2009. augusztus 30., vasárnap

Rebarbara chutney



A rebarbara mint már korábban írtam nem igazán tartozott a kedvenceim közé. Őszintén megvallva még csak most kóstoltam meg. Annyian zengtek már ódákat róla, hogy a kíváncsiság annyira úrrá lett rajtam, hogy feltétlenül ki kellett próbálnom. Napokon keresztül rebarbara recepteket vadásztam. mígnem rátaláltam a rebarbara chutney-ra

Elmondanám, az elkészítése roppant egyszerű, de az íze valami csoda, meseszerű.

Igaz nem olyan mutatós, viszont az íz magáért beszél. Édes, savanyú, illatos, szétolvad a szájban, teljesen áthat a gyönyörűség, szinte megszűnik a világ....

No de visszatérve a földre. érdemes kipróbálni. Az ember a rabja lesz.

Én aki viszolyogtam még csak a gondolattól is hogy megkóstoljam, mert annyi rosszat mondtak a károsító hatásáról, azon töröm a fejem, vajon hol tudnék még helyet szakítani pár tő rebarbarának a kertemben.

Rebarbara chutney elkészítése

Hozzávalók:

1 kg rebarbara szár
1 nagy vöröshagyma
10 dkg mazsola
50 dkg barnacukor
5 dl almaecet
2 evőkanál mustármag
1 evőkanál szegfűszeg
2 teáskanál csili pehely
1 ½ evőkanál só


A rebarbara levélszárat 1-1 ½ cm-es darabokra vágjuk. tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a kockára vágott vöröshagymát, és adjuk hozzá a többi hozzávalót. A mustármagot, a szegfűszeggel együtt tegyük egy tüllbe, vagy teatojásba, és úgy adjuk a gyümölcshöz. Ha szeretjük akkor apróra is darálhatjuk, és hozzá is keverhetjük. Kb 30 percig főzzük, és azután 2 dl-es üvegekbe tesszük, gondosan lezárjuk a fedelét, és 5 percre fejjel lefele fordítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.  Ezután címkézzük és mehet a polcra. Legjobb 1 hónapot várni a felbontással, hogy az ízek alaposan összeérjenek.




Az én rebarbaráim.




A kész rebarbara chutney





1 megjegyzés:

FINOmÁNIA írta...

Nagyon örülünk, hogy ízlett, és üdvözlünk a rebarbararajongók klubjában:)!

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...