2010. január 4., hétfő

Mákvirágkalács




Mákvirágkalácsot sütöttem karácsonyra.
Az eredmény valami fantasztikus lett. Legközelebb dióval is megsütöm. A családom tagjai el voltak ragadtatva, már a látványtól is.

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
4 dkg élesztő,
3-4 dl langyos tej,
3 evőkanál porcukor
1 mk. só,
2 ek. olaj.

Töltelék:
5 dkg olvasztott vaj,
8-8 evőkanál darált mák, és porcukor
vaníliás cukor,
reszelt citromhéj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, olyan közepesen lágy kelt tésztát készítünk belőle . Ehhez az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl langyos, cukros tejben.
Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt,a tésztánk, lisztezett nyújtólapon, kb. 30x40 cm-re kinyújtjuk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, amit elkenünk, rászórjuk a mák és a porcukor keverékét.
Feltekerjük, koszorúba hajtjuk és kb.2-3 ujjnyi vastagon bevagdossuk, a szeleteket kifordítjuk.
Tojássárgájával lekenjük, forró sütőben pirosra, ropogósra sütjük.
Sütési idő kb. 25 perc.



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...