2009. március 26., csütörtök

WC, fürdőszoba tisztitása









Egy háztartásban sok mindenféle található, amely a fürdőszoba tisztítására alkalmas.

Természetesen ezek közül a legalkalmasabb az ecet, de a só és a citromlé is nagyban a segítségünkre lehet.
A szappan pehely, az iszapolt kréta, a szóda, a paraffin, valamint a vöröshagyma is jó szolgálatot tehet a tisztításnál.
A fertőtlenítés kapcsán viszont szóba jöhet a bórax, valamint a hidrogénperoxid.

A továbbiakban néhány bevált recept leírását adnám meg, melynek a segítségével ragyogó lehet a fürdőszoba, a WC, de még a konyha is.

Egy súrolószer receptje, amely amellett, hogy nyolc hónapig is eltartható, kiválóan alkalmas érzékeny felületek tisztítására.

50 g szappan pelyhet finomra őrölünk, és jól elkeverjük 150 g iszapolt krétával, (háztartási boltban beszerezhető) és 80 g mosó szódával, hozzá-
adunk 5 csepp citrom olajat, egy csavaros kupakú üvegben még jó alaposan összerázzuk. Ezt használhatjuk folyékony súrolóként, akár érzékeny
felületen is.

A vízkövet leghatékonyabban víz és eset keverékével tüntethetjük el. 3 dl vízhez adunk 1 dl 20%-os esetet


.


3 evőkanál citrom sav és 5 dl gyümölcsecet keverékével, még az elektromos kávéfőző, valamint a vízforraló oldalán lerakódott vízkövet is el lehet tüntetni.
Az ecetben feloldjuk a citromsavat, és hígítás nélkül az edényben (kávéfőző, vízforraló) felforraljuk, majd alaposan kimossuk tiszta vízzel.

A kádat, a mosdót, és a WC-t hidrogénperoxidos vízzel tudjuk fertőtleníteni. Ahhoz hogy szép csillogó maradjon, só, ecet és író keverékével dörzsöljük át.

A szódabikarbóna kiváló a krómozott felületek, és a műanyagok tisztítására. A fogmosópoháron kicsapódó foltok eltüntetésére is tökéletes.

A csempe ismét csillogó lesz, ha só és terpentin keverékével kezeljük.

A zuhanyzó rózsát, meleg ecettel, vagy sós vízzel tehetjük ismét vízkőmentessé.

A zuhanyzó függönyt 30 fokos vízben ki lehet mosni, ha penészfoltos lenne, mosó szódával lehet róla eltávolítani.

A tükör tisztításához kiválóan alkalmas a forró ecetes víz. A másik lehetőség egy darab burgonyával áttörölni és tiszta vízzel leöblíteni,
majd újságpapírral fényesre törölni.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...