2012. május 6., vasárnap

Citromos áfonyás nazook (Örmény péksütemény)





















A nazook számomra ismeretlen volt eddig. 
A barangolások alkalmával találtam a receptre, már nem is tudom hol. Ezért elnézést kérek. 
Utána olvastam, nagyon sok változata van, a lényegét, a kelt tészta és a vajas morzsa együttese adja meg.
Ez egy részben átalakított recept, az eredeti örmény süteményben van ánizs, és valami fekete magok is, nem tudom mi, mert a fordítása a receptnek csak nyers fordítás, és nem ismertem rá egyik fűszerre sem, valamint van benne földicseresznye , aminek a beszerzése kicsit körülményes, de aszalt áfonyával, vagy meggyel, sőt mazsolával is nagyon finom. 
A tésztának a receptje maradt meg eredetiben, és a vajas morzsáé.
Rengeteg féle recept kering, és egy nagyon finom sütiről van szó, tehát meg kell kóstolni, mert nagyon jó, és nem is olyan bonyolult. Emellett azzal készíthetjük, ami éppen eszünkbe jut, vagy ami van otthon.
A kelt tészta, és a vajas morzsa találkozása a citrus héjakkal, az aszalt gyümölcsökkel nagyon finom kombináció
 
Hozzávalók:
Tészta
2 1/2 - 3 csésze liszt
2 1/4 teáskanál (1 csomag 11 g) száraz élesztő
1 teáskanál só
1 pohár tejföl (170 g)
1 csésze  vaj (szobahőmérsékletű) 


citromos cukor
2 evőkanál reszelt citromhéj

2 evőkanál reszelt narancshéj
1 3/4 csésze cukor 


töltelék  (vajas morzsa)
1 1/2 csésze liszt-, átszitált
3/4 csésze lágy vaj (szobahőmérsékletű)
1 csésze szárított áfonya, (mazsolával éppen olyan finom)


1-2 tojássárgája (a tetejére) 


Az én mértékeim szerint 1 csésze = 250 ml 

Elkészítés

Tegyük a 2 1/2 csésze lisztet egy nagy tálba.
Keverjük össze a szárított élesztőt és a sót.
Hozzáadjuk a tejfölt, és a lágy vajat.
Legegyszerűbb dagasztógépben keverni meg a tésztát.
Váltsunk dagasztókarra, és  gyúrjuk 5 percig, vagy amíg a tészta már nem ragad az edényhez vagy a kezünkhöz. Ha szükséges adjunk még hozzá lisztet..
Fedjük le a tésztát, és hűtőszekrényben tartsuk 3-5 órán vagy egy éjszakán át. 


 citromos cukor
 
A hozzávalókat jól keverjük össze. Fedjük le, amíg nem használjuk. 


A töltelék
 
A hozzávalókat keverjük össze, amíg úgy néz ki mint a nedves homok. Nem tart sokáig. Tegyük ezt is félre.


Melegítsük elő a sütőt 180 ° C.


Vágjuk a tésztát négyfelé.
Hintsük meg a munkafelületet kevés liszttel, és formáljunk a negyedekből hasábokat.
Nyújtsuk ki vékonyra, de ne legyen a tészta átlátszó.
Tegyük rá a negyed tölteléket, és szórjuk az áfonyát a tésztára.

Próbáljunk egyenletesen dolgozni, a széleinél kb 1 cm –t hagyjuk ki.  
Tekerjük fel a tésztát, hogy a töltelék szépen elosztva maradjon benne.. Kicsit lapogassuk el a kezünkkel a tésztát. Tojássárgájával kenjük meg a tetejét

Szórjuk meg citrushéjakkal elkevert cukorral
Vágjuk a rudakat 8-8 egyenlő részre, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire
30 percig süssük előmelegített sütőben.

Hagyjuk kihűlni, és azután enyhén porcukrozzuk és fogyasztjuk.





2012. május 4., péntek

Édes sült hagyma zöldfűszeres zsemlemorzsával



Szeretjük a hagymát, jöhet minden mennyiségben. A piac és az üzletek is kínálják a jó nagyra nőtt hagymákat. Hogy hol dugdosták egész télen, az rejtély, de most lehet válogatni belőle.


Köretként, de, vegetáriánusoknak feltétként is kitűnő lehet, ez az édes sült hagyma, zöldfűszeres ropogós kéregben
Az eredeti recept a www.coocing.net.-en található


Hozzávalók

2 hatalmas hagyma 1 cm-es szeletekre vágva
1-2 evőkanál olaj
tengeri só, frissen őrölt bors
5 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál olvasztott vaj
1-1  evőkanál petrezselyemzöld, bazsalikom apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma


Elkészítése: 

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. olajozzunk ki egy hőálló edényt.
A hagymaszeleteket olajozzuk meg gyengéden, és dörzsöljük be őket,hogy mindenütt érje őket a zsiradék. Szórjuk meg sóval, frissen őrölt borssal, ás tegyük a sütőedénybe.. 
 
Süssük elő a hagymákat, amíg enyhén karamellizálódik, ez kb 15 perc
Közben keverjük el a vajat a zúzott fokhagymával és az apróra vágott friss zöldfűszerekkel, majd a zsemlemorzsával, és szórjuk az elősütött hagymaszeletekre, süssük további 10-15 percig. Forrón tálaljuk.








2012. május 3., csütörtök

Uborkás-citrusos spiritusz


 Hirtelen jött a meleg, persze erre gondolhattunk volna, hiszen évek óta szélsőséges lett az időjárásunk. A szomjunkat oltani kell, emellett kell a vitamin utánpótlás, ami a fokozott izzadás miatt alaposan lecsökken a szervezetben. Ez volt a tudományos rész.

Most pedig ahogy gondolom. Mindig ki kell próbálni új ízeket. Erre az igazi spirituszra még tavaly nyáron akadtam, és az idei első forró alkalommal ki is akartam próbálni. Elképesztően fantasztikus az íze. Nekem nem sikerült verbénát szereznem, de citromfűvel szerintem tökéletes. Pikáns, izgató íz, fantasztikus frissítő hatás. Egy igazi spiritusz.

hozzávalók:

2 db mag nélküli kígyóuborka
4 liter szénsavmentes ásványvíz
2 nagy citromszeletekre vágva
1 narancs szeletekre vágva
1 csokor citromos verbéna levél

elkészítés:
 
Az egyik uborkát hámozzuk meg, és reszeljük durvára. Tegyük egy edénybe és öntsük fel fél liter ásványvízzel, keverjük össze és tegyük félre 20 percre.
Ezután szűrjük le, majd fagyasszuk belőle jégkockát. Ezt jó előző napon elkészíteni, hogy legyen elegendő idő a fagyasztáshoz.Ha este megcsinálod, reggelre tökéletesen megfagy. 

Ha ezzel készen vagyunk, akkor kezdjük igazán a koktélunk készítését.

Szeleteljük fel a megtisztított uborkát, a megmosott citrusféléket, valamint vágjuk fel a megmosott verbénaleveleket.
Egy nagy edényben keverjük össze a hozzávalókat, öntsük fel az ásványvízzel, és hagyjuk összeérni az ízeket kb 1-2 óra a hűtőben.  Amikor a verbénát tesszük hozzá, az ujjainkkal kicsit sodorjuk meg, hogy még jobban kijöjjenek az ízek.
Természetesen, aki idegenkedik a citromos verbénától, használhat citromfüvet,(ki fogom próbálni mentával is)
Tálalás magas poharakban sok uborkás jégkockára 2-3 szelet uborkát, valamint a citrusokból is tegyünk a pohárba. 

Én a tárolást tetővel rendelkező tálban oldottam meg, amit ha jól lezárok, egyrészt nem folyik ki belőle semmi, másrészt az uborkás illat nem járja át a hűtőt. Tudom sokan vannak akiket visszataszít az uborka illata. Én szeretem.
Ajánlom, hogy egyszer feltétlenül próbáljátok ki.
 




2012. május 1., kedd

Jégbezárt ízek



Egész évben élvezhetjük a friss citromfű ízét, ehhez csak arra van szükség, hogy most mikor kezdődik a szezon szedjünk egy-egy nagy csokorral belőle. Attól függően mennyit szeretnénk eltenni.

Mossuk meg, a leveleket szedjük le és egy nagy kancsóba tegyük, öntsük fel forró vízzel, hagyjuk egy órát pihenni és hűlni, majd osszuk el a jégkocka készítő tálcába, és fagyasszuk le. A kész kockákat tegyük zacskóba, írjuk rá az ízét és tároljuk a fagyasztóban. 
A vizet azért is forraljuk fel, mert sokkal szebb jégkockák készíthetők belőle
 
Szükség esetén kivesszük a kívánt mennyiséget, és adjuk az italunkhoz.


Természetesen ez mentával is jól működik. A lényeg az íz, és nem az, hogy van e benne levél, vagy sem.


Így télen is élvezhetjük az ízüket, mert valljuk be őszintén, hogy a téli friss bolti fűszernövényeknek nem olyan az illatuk és az ízük, mint a kertünkben termett, esetleg a piacon vásárolt társaiké.






Nosztalgia krémes

 Maradjunk még mindig a tojásfehérje felhasznalásánál. Süssünk-Nosztalgia krémest egyszerűen és gyorsan  Hozzávalók  3 csomag leveles tészta...