2015. január 11., vasárnap

Kelkáposzta saláta

Nagyon szeretem a kelkáposztát. Különösen a rakott kelt, de más elkészítési módokban is szívesen fogyasztom.

A mai ebéd rakott kel, és a hatalmas fej káposztának a fele megmaradt. Nagyon finom salátát lehet belőle készíteni. A sok akciós narancsból most egyszerű friss narancslét nyerni, de készíthetjük dobozosból is, ha éppen nincs otthon csavarni való.
A sherry ecet különös aromát kölcsönöz, de a hagyományos borecet is tökéletes. Házilag is készíthetünk borecetet, igen egyszerűen, és olcsón.


A kellevelekhez jól illik még az alma, a körte, a gránátalma, de tehetünk bele friss narancs, vagy mandarin gerezdeket is. Minden a fantáziánkon múlik.

Hozzávalók:
 2 dl frissen facsart narancslé
2 evőkanál cukor
 
2 evőkanál sherry ecet vagy vörös borecet
 
1 teáskanál csípős mustár
 
1/2 teáskanál citromlé
 
1/2 teáskanál só
 
1-2 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
 
1 / 4 -1 / 2 csésze olívaolaj
 
½ kg friss kelkáposzta
1 csésze mazsola, vagy szárított áfonya
 
1 csésze dió
 
1/4 csésze vékonyra szeletelt vöröshagymát
 - el is maradhat
továbbá só, és bors, ízlés szerint


Forró sós vízben előfőzzük a kelkáposztát. Legyünk óvatosak, hogy a levelek restek, roppanósak maradjanak, csupán a vad zöld ízt veszítse el. Vágjuk csíkokra. De ha sikerül fodros kelt, vagy nagyon zsenge kelkáposztát, azt nyersen is fogyaszthatjuk.
A vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk vékonyan szálasra. Használhatunk lilahagymát, vagy fehér saláta hagymát is.. Keverjük össze őket, és tegyük félre Egy csésze diót enyhén megpirítunk, és durvára törjük. Használjunk mozsarat, vagy sodrófát. Tegyük ezt is félre. A mazsolát vagy az áfonyát langyos vízbe áztassuk be.
A narancslét, cukrot, ecetet, mustárt és citromlét keverjük alaposan össze. Adjunk hozzá frissen őrölt borsot, és vékony sugárban öntsük hozzá az olajat. Keverjük alaposan össze. Ízlés szerint sózzuk, és ha kell még borsozzuk.
Öntsük a káposztás keverékre a mártást, szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával, és a pirított dióval.

Fogyasszuk egészséggel. 

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...