2009. március 23., hétfő


Úgy gondolom, ilyenkor tavasszal, fontos, hogy a környezetünket és a szervezetünket is megtisztítsuk.

Az ötletet a Nagymama házi praktikáinak az olvasása adta.

Ez a kiadvány a Reider's Digest kiadásában jelent meg, néhány dolgot ebből szeretnék megosztani veletek.


JÓ TANÁCSOK

Így lesz puha és fehér a függöny:

- Ha az utolsó öblítővízhez sót, vagy ecetet adunk.

- A frottír holmik, ha egy éjszakára forró, ecetes vízbe tesszük.

- Erősen szennyezett fehérneműt szódával áztassuk.

- Ha egy csomag sütőport a mosószerhez adunk, hófehérré varázsolja a fehérneműt.

- A sportzoknik szép fehérek lesznek, ha egy citromhéjjal töltött vászonzacskóval együtt mossuk.

- Ha a cigarettafüsttől megsárgult függönyt sós vízbe tesszük.

- Kíméletesen keményíthetjük a függönyt és a fehérneműt, ha olyan vízbe tesszük, amelyben előzőleg rizst főztünk.

szines_fuggony01.jpg

Így maradnak meg a színek:

- A színtartóságot úgy állapíthatjuk meg, hogy a textíliát benedvesítjük, majd egy fehér papírral megdörzsöljük. Ha a papír elszíneződik, csak kíméletese, kézzel szabad mosni.

- Tarka ruhák első mosásánál megakadályozhatjuk a színek kioldódását, ha egy kupica ecetet teszünk a vízbe.

- Tarka ruhák mosásakor megakadályozhatjuk a színek összemosódását, ha az utolsó öblítéshez sót adunk.

- Felfrissíti a színes ruhát az utolsó öblítésbe tett víz.

- Ha a színes függönyöket sós vízbe áztatjuk be, tiszta lesz anélkül, hogy kifakulnának.

- Néhány órára tegyük lefölözött tejbe a pamutholmikat, hogy színeik felfrissüljenek. Utána ki kell mosni.

Érzékeny textíliák ápolása:

- A gyapjúholmik puhák maradnak, ha az utolsó előtti öblítéshez ecetet, az utolsóhoz pedig glicerint adunk.

- Legjobb, ha a gyapjúholmit langyos vízben, kevés bóraxszal vagy szalmiákszesszel, szappan nélkül mossuk, így nem megy össze.

- A sötét gyapjúruházat ismét szép lesz, ha fél liter víz és 10 g pipadohány keverékével gyengéden átkeféljük











Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...