2018. augusztus 27., hétfő

Pácolt lilahagyma














Micsoda gyönyörűséges egy hagyma félbe vágva, hát még egy lilahagyma milyen csodás.
Régi jól bevált ecetes pácolt hagyma, ami talán az egyik legszebb savanyúság. Kitűnő szendvicsekhez, salátákhoz, hamburgerbe.



Nagyon finom pecsenyéhez, füstölt húsokhoz, disznóságokhoz tökéletes.
És akkor az ázsiai, a közel-keleti, de akár a mexikói életek kísérője is lehet
Ami hozzávaló, szinte egyenlő a semmivel, mégis az egyik legfinomabb csemegék egyike. 
Egy üvegecskével ha elkezdel, abba sem tudod hagyni.





A recept nem új keletű, valamikor régebben internetes bolyongásom során akadtam rá, többször meg akartam osztani, de valahogy felejtődött.
Most érkezett el az ideje, hogy közre adjam, mert gyönyörű lilahagymával vannak tele az üzletek, és a piacok. Ráadásul én is most készítettem egy adaggal.





Hozzávalók:
2 közepes lilahagyma karikára vágva
2-3 vékony szelet lime
2,5 dl borecet vagy almaecet
2 evőkanál cukor
1 teáskanál adalékmentes só
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál szemes bors
0,5 dl lime leve
felöntéshez víz



A hagymát felvágjuk. Közben forraljunk fel egy liter vizet, és amikor felforrt tegyük bele a karikára vágott hagymát. Hagyjuk 1-2 percet benne, majd szűrjük le, és hagyjuk lecsepegni.




Kisebb üvegekbe osszuk szét, és minden üvegbe tegyünk egy-két vékony szelet lime-t.
Az ecetet, cukrot, sót, és a fűszereket forraljuk fel, és még forrón öntsük a hagymára, egyenletesen elosztva a levet, majd a vízzel öntsük fel az üvegeket, és kössük le. 




Amikor kihűlnek, mehetnek a hűtőbe.




Azonnal fogyasztható, de 2-3 óra elteltével sokkal finomabb lesz. 
A hűtőben egy hétig tárolhatjuk. Ha szeretnénk tovább eltartani, adjunk hozzá tartósítót, és azután zárjuk
le az üvegeket, vagy sterilizáljuk. Forrástól számítva 20 perc, vagy automatában 90/30 beállításnál.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...