2018. augusztus 11., szombat

Fermentált uborka




Ezek az ételek számos egészségügyi előnyhöz juttatják a szervezetet. Az erjesztett gyümölcsök és zöldségek széles körben ismeretesek, amelyek egészséges baktériumokat és enzimeket szolgáltatnak, és növelik a vitaminok és a mikro-tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét. 


A kis mennyiségű fermentált gyümölcsök és zöldségek fogyasztása naponta lehetővé teszi a szervezet számára, hogy jobban szabályozza az emésztőrendszert, olyan probiotikumokkal és fontos enzimekkel, amelyek segítik a tápanyagok felszívódását.


Nem szabad összetéveszteni a kereskedelmi forgalomban kapható savanyúságokkal vagy savanyú káposztával, az erjedt gyümölcsöket és zöldségeket nem ecettel készítik, hanem a természetben előforduló laktobacillus-al, ezek lebontják a keményítőt és a cukrot.
Lényegében a fermentáció olyan anyagcsere-folyamat, amely átalakítja a zöldségekben és gyümölcsökben természetes módon megtalálható keményítőt és cukrot élelmiszer-megőrző alkoholokban és gázokban, ami gátolja a káros baktériumok növekedését, miközben ösztönzi a hasznos baktériumok és enzimek reprodukcióját.

Ha lehetőségünk van rá, naponta fogyasszunk valamilyen ilyen módon savanyított gyümölcsöt, vagy zöldséget. Ezek nem nagy tételek, általában 1-2 üveggel készítünk, amit a hűtőben biztonságosan tudunk tárolni.


Hozzávalók:

1 kg uborka
mustármag, kapor, fokhagyma, szemes bors, koriandermag, babérlevél, esetleg morzsolt csili
üvegenként egy, egy és fél evőkanál jód mentes lehetőleg adalékmentes tengeri só, vagy az általunk kedvest természetes só
forrásvíz, vagy szűrt víz, esetleg tejsavó ha könnyen hozzá tudunk jutni.

Az uborkát legyaluljuk, vagy hosszában négyrét vágjuk. A végeit vágjuk le, leginkább a virágos része felől, állítólag arról puhul az uborka. 

Tiszta üvegekbe (nálam 0,54 literesek) tesszük a fűszereket, majd az uborkát. Minden üveg tetejére teszünk egy, egy és fél evőkanál sót, felöntjük forrásvízzel. Rátesszük a tetejét, és alaposan összerázzuk, hogy a só olvadjon el benne. Savanyúság leszorítóval, vagy műanyag lapocskával a folyadék alá nyomjuk az uborkát. Gyengén rátekerjük a tetejét, és sötét helyre tesszük. Én egy szekrényt használok a befőttek tárolására, de a fermentációs időre tegyük sötétre. Kb. 23-25 fokos helységben 5-6 nap alatt érik meg, ez alatt naponta engedjük ki a keletkező gázokat, nehogy az üveg szétrobbanjon a túlnyomás miatt.
Ha van fermentáló edényünk, abban készítsük. 

Ha kész tegyük hűtőbe, és akár hónapokig élvezhetjük az uborkánkat.










1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép napot kívánok!Nagyon megörültem a receptnek,mert pont egy ilyet mondták nekem nem olyan régen.Köszönöm szépen!:)

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...