2015. október 27., kedd

Gyapjas tintagomba tojással






Ez az ősz igen kedvező a gombák szaporodására, és mi minden egyes gombának nagyon örülünk, amit találunk, hiszen az Alföld ezen szeglete nem bővelkedik az igazán finom gombákkal. Persze itt is van szegfűgomba, csiperke többféle is, sőt a pereszkék és a galambgombák is igen változatos formában megtalálhatóak. 



De az olyan igazi gombák mint a vargánya, vagy kucsmagomba, és egyéb erdei finomságok messze kerülnek bennünket, hiszen a talaj összetétele, adottsága nem az ő kedvencük. Ezért is örültem, amikor hazafelé jövet megláttam a gyapjas tintagomba néhány friss példányát. Régről tudom, hogy addig igazán ízletes, amíg a tintásodás el nem kezdődik a kalap alsó részén, hiszen onnantól kezdve már nem igazán élvezetes. 





Viszont mindenki, aki gombát szed, legyen óvatos, és nézesse meg szakértővel, mert soha ne feledjük, hogy minden gomba ehető legalább egyszer. És biztos ami biztos, az a jó gomba, ami többször is élvezetes.

A tojásos gomba igazán egyszerűen elkészíthető még gyakorlatlan szakácskodók is bátran elkezdhetik.

Hozzávalók 

1 nagy fej vöröshagyma
25-30 dkg erdei gomba akár vegyesen is 
1 dl olaj vagy zsír
só, bors, petrezselyem zöld
3-4 tojás

A gombát tisztogassuk meg kis kefével, minden részén, majd vágjuk, vagy törjük ki a tönkjét, azután vágjuk metéltre, de az apróbbakat félbe is vághatjuk, vagy egészben is hagyhatjuk. A vöröshagymát vágjuk kockára, vagy szálára, és a zsiradékban fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a gombát, és pároljuk puhára. Süssük zsírjára, sózzuk borsozzuk, szórjuk meg friss vagy szárított petrezselyem zölddel, és a felhabart tojást adjuk hozzá. Süssük meg, majd tálaljuk friss paradicsommal, puha kenyérrel.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...