2009. március 24., kedd

Tavaszi nagytakarítás 1
Tehetünk úgy, hogy bevásárolunk a reklámok által annyira hirdetett tisztítószerek valamelyikéből, de tehetünk úgy is, hogy pénztárca és környezetkímélő tisztítószereket magunk keverünk.
Ehhez semmi mást nem kell tennünk, csak a sarki fűszerest kell felkeresnünk.

A bevásárlólista a következő:

Tegyünk a kosarunkba

- öt-hat csomag szódabikarbónát
- két liter 20%-os ecetet
- egy kiló durvaszemcsés asztali sót
- egy liter citromlét (jobb a friss citromból facsart)
- mosószappan (hiányában megteszi az illatmentes natúr pipereszappan is)
- dörzsi szivacs

Feltétlenül szerezzünk be gumikesztyűt, mivel ezek a szerek is maró hatásúak, de nem olyan mértékben mint a kész vegyi anyagok (tisztítószerek) ezek ellen is védjük a kezeinket.

Utunk a gyógyszertár felé vezessen. A következőket kérjük a gyógyszerészünktől.

- egy - két deci hidrogénperoxid (ha nincs, a drogériában biztosan kapunk)
- bórax
- egy - két deci alkohol 70%-os megteszi.

Ezen termékek közül az alkohol a legdrágább, a többi fillérekbe kerül.
Ezek után elkezdhetjük a takarítást. Készüljünk fel, hogy ezek a termékek nem annyira agresszívak, mint bolti késztermék társaik, ezért a hatóidő is hosszabb, de hát a cél, hogy kíméljük a környezetünket, és persze nem utolsó sorban a pénztárcánkat.

Megvolt a bevásárlás, és most jól gondoljuk végig hol is kezdjük a takarítást. Hosszú évek tapasztalata, és persze az okos emberek tanácsa, hogy mindig belülről haladjunk kifelé
.
Én a hálószobával kezdem, de a tisztítási módok vonatkoznak a többi helységre is.

Nem igazán elegáns, de a szekrények tetején - (láthatatlanul van elhelyezve, akkorára vágva, hogy az ember ne láthassa) - én csomagoló papírt szoktam tenni. Bár rendszeresen letörlöm a port, mégis az a meglátásom, ha ezt nem tenném, a szekrények tetejébe nagyon könnyen beleivódik a por, és ez azután már csak a bútor belseje felé akar haladni,összeszedem a papírokat, miután tiszta lepedővel letakarom az ágyat, ezzel is védem a porosodástól. .

Azután kiviszem a szőnyeget, - szerintem tavasszal és ősszel érdemes kiporolni - porolás után a következő képpen tisztitom ki őket. Keverjünk össze két rész búzakorpát egy rész bórax-szal! Szórjuk egyenletesen a szőnyegre, kíméletesen dolgozzuk kicsit bele, és egy óra múlva porszívózzuk ki. A foltokat töröljük át szappanos vízbe kevert ecettel.

Az én hálómban vannak csecse-becsék, emlékek, apró tárgyak, ezeket is összeszedem, leveszem a függönyt, azután az ablaktisztítás.
Első lépésben megtisztítjuk a zsíros, poros szennyeződéstől. Ehhez bekeverjük a következőt. Egy rész ecet, négy rész víz. Szükségünk van papírra, de nem papírtörlőre, mert az szöszölődik és nem igazán alkalmas erre a feladatra. A legtökéletesebb az újságpapír, vagy a selyempapír.
Az ablakkeret tisztításánál adódhatnak makacsabb szennyeződések. Ezeket én szódabikarbónával szoktam eltávolítani. Langyos víz, szódabikarbóna, fogkefe, az eredmény tökéletes. A fogkefét vízbemártod, majd a szódabikarbónába, és ezzel sikálod a szennyeződést.
Az ablak után az ajtót is megtisztítjuk, a módszer ugyan az.

Mivel a tavaszi nagytakarítás, nem egyórás elfoglaltság, egy helységre rá fog menni az egész napunk. Míg a mosógép a függönyökkel bajlódik, amihez szintén használhatjuk a már említett szódabikarbónát, esetleg sütőport, természetesen ezeket a mosógépbe tesszük és nem az adagolóba, addig beáztatjuk a mosható tárgyakat (apró dísztárgyak). A mosásról a következőkben még fogok szólni.

A kárpitozott bútorokat én ecetesvizbe mártott lepedővel szoktam letakarni. és porolóval finomat ütögetve portalanítani. Meglepődnénk mennyi ki tud jönni ezzel a megoldással még porszívózás után is. Nem utolsó sorban a színeket is felfrissíti.

Bútorainkat nedves ecetes vizes ronggyal áttöröljük, majd puha, nem szöszölő ruhával fényesítjük.
Fa tisztítására, ápolására a következőkben még ki fogok térni.

Ezzel a módszerrel nagyon sok rákkeltő anyagtól kíméljük meg a szervezetünket. Csak néhány ezek közül, a teljesség igénye nélkül.
A tisztítószerek gyakori oldószerei, a triklór-etán (trichloroethane) és a perklór-etilén (perchloroethylene) irritálják a bőrt és a légzőszerveket, felhalmozódnak az emberi zsírszövetekben, illetve az utóbbi anyag lehetséges emberi rákkeltő.

Nincsenek megjegyzések:

Szülinapi számtorta mascarpone és tejszínhab krémmel

Az egyik ismerős megkért, hogy az édesanyja születésnapjára készítsek egy tortát, de lehetőség szerint számtortát. Azután közölte, hogy ne...