2013. november 19., kedd

Gombakrém leves régi recept alapján










Rengeteg gombám lett hirtelen. Legalább két kilót hozott a párom az erdőből, ráadásul egyik barátunk látogatását három csomag gombával koronázta meg. Így a mai nap egy gombás ebéddel készülök a kicsiny családomnak.


A galambgomba és a pereszke, valamint a csiperke gombák szára kitűnő krokett alap.  Míg a fehér csiperke bombapaprikásként kerül az asztalra, jó tejfelesen, és finom friss galuskával. De a leves egy finom különlegesség, egy ötvenes évekből származó szakácskönyv alapján készülő krém leves lesz, pirított kenyérkockákkal.




Hozzávalók:

50 dkg borjúcsontból készülő csontleves, nálam a vasárnapi húsleves maradéka, kb 1 liter
15 dkg zöldség a csontlevesbe,
15-20 dkg gomba
3 dkg vöröshagyma
3 dkg vaj
3 dkg liszt
2 deci tej
1 deci tejfel
törött bors

A borjúcsontot a zöldséggel, alaposan kifőzzük és leszűrjük. De használhatunk leveskockát is. Nekem maradt vasárnapról húslevesem, azt tettem bele. A vajat megmelegítjük, és a liszttel együtt világos rántást készítünk belőle, hozzáadjuk a kicsi kockára vágott vöröshagymát, felöntjük a tejjel, majd a csont lével, hozzáadjuk a gombát, ha szükséges utána sózzuk, borsozzuk. Amikor a gomba megfőtt botmixerrel összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a tejfölt. Zöldpetrezselyemmel megszórjuk és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...