2012. március 8., csütörtök

Tejfölös burgonyafőzelék fasírttal

Gyermekkorom rémálma a burgonya,amivel a világból is ki lehetett volna üldözni. Egyszerűen nem szerettem a főtt krumplit semmilyen formában. Képes voltam hosszú percekig ugyanazt a kanál ételt forgatni a számban. Csak rágtam, rágtam, de lenyelni egyszerűen nem tudtam. Mígnem erre szüleim és nagyszüleim is rájöttek, és nem kényszerítettek arra, hogy megegyem. Tudták, nem lennék jó amerikai, ellenben kínainak nagyon beválnék.
Felnőtt fejjel sem vagyok hajlandó a krumplilevest, és még néhány burgonyából készített étel elfogyasztására.
Ellenben egyik kedvenc ételem a tejfölös burgonyafőzelék. Abból jöhet bármennyi hidegen, melegen, egynaposan, sőt..... reggel, délben, és még este is.
Amikor először kóstoltam, nem is tudtam, hogy mit eszek. Csak faltam be , a sült hús pedig amit apai nagyanyám olyan fenségesre tudott elkészíteni, maradt a tányérom szélén.
Abban az időben sok-sok krumpli fogyott. Szegények voltak az emberek, nem volt ez a nagy kivagyiság mint most.
Nagyikám márciusban töltötte volna a 108. évét, ennek emlékére készítettem azt kedvencet, amit még Ő tanított meg nekem, így gondolva rá, örök hálával.



hozzávalók:

1 kg burgonya
1 kis fej vöröshagyma
2 babérlevél
csipet só
ecet
cukor
2 kanál liszt
3 dl tejföl

Az elkészítése roppant egyszerű, mint az ételek nagy része, amit szeretek készíteni. Mert ki az aki órákat akar bajlódni az étellel főleg hétköznap.
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk kb 2x2 cm -esre és a durvára darabolt vöröshagymával, babérlevéllel, csipet sóval, és annyi vízzel amennyi ellepi feltesszük főni. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és a megfőtt krumplit besűrítjük vele. Ízesítjük ecettel és cukorral. Nekem a bevált mennyiség ecetből és cukorból is ehhez a mennyiséghez 3-3 evőkanál







A fasírt mindig másképp készül.
Az alaprecept szerint

1 kg sertés darált hús,
lehet fele-fele sertés és marha vagy akár szárnyas is, én a sertéshúst szeretem.
1 egész tojás
1 db zsemle tejben vagy vízben áztatva és kicsavarva
só, bors, fokhagyma ízlés szerint
olaj a kisütéshez.

A hozzávalókat összegyúrom, pogácsákat formálok belőle és olajban kisütöm. Feltétként tálalom.
Ehhez én adtam fél fej vöröshagymát, amit nagyon apróra vágtam, valamint tettem bele csilipelyhet, attól kellemes csípős lett, a fiúk legnagyobb örömére.
De sokszor készítem hozzáadott zöldségekkel, sőt még mazsolával, vagy aszalt gyümölccsel is.
A belekevert pisztáciától valami csoda keleties ízűvé válik. És sorolhatnám reggelig. A fantázia és a főzés szeretete sok variációt tesz lehetővé. És ha olyan lelkes közönsége van mint az férjem és a fiam, akik nap-mint nap képesek megenni amit elébük teszek, ez a lelkesedés meg is marad.







2012. március 6., kedd

Darázs fészek

Tudom nagyon jól, hogy a kelt tészta nem használ a súlyomnak. Sőt lehet, hogy semmilyen süti nem használ. De mégsem tudok ellen állni. Muszáj valamivel kedveskednem magamnak, persze a családomnak is, hiszen még mindig nem akar igazi tavasz lenni. Jó, jó rendben. A tavasznak még nem is jött el az ideje. De azért már igazán jöhetne.
Akkor most már térjünk a lényegre.
Gyermekkorom kedvence közé tartozott a darás fészek. A Nagyikám gyakran sütött valamilyen dióval töltött kelt tésztát, hiszen hatalmas diófa volt az udvaron, és gondosan beosztotta, mindig jutott belőle a következő diótermésig. Gyakran csak párszemet összedarabolt, és megszórta vele a tészta tetejét, vagy fél dióval díszítette az aprósüteményt.
Este odakészítette a lisztes zacskót a tűzhely mellé, hogy kellő képen átmelegedjen a liszt, hogy mire reggel hozzákezd, akkorra minden egyenlő hőmérsékletű legyen.
Persze megint elkalandoztam. De mit tegyek egyre gyakrabban jut eszembe, és egyre inkább hiányzik, holott már 27 éve annak hogy elment. Igaz sokszor mondta, hogy ahogy a kor halad velünk egyre inkább a régi emlékek törnek elő, és a napi események eltörpülnek mellettük.

Hozzávalók:

tésztához

65 dkg liszt
3 dl tej
1 evőkanál cukor
csipet só
2 tojás
1/2 citromhéja lereszelve
2.5 dkg élesztő

töltelékhez
10 dkg langyos vaj vagy margarin
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor

tetejére
1 dl tej
1 evőkanál cukor


A szoba hőmérsékletű lisztet egy tálba szitáljuk, a langyos tejben feloldjuk a kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne. Közben a tojásokat felütjük, és egyneművé felverjük. A lisztben egy mélyedést készítünk beleöntjük a felfutott élesztőt az elhabart tojást, a citromhéjat, valamint ízlés szerint egy kis vaniliát vagy vaniliás cukort. A csipet sót mindig a lehető legtávolabb tegyük az élesztőtől. Én mindig az ellenkező oldalra szoktam szórni, de feltétlenül tegyünk bele, az ízek akkor tökéletesek. Fényesre kidolgozzuk és kétszeresére kelesztjük. Én kelesztő tálat, vagy valamilyen fedeles tálat szoktam használni, ugyanis párás helyen jobban dolgozik az élesztő, mintha csak ruhával letakarnánk. A párás közeg jót tesz a gombáknak. Az élesztő is gomba.




Míg a tésztánk kel addig a darált diót a puha vajat, valamint a porcukrot habosra kavarjuk. Azután a megkelt tésztát átgyúrjuk, és ujnyi vastagságúra nyújtjuk. A diós vajjal megkenjük, felcsavarjuk, és 1-1 1/2 cm-esre szeleteljük. Egy vajjal kikent tepsibe, vagy tortaformába rakjuk, nyugodtan összeérhetnek a tekercsek, és fél órát ismét kelesztjük. Ez az idő elegendő, hogy a sütőnk addig megfelelő hőmérsékletre melegedjen. A sütőben 20 percig sütjük, majd a cukros tejjel meglocsoljuk a tésztánk tetejét, és visszatesszük a sütőbe újabb 20-25 percre. Még melegen porcukorral megszórjuk.



Házi baracklekvárral az igazi. Persze magában, vagy csokoládé esetleg vanília sodóval szintén kitűnő.







2012. március 5., hétfő

Kivis zabpehelykeksz

Valami egészséges nassolni való kell néha, hogy úgy érezzük baromi sokat tettünk az egészségünkért. Persze, amikor magunk készítjük, ha nem is sokat, de teszünk is.
Mivel a versenylovaknak is zabot adnak, ha igazi teljesítményt várnak tőle, úgy gondolom a fiamnak adok én is zabot, hogy a fizikai felmérője jól sikerüljön. Kell neki a plusz fehérje, had épüljön az izom.





Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg barnacukor
csipet só
10 dkg kandírozott kivi
5 dkg mazsola
2 egész tojás
1 cs vaniliás cukor
1 cs sütőpor
20 dkg vaj vagy margarin



Elkészítése nagyon könnyű. Összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet a cukrot, a csipet sót, a vaniliás cukrot a sütőport, hozzáadjuk az apróra vágott kivit, valamint a mazsolát. A vajat a tojással habosra kavarjuk, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Kis kanállal halmokat rakunk egy sütő papírral kibélelt tepsibe, kicsit lenyomkodjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Egy jó tanács, hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert melegen könnyen széttörik.
Kekszes dobozban, vagy jól záródó üvegben hetekig eláll. Legalább is ezt mondják, de nálunk soha sem tart hetekig.




Egy pohár teával, vagy tejjel, kávéval, esetleg csak úgy magában isteni. Jó étvágyat!

A recept a Nagymamámtól való, de Ő mazsolát és aszalt szilvát adott hozzá. A teljes kiőrlésű lisztet sem a boltban vette, hanem kukoricadarálón darálta le a rozsot, és csak átszitálta.
Az aszalt szilvát váltottam fel a kivivel, ugyanis a káposztafesztiválon kicsit sokat vett a párom belőle, így valamire fel kell használni, és szerencsémre, ma már a kis közértekben is kapható teljes kiőrlésű liszt. A kísérlet remekül bevált.





2012. március 4., vasárnap

Gyors csirkecomb fűszeresen

A csirkecomb az az étel, amit talán a legtöbbet fogyaszt a családom. A férjem cukorbeteg, és feltétlenül kell a hús hogy jól is lakjon. Mert ugye zsíros kenyeret mégsem adhatok neki. Nem tenne jót a cukrának, pedig mi még mindig szeretjük, csak persze ez ma már nem sikk. Szóval térjünk a lényegre. A csirkecombokat szépen megtisztítjuk, még akkor is, ha azok már tisztítottak. Elfigyelem, a főzős műsorokat, ahol félméteres tollak lógnak a kacsából, pulykából és a csirkéből is. Pedig világhírű szakácsok dolgoznak vele. Emlékszem egyszer két duci "szakácsnő", nem szeretném megnevezni őket, egy tűzoltó társaságnak főzött, és a kacsán több volt a toll mint a párnában. No de ízlések és pofonok különbözőek. Egy szó mint száz, legyünk igényesek. Mindig legyen a hús makulátlan. Persze az eszközök se maradjanak ki. A tisztaság nem csak fél egészség. Ma már nem! Nagymamám mindig mondta, hogy életünk során 7 véka koszt kell megennünk. Szerintem nem mindegy mennyi idő alatt fogy el egy ilyen tetemes mennyiség.

Tehát a csirkecombokat, a következő keverékkel dörzsölöm be.

1 kk őrölt kömény
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt bors
1 kk őrölt koriander
1-2 gerezd fokhagyma lereszelve,

Majd hagyom addig pihenni, amíg a köretnek való párolt rizst felkészítem,
ami a következő képen készül.
1 bögre rizst egy kanál olajon üvegesre párolok, felöntöm 2 bögre vízzel, sózom borsozom. Beleteszek egy fél fej vöröshagymát, és amikor felforr takarékra állítom a lángot, lefedem és 20 percig főzöm. Nem kell a fedőt levenni, nem kell kavargatni. Ha kész apróra metélt zöldpetrezselymet teszek bele.

Mire felteszem a rizst a hús éppen eléggé átveszi a fűszerek ízét, illatát. Sózom, persze csak mértékkel. Grillen 15 perc alatt elkészül. Ha nincs grillező funkciónk, sem grillsütőnk, akkor serpenyőben sütjük. Persze olajban, és az már nem olyan egészséges, de nagyon finom. Olajban sütéshez is elég a 15-20 perc. Ezek a csirkék olyan rövid életűek, hogy a húsuk pillanatok alatt elkészül. Ha a húst ki is csontozzuk, szerintem ízletesebb, csak ugye az idő olyan rövid, és a konyha soha ne legyen börtön. Mindig annyi időt töltsünk ott, ami a legmegfelelőbb a számunkra.

Párolt rizzsel,- (sült krumplival, krumplipürével,) - és házi savanyúsággal fenséges ebéd, vagy vacsora.






















2012. március 2., péntek

Mákos patkó gyorsan egyszerűen




Hetek óta lesem a reklámban a mákos patkót, és csorog a nyálam. Persze nem azt hirdetik, de engem mégis csak annak a látványa ragadott magával. Ha agyon csapnának sem tudnám megmondani mit is reklámoznak. Talán a nyaklevest, esetleg a korai gyermekvállalást, vagy ki tudja.
Visszatérve a mákos patkóhoz, elhatároztam, ma minden képen megsütöm. Nem hagyom kínozni tovább magam.
Persze vehettem volna a pékségben néhányat, de tudom a térfogatnövelő, a mesterséges színezék és a sok-sok káros anyag csak árt, és maga a csöppnyi gyönyör nem ér annyit, hogy a szervezetünkben tovább halmozódjon.

A hozzávalók:


60 dkg sima liszt
25 dkg margarin
csipet só
1 1/2 dl tej
3 dkg cukor
2 1/2 dkg élesztő
2 db tojás

Robotgépben a lisztet a csipet sóval és a margarinnal elmorzsoltatom, egy tálba öntöm. A másfél dl tejet meglangyosítom a mikróban, hozzáadom a cukrot, felkavarom, majd belemorzsolom az élesztőt, hagyom hogy felhabosodjon. A liszthez adom a tojásokkal együtt, és gyorsan összegyúrom, szépre, simára. Hideg helyen pihentetem amíg a mákos tölteléket elkészítem.

töltelék:

10 dkg mákot megdarálok, vagy eleve darált mákot veszek én jobb szeretem magam darálni
10 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
kb 1/2 dl forró tej

A mákot összekeverem a cukorral és a citromhéjjal, a forró tejet ráöntöm, keverek rajta párat, és pihentetem kicsit. Ne legyen lucskos.
Nekem ennyi tésztához elég lett a tíz dkg mákos keverék. Aki gondolja a mennyiséget 5-5 dkg-mal emelje.





A pihentetett tésztát, késfok vastagságúra nyújtom



10x10 cm-es darabokra vágom




A tölteléket elosztom rajtuk, majd feltekerve kifliket formázok belőle



Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, tetejét pici vízzel hígított tojássárgájával megkenem, majd a sütőt bekapcsolom, és kb 180 fokosra előmelegítem. Az idő alatt a kiflik kicsit megkelnek, a sütőben 30-35 percig sütöm.


Azután próbáljuk addig dugdosni magunk és a család többi tagja elöl, amíg legalább langyosra hűl, mert a forró máktól megfájdulhat a gyomrunk.



Jó étvággyal elfogyasztjuk.

Nagyon egyszerű és gyors, ráadásul isteni finom, omlós kelt tészta. Aki nem szereti a mákot töltheti dióval, gesztenyével, lekvárral, mogyorókrémmel. Mivel nem édes a tészta, így akár sós töltelék is szóba jöhet. Mint például a sonkás, gombás, pizzás, és sorolhatnám. Csak a fantáziánk szab határt.











2011. december 26., hétfő

Mézes






A mézesből készült szerencsét hozó lóherék az új évet várják. A mézes receptjét még két éve Limara pékségében találtam itt. Azóta nem készítem másképp. Ez nagyon bevált, pont az én családom kedvére való. Azért gondoltam, hogy készítek nekik egy kis szerencsesütit is, hiszen annyira ránk fér egy kis jó is ezután a nehéz év után.

Link







Posted by Picasa

Cserép edény











Arra gondoltam még az ünnep előtt beáztatom a cserépfazekamat, és egy jó kis csirke egytálat főzök benne. Amiért ez most került bejegyzésre, talán azért van mert nem szeretném én is a halászlé, vagy a halpaprikás receptjét leírni, hiszen olyan sokan megtették ezt. Viszont az alábbi receptet már pulykával is elkészítettem és melegen ajánlom minden húsevőnek. Isteni ragu kerekedik egy ilyen edényben, és rá sem kell nézni. A főzési idő lerövidíthető, de szerintem nem érdemes. Az ízek így lassan főve kerekednek igazán ki.







este be is áztattam


a hagymát felszeleteltem

szalonnával kibéleltem az edény alját, beletettem a hagymát

A csirkecombokat kifiléztem és lebőröztem, sóztam borsoztam

zöldségeket tettem a tetejére (borsó, répa petrezselyem gyökér, gomba) ezeket is sóztam borsozta, kevés rozmaringgal és kakukkfűvel még megbolondítottam, 2 dl tejjel felengedtem

Befedtem a tetejével, és beraktam a sütőbe, ahol kb 5 órát töltött.

Amikor levettem a fedőt ez a látvány fogadott. Az illat pedig leírhatatlan.

Jó étvágyat!!


Posted by Picasa

2011. december 5., hétfő

Tüzes golyók vagyis húsgombóc kreolmártásban




Darált sertés vagy pulyka húsból elkészíthető kellemes, laktató étel készült ebédre.

Egy nagy fej vöröshagymát felvágunk, és a felét 60 dkg darált hússal, 1 db tojással, 3 kanál liszttel, fél kiskanál cayenne-i borssal, ugyanannyi erős pirospaprikával, sóval, borssal összegyúrjuk.
Apró gombócokat formálunk, és gyorsan olajon megsütjük.

Közben elkészítjük a mártást, ami szintén nagyon egyszerű, és gyors. 

A mártáshoz egy sárga és egy piros húsú paprikát felkockázunk, és a fél vöröshagymával üvegesre pároljuk 1-2 kanál olajon. 
2-3 gerezd fokhagymát megpucolunk, és a paprikához adjuk, azzal is pirítjuk, Egy 40 dkg-os paradicsom konzervet hozzáöntünk, fakanállal összenyomkodjuk, hozzáadunk egy babérlevelet, 1-2 kanál barna cukrot, ebbe is teszünk cayenne-i borsot, sót, pirospaprikát, hogy kellemesen csípős legyen. 
Kevés vízzel felengedjük, addig főzzük, hogy a zöldség még kicsit roppanós maradjon.
Tészta, rizs, vagy burgonya körettel, vagy önállóan is tálalható





2011. július 7., csütörtök

Tejszínes-gombás csirkemell

50 dkg csirkemellet csíkokra vágunk, és fehéredésig sütjük kb 1,5 dl olajban. Kiszedjük meleg helyre félretesszük.




Egy fej vöröshagymát szálasra szeletelünk, megpároljuk. Közben felvágunk 40 dkg gombát, egy paradicsomot, és egy paprikát, a hagyma mellé tesszük, és tovább pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, két szál kakukkfűvel ízesítjük.


Amikor minden puha, hozzáadjuk a csirkemellet, és összeforraljuk. Felöntjük 2 dl tejszínnel, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, egyet rottyantunk rajta, és tésztával vagy rizzsel tálaljuk.











2011. március 21., hétfő

Hot dog

Egy igazi "HOT DOG" Egy általam sokszor meglátogatott blogban találtam rá. Hát nem édi?









Nosztalgia krémes

 Maradjunk még mindig a tojásfehérje felhasznalásánál. Süssünk-Nosztalgia krémest egyszerűen és gyorsan  Hozzávalók  3 csomag leveles tészta...