Nagyon szeretem a kelkáposztát. Különösen a rakott
kelt, de más elkészítési módokban is szívesen fogyasztom.
A mai ebéd rakott kel, és a hatalmas fej káposztának a
fele megmaradt. Nagyon finom salátát lehet belőle készíteni. A sok akciós
narancsból most egyszerű friss narancslét nyerni, de készíthetjük dobozosból
is, ha éppen nincs otthon csavarni való.
A sherry ecet különös aromát kölcsönöz, de a
hagyományos borecet is tökéletes. Házilag is készíthetünk borecetet, igen
egyszerűen, és olcsón.
A kellevelekhez jól illik még az alma, a körte, a
gránátalma, de tehetünk bele friss narancs, vagy mandarin gerezdeket is. Minden
a fantáziánkon múlik.
Hozzávalók:
2 dl frissen
facsart narancslé
2 evőkanál cukor
2 evőkanál sherry ecet vagy vörös borecet
1 teáskanál csípős mustár
1/2 teáskanál citromlé
1/2 teáskanál só
1-2 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
1 / 4 -1 / 2 csésze olívaolaj
½ kg friss kelkáposzta
1 csésze mazsola, vagy szárított áfonya
1 csésze dió
1/4 csésze vékonyra szeletelt vöröshagymát - el is maradhat
továbbá só, és bors, ízlés szerint
2 evőkanál cukor
2 evőkanál sherry ecet vagy vörös borecet
1 teáskanál csípős mustár
1/2 teáskanál citromlé
1/2 teáskanál só
1-2 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
1 / 4 -1 / 2 csésze olívaolaj
½ kg friss kelkáposzta
1 csésze mazsola, vagy szárított áfonya
1 csésze dió
1/4 csésze vékonyra szeletelt vöröshagymát - el is maradhat
továbbá só, és bors, ízlés szerint
Forró sós vízben előfőzzük a kelkáposztát. Legyünk
óvatosak, hogy a levelek restek, roppanósak maradjanak, csupán a vad zöld ízt
veszítse el. Vágjuk csíkokra. De ha sikerül fodros kelt, vagy nagyon zsenge
kelkáposztát, azt nyersen is fogyaszthatjuk.
A vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk vékonyan
szálasra. Használhatunk lilahagymát, vagy fehér saláta hagymát is.. Keverjük
össze őket, és tegyük félre Egy csésze diót enyhén megpirítunk, és durvára
törjük. Használjunk mozsarat, vagy sodrófát. Tegyük ezt is félre. A mazsolát
vagy az áfonyát langyos vízbe áztassuk be.
A narancslét, cukrot, ecetet, mustárt és citromlét
keverjük alaposan össze. Adjunk hozzá frissen őrölt borsot, és vékony sugárban
öntsük hozzá az olajat. Keverjük alaposan össze. Ízlés szerint sózzuk, és ha
kell még borsozzuk.
Öntsük a káposztás keverékre a mártást, szórjuk meg a
lecsepegtetett mazsolával, és a pirított dióval.
Fogyasszuk egészséggel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése