2018. augusztus 11., szombat

Fermentált paradicsom bomba

Ezelőtti bejegyzésemhez, vagyis a fermentált uborkához néhány szösszenet.
A kovászos és a fermentált uborka között van különbség, ha nem is sok, de van.
A kovászolás a kenyér segítségével viszonylag gyorsan beindul, (lásd. 3 nap alatt kész) ez terjedt el hazánkban. Sajnos nagyon kevesen kovászolnak, vagy mondhatjuk úgy is, hogy fermentálnak más fajta zöldséget, urambocsá' gyümölcsöt. Pedig fantasztikusan finom dolgok kerülhetnek ki a kezeink közül. Bár az általam alkalmazott fermentáció részben eltér a kovászolástól, hiszen nem használok sem kenyeret, sem más indítót. Pedig vannak jó számban segédanyagok, melyen nagy szerepet játszhatnak az erjedés beindításában.
Az általam készített fermentált uborka kicsit lassabban, és hosszabb idő alatt készül el, ezáltal kellemesebb, lágyabb ízt eredményez. 

Bár mind a kettő tejsavas erjedéssel zajlik, árnyalatnyi különbségek adódnak.
A végeredmény viszont ami a lényeg, hogy bármelyik formában is készítjük, bárhogy is nevezzük a folyamatot nagyszerű a szervezet számára, és szinte nélkülözhetetlen egy jól működő bélflórának ez pedig nem más, mint a sokak által ha máshonnan nem is de a reklámokból jól ismert: Lactobacillus plantarum, amit szerintem nem lehet holmi bolti hasonmásokkal helyettesíteni. 

Ezért, ha lehetőséged adódik arra, hogy valamilyen formában beiktasd az étrendedbe ne habozz,akár kovászolásnak hívod, akár fermentálásnak,tedd meg mielőbb.
Ehhez egy recept, a most aktuális paradicsom dömping idejében.

Fermentált paradicsom bomba

Ezt leginkább az apróbb koktélparadicsomból készítem. Abból is a félérett, vagy éppen érésnek induló, jó kemény szemeket választom. Az érettek nem jók, mert a fermentáció alatt képződő gázoktól szétpukkan, és nem szép látvány, valamint ízre sem kifogástalan.


érett cseresznye, vagy koktél paradicsom
1 pár szál friss petrezselyemzöld
2 szár friss bazsalikom
4 gerezd fokhagyma,vékonyabb szeletekre vágva
szemes bors
koriandermag
mustármag
forrás víz, vagy szűrt víz ha nem tudjuk beszerezni akkor forraljunk fel vizet, azt hűtsük le, majd ezt használjuk
üvegenként 25-30 g tengeri só (nem jódozott), vagy más természetesen adalékmentes só
Alaposan kimosott üvegeket használok, öblítem, de nem csírátlanítom, de persze lehet teljesen sterilizálni. Részlet kérdés.
Az üvegek aljára teszem a fűszereket, a borsból, mustármagból, és a koriandermagból is, üvegenként fél mokkáskanállal teszek.
A zöld fűszereket is beleteszem az üvegbe, egy kicsit oldalsó irányba, mert ugye a szemünkkel eszünk legelőször. 
Azután a paradicsomokat. Ha nagyobbak is vannak benne, azokat vastag szeletekre vágom, vagy teljesen külön készítem el. A fokhagyma szeleteket szépen elosztom az üvegekben.

Ráteszem a sót, és felöntöm a vízzel. Lehetőleg jól lepje el a paradicsomot. Ha módunkban van tegyünk bele zöldségleszorítót, hogy a lé alatt tartsa a paradicsomokat.Rácsavarjuk a tetejét, és összerázzuk, hogy a só elolvadjon benne. Itt jegyzem meg, nem sok a só mennyisége, bár annak tűnik. Ha szerencsés vagy és vannak fermentáló edényeid, itt az alkalom, hogy használd. Nálam is tervbe van véve néhányuk beszerzése.
Amikor elkészült tegyük árnyékos de 20 - 25 °C körüli hőmérsékletű helyre, ne kerüljön tűző napra. 40 °C feletti hőmérsékleten bizonyos baktériumok elhalnak, mások túlszaporodnak, és az erjedés rossz irányba kerül. Élvezhetetlen terméket eredményez.6-10 nap szükséges a fermentációhoz, de ez lehet 1-2 nappal hosszabb, vagy rövidebb is. Mivel túlnyomás lehet az üvegben, én csak akkor zárom teljesen rá a tetőt, amikor készen van. Ilyenkor mehet a hűtőbe, ahol akár hónapokig tárolható, már ha marad belőle.
Kis mennyiséget készítsetek, hiszen ha mégsem ízlene, ne kelljen túl sok üveggel elajándékozni 
De szerintem a sok uborka mellett csak szemet gyönyörködtetőbb pár pirosas-sárgás-zöldes finomság. A változatosság pedig mint tudjuk,.....Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...