2014. december 12., péntek

Narancs marmaládé saját pektinjével




Ennek a lekvárnak a lényege, hogy a saját pektin oldódjon ki, és az zselésítse. Ez pedig csak akkor érhető el, ha a héjat is rajta hagyjuk, mivel a héj alatt található a gyümölcspektin.
Tudom kicsit furcsa, de nagyon finom, hiszen keserédes íze a karácsonyi kalács legjobb kísérője.

Hozzávalók:

4 db narancs
2 citrom
1 kg cukor
2 liter víz

Vékonyan felszeleteljük az alaposan megmosott gyümölcsöt, és hozzáadjuk a vizet. Felforraljuk, majd a cukrot beletesszük, és addig keverjük amíg a cukor el nem olvad. 
Ekkor befedjük, és másnapig hagyjuk ázni.
Másnap felmelegítjük, és főzzük legalább 30 percig. Ekkor zselépróbát végzünk. Ha a hideg tányérra cseppentett lekvár bebőrösödik, megfelelő, és mehet a sterilizált üvegekbe. Zárjuk le a tetejét, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.
Lehetőleg bio citrusokat használjunk, vagy alaposan áztassuk ki a gyümölcsöket langyos szódabikarbónás vízben. 




1 megjegyzés:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...