
letakartam és a másfélszeresére kelesztettem.
Ezután lisztezett deszkára kiborítottam, lazán elnyújtottam a
kezeimmel, és egy fánkszaggatóval kiszaggattam. Erre a
célra akár egy pohár is megfelelő. Letakarva 30 percig
kelesztettem, majd forró olajban kisütöttem.
Ügyeljünk, hogy mindig a felső részét tegyük először a
zsiradékba, és fedjük le, majd mikor megszólal a fánkunk, -
ezt fogjuk hallani - fordítsuk meg, és a másik oldalán is
süssük meg.
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk. Porcukorral megszórva, vagy lekvárral, - jelen esetben eperlekvárral,kínáljuk, de csokikrémmel, vaníliakrémmel is tölthetjük.
Ha szeretnénk meg is tölthetjük a fánkokat. A legtöbb keksz kiszúró tartalmaz alkalmas csövet is, de külön is kapható.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kevi sodrott perec
Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra. Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...
-
Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő ...
-
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölc...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése