2013. november 3., vasárnap

Fűszeres tőkehal filé burgonyapürével és házi majonézzel





Amikor rájövök hogy milyen kevés halat fogyasztunk, rögtön a lelkiismeretemre hallgatok, és rohanok halért, hogy valami finomat készítsek. Szégyellem, de a hazai halakat nem igazán szeretem, sőt a tengeri halak közül is csak párat, ilyen a tőkehal, és a tonhal. A többi nem igazán tartozik a kedvenceim közé. Most egy finom tőkehal került az asztalra, melynek a fűszerkeveréket mint annyi mást, én magam kreáltam.


Hozzávalók:

1 kg tőkehal filé
vaj az edény kikenéséhez
fészerkeverék


Hal fűszerkeverék:

6 teáskanál só
1 teáskanál morzsolt kapor
1 teáskanál fokhagyma por
1 teáskanál vöröshagyma por
1/2  teáskanál őrölt bors

A halat a fűszerkeverékkel beszórjuk, és kb fél órát állni hagyjuk. Vajjal kikent tűzálló edénybe rakjuk, és sütőben 190 fokon fél óra alatt megsütjük. 

Közben elkészítjük a burgonyapürét

60 dkg apróra vágott burgonya

5 dkg vaj
2 dl tej

A burgonyát puhára főzzük sós vízben, azután leszűrjük, és összetörjük a vajjal. A tejet felforrósítjuk, és fokozatosan a burgonyához keverjük. Botmixerrel alaposan felhabosítjuk. Szükség esetén utána sózhatjuk.




A házi majonéz receptjét pedig itt találhatjátok.







Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...