2009. június 12., péntek

Kovászos uborka

Ezt szerintem mindenki szereti, de nem biztos, hogy mindenki el tudja késziteni. Pedig nagyon egyszerü.

Egy 5 literes üveghez szükséges 3 - 3,5 kg uborka. Az apróbból a több. 2 - 3 szál kapor, 1 - 2 gerezd fokhagyma, literenként 5 - 6 dkg só a felöntő léhez, és egy kenyér csücske.

Az uborkát áztassuk vízbe, hogy a homok, és egyéb szennyeződések leázzanak róla. Amíg ázik az uborka, készítsük el a felöntő levet, ehhez kb. 2-3 literre van szükség. Ahhoz, hogy a tejsavas erjedés meginduljon az uborkának levágjuk a két végét, és keresztbe fel szoktam vágni, és az üvegbe lerakom szépen sorban. Közzé teszem a kaprot és a fokhagyma gerezdet. Amikor tele az üveg a tetejére teszem a kenyér csücskét, és felöntöm a langyosra hűlt sós lével. Kis tá
nyérral beborítom és a napra teszem.
3 - 4 nap múlva fogyasztható. Leveszem a kenyeret, leszűröm a levét és behűtve kínálom





.

Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...