2010. május 27., csütörtök

Zöldfüszeres morzsás tészta


zöldfűszeres morzsás tészta
A hosszú hétvégén nagy elhatározásom volt, hogy újra házi tésztát készítsek, amit jelentem nagy örömömre meg is tettem.
Tudom, hogy minden szuper-hipermarket teles-tele van száraztésztával, de aki ismeri a házi gyúrt tészta ízét, alig várja, hogy az ízlelőbimbói újra élvezhessék azt.
Nem olyan nagy macera, mint gondoljuk, és a hozzávalók is csak liszt és tojás.
Mivel egy kedves ismerősünk heti rendszerességgel 40-50 tojással lep meg bennünket, persze nem ingyen, de a bolti ár töredékéért, így adott, hogy száraz tészta is készüljön belőle. És ha már tésztát csinálok, legyen valami könnyű tésztaétel az ebéd.

Hozzávalók:
50 dkg széles metélt, (tagliatelle) lehetőleg frissen gyúrt
4-5 evőkanál olíva olaj
1 csokor petrezselyemzöld,1 csokor metélőhagyma
1/2 csokor oregánó és bazsalikom
1 szelet szikkadt fehér kenyér morzsává darálva
4-5 gerezd fokhagyma
5 dkg nem sózott mogyoró durvára darálva
só,
fekete bors
reszelt kemény sajt pl. parmezán

A tésztát bő sós vízbe kifőzzük és melegen tartjuk.
A zöldfűszereket és a mogyorót összevágjuk és a darált kenyérmorzsához keverjük. A olajat felforrósítjuk, az összezúzott fokhagymát megfuttatjuk benne, épp csak addig szabad párolni, amíg a fokhagyma illatát meg nem érezzük.Azután beletesszük és megpirítjuk benne a morzsát, összekeverjük a tésztával, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Könnyű, és finom.


1 kg finomliszt, 8 egész tojás


legalább egy órát pihen miután kicipóztuk
a tésztagéppel elnyújtjuk



metéltet készítünk









 

Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...