2009. szeptember 9., szerda

Füge chutney











A fügével már kezd betelni a család.

Tizenkét üveg fügelekvárt tettem el. Különböző izésítésekkel, ennél többre már nincs a kamrámban kapacitás, viszont valamit kell tenni a terméssel.
Végül is nem a madaraknak akarok fügét "termelni".


hozzávalók

1 kg füge
2 ek semleges olaj pl repce,
1 nagy fej hagyma 
4 cm friss gyömbér
2 db piros chili
20 dkg cukor
2,5dl almaecet
2 db citrom reszelt héja és kifacsart leve
1 marék mazsola
3 tk mustármag
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
½ tk őrölt szegfűbors
½ tk só
¼ tk őrölt szegfűszeg
Az olajat tegyük egy lábasba, és forrósítsuk fel. Az apróra vágott hagymát pároljuk meg, és adjuk hozzá a fűszereket, az ecetet, és mindent a legvégén a fügét. amit előzőleg megtisztítunk, és apróra vágtunk. Lefedve főzzük addig amíg a füge kezd puhulni. Kb 10-15 perc. ezután jó sűrűre főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk a tetejét és fejre fordítva pihentetjük 5 percig és már mehet is a kamrába. A kész csatni sült húsokhoz, sajtokhoz tálaljuk.







2 megjegyzés:

Kocsis Judit írta...

Kedves Zsóka!

Biztos, hogy ilyen sok ecet kell hozzá? Én három kiló fügéhez öntöttem ennyit, és így is borzasztóan ecetes lett, nagyon maró íze lett sajnos... abban reménykedem, hogy majd az üvegben csoda történik.
Judit

Zsóka írta...

Biztos, hogy 2,5 dl almaecet kell hozzá. Az almaecet max 5-6 %-os, nyugodtan teheted hozzá. A chutney-kat nem azonnal tudjuk élvezni, kell nekik 3-4 hónap, mire összeérnek az ízek.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...