Étel- és italfoltok
Sör: áztassuk ecetesszenciába és – ha szükséges – biológiai mosószerben való öblítés után mossuk ki forró vízben.
Cékla: azonnal tegyük hideg vízbe, hagyjuk benne éjszakára. Tegyünk a foltra hígítatlan folyékony mosószert, és jól dörzsöljük az anyagba. Öblítés után tegyünk bóraxot a nedves foltra, és forró vízzel öblítsük le.
Vaj: mossuk ki a vajfoltos anyagot forró vízben, amit az anyag elbír, vagy tegyünk rá folttisztítót.
Karamell: hideg vízzel és folyékony mosószerrel öblítsük ki, és ha szükséges tegyünk rá hígított hidrogén-peroxidot.
Rágógumi: tegyük az anyagot mélyhűtőbe vagy tegyünk a foltra jégkockát. Ha a rágógumi hideg, az anyagról leválasztható. A visszamaradt részeket szesszel vagy tiszta alkohollal távolítsuk el.
Csokoládé: kaparjuk le, hideg vízben öblítsük ki és áztassuk biológiai mosószerbe. Ha nem jött ki használjunk folttisztítót.
Kakaófolt: A friss kakaófolt bármilyen textilanyagból könnyen eltávolítható, ha szappanos meleg vízben, vagy meleg sós vízben (egy liter víz és két evőkanál konyhasó) azonnal kimossuk, majd langyos vízzel öblítjük. A gyapjúszövetek friss foltjait elegendő hideg vízzel lemosni. Ha a kakaófolt már régi, tömény glicerinnel vagy szappanszesszel tisztítsuk. Ahol semmilyen eljárás nem használ, ott a foltot híg ammóniákos hidroperoxid-oldattal (H2O2) kezeljük.
Kávé: kézmeleg mosószeres vízbe áztassuk be, azután szesszel vagy hígított hidrogén-peroxiddal kezeljük. A tejeskávéfoltot meleg biológiai mosószeres vízben mossuk ki.
Tejszín: hideg vízben öblítsük és biológiai mosószeres vízben mossuk.
Tojás: hideg vízben öblítsük, és biológiai mosószerrel mossuk. A nehezen kivehető foltra cseppentsünk hidrogén-peroxid és 5 csepp ammóniák keverékét.
Zsír: ld. vaj. A forró zsírfoltot dörzsöljük be folyékony mosószerrel és öblítsük ki.
Gyümölcs, gyümölcslé: szórjunk a foltra sót, és hideg vízzel öblítsük le, áztassuk be folyékony mosószerbe. Ezután, ha az anyag bírja magas hőfokon mossuk ki. A még látszó foltokat háztartási ammóniákkal, hidrogén-peroxid oldatával vagy bóraxszal kezeljük.
Húsmártások: hideg, mosószeres vízbe áztassuk be, vagy vegytisztítóval kezeljük.
Lekvár: öblítsük le és áztassuk hideg, mosószeres vízbe. Ha szükséges, használjunk hidrogén-peroxidot.
Ketchup: hideg vízben öblítsük le és áztassuk mosószeres vízbe. Szükség esetén használjunk denaturált szeszt.
Alkohol: hideg vízben öblítsük és mossuk ki mosószeres vízben.
Húslé: hideg vizes öblítés után áztassuk az anyagot biológiai mosószerbe.
Tej: hideg vízben öblítsük és áztassuk biológiai mosószerbe.
Mustár: hideg vízzel öblítsük, és folyékony mosószerrel mossuk ki.
Tea: ld. kávéfolt.
Dohány: hideg vízzel és ecetesszenciával öblítsük ki, majd denaturált szeszes folyékony mosószerben mossuk ki. A nehezen kivehető foltokat hígított hidrogén-peroxiddal kezeljük.
Curry: áztassuk hígított háztartási ammóniákba vagy tiszta szeszbe. Ha az anyag bírja, fehérítsük.
Növényi olaj: itassuk fel az anyagot vízzel, és a kezeljük a foltot szesszel és ecetesszenciával. A visszamaradó foltot vegyszerrel távolítsuk el.
Bor: azonnal szórjuk be sóval, hogy a folyadék felszívódjon, majd fél óráig áztassuk hideg vízben vagy bórax oldatban. Végül szokás szerint mossuk ki.
forrás: HotDog
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése