2012. augusztus 26., vasárnap

Gyors Ázsiai húsgombóc





Ezerrel tombol a kánikula, pedig ígérték, hogy enyhülni fog. 
Mit lehet ilyenkor tenni. Vedeljük a folyadékot, a jégkrémet, és persze az ebéd is olyan, hogy éppen csak kelljen némi hőt fejleszteni hozzá. Ez a húsgombóc recept régóta kering már a neten, éppen itt volt az ideje, hogy megpróbáljuk. 
Az ázsiai részen, a bevásárlóközpontok polcai tele vannak jobbnál-jobb fűszerekkel és mártásokkal. Használjuk bátran őket. Viszont ha bízunk az idevándorolt kínaiakban, vegyük meg a piacon. Én leginkább a József-városi piacon szereztem be a legtöbbet. Soha semmi bajom nem volt még tőle.


Hozzávalók:

Húsgombóc 

500g. darált sertés-vagy marhahús
2 tk. szezámolaj
1 csésze zsemlemorzsa
1/2 tk. őrölt gyömbér
2 tojás
3 tk. reszelt fokhagyma
1/2 csésze vékonyra szeletelt zöldhagyma (kicsit tegyünk félre belőle a tálaláshoz)

 Ha gondoljuk tegyünk bele sót, de szükségtelen, hiszen a mártás sós, és fűszeres, és az eredeti recept szerint sincs benne só.

Ázsiai szósz:

2/3 csésze hoisin mártás
1/4 csésze rizsecet
2 gerezd fokhagyma, aprítva
2 evőkanál. szójaszósz
1 tk. szezámolaj
1 tk. őrölt gyömbér

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.

Egy nagy tálban keverjük össze a húsgombóc hozzávalóit. Formáljunk belőlük gombócokat, kb. 35 db lesz ebből a mennyiségből.
Egy tepsit kenjünk ki olajjal, és a gombócokat tegyük rá, kenjük át olajjal és süssük meg 10-12 perc alatt, vagy amíg arany barnák nem lesznek. Ha szétvágunk egy gombócot, kellemes rózsaszínűnek kell belül lennie.
Míg a húsgombócok sülnek, készítsük el a szószt. Az összetevőket keverjük jól el.
A kész gombócokat keverjük bele a szószba, vagy apró favillára esetleg fogpiszkálóra tűzve mártogassuk bele. Az apróra vágott zöldhagymával szórjuk meg. Rizs körettel, melegen tálaljuk.






 





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...