Rengeteg gombám lett hirtelen. Legalább két kilót hozott a
párom az erdőből, ráadásul egyik barátunk látogatását három csomag gombával
koronázta meg. Így a mai nap egy gombás ebéddel készülök a kicsiny családomnak.
A galambgomba és a pereszke, valamint a csiperke gombák szára kitűnő krokett
alap. Míg a fehér csiperke
bombapaprikásként kerül az asztalra, jó tejfelesen, és finom friss galuskával.
De a leves egy finom különlegesség, egy ötvenes évekből származó szakácskönyv
alapján készülő krém leves lesz, pirított kenyérkockákkal.
50 dkg borjúcsontból készülő csontleves, nálam a vasárnapi
húsleves maradéka, kb 1 liter
15 dkg zöldség a csontlevesbe,
15-20 dkg gomba
3 dkg vöröshagyma
3 dkg vaj
3 dkg liszt
2 deci tej
1 deci tejfel
só
törött bors
A borjúcsontot a zöldséggel, alaposan kifőzzük és leszűrjük.
De használhatunk leveskockát is. Nekem maradt vasárnapról húslevesem, azt
tettem bele. A vajat megmelegítjük, és a liszttel együtt világos rántást
készítünk belőle, hozzáadjuk a kicsi kockára vágott vöröshagymát, felöntjük a
tejjel, majd a csont lével, hozzáadjuk a gombát, ha szükséges utána sózzuk,
borsozzuk. Amikor a gomba megfőtt botmixerrel összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a
tejfölt. Zöldpetrezselyemmel megszórjuk és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése