2018. október 27., szombat

Szülinapi számtorta mascarpone és tejszínhab krémmel

Az egyik ismerős megkért, hogy az édesanyja születésnapjára készítsek egy tortát, de lehetőség szerint számtortát.

Azután közölte, hogy nem egyre, hanem kettőre gondolt, mert hogy otthonra is szeretne egyet, és a munkahelyi köszöntésre is egy másikat.

Az otthoni szülinapra egy komolyabb piskótás belga csoki mouse tortára esett a választás, míg a benti köszöntés egy mai modern úgynevezett csupasz torta lett mascarpone krémmel és gyümölcsökkel.

Az előbbi elkészítése roppant hagyományos piskóta felhasználásával történt.

Az én jól bevált "bögrés" piskótám, ami mindig sikerül, most is ezt készítettem.
2 kerek és egy szögletes piskótából.

A piskóta leírását megtaláljátok itt.

A krém pedig egy nagyon egyszerű csoki mouse, amit előző nap kell elkészíteni, és másnap habbá verni, amivel meg lehet tölteni a tortát.

25 dkg jó minőségű belga csoki
50 ml zsíros tejszín

A csokit elolvasztjuk a tejszínben, majd amikor kihűl, egy éjjelre hűtőbe szerünk, hogy alaposan kihűljön, és hideg legyen.
Ezt másnap egy habverő segítségével habbá verünk, és a félbe vágott piskótát ezzel kenjük meg, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortánkat. Egy stencil segítségével és némi keserű kakaóporral mintát tettem a tetejére.

A végeredmény pedig az alábbiak szerint alakult:
Persze lehetett volna profibb, de mentségemre legyen  mondva, ez volt az első. Kicsit a számok elkészítésével is voltak bajaim, először is találni egy helyet, ahol jó méretben megtalálom ezeket és a nyomtatása sem lehet gond. Majd az egészet kivitelezni, a krémet időben elkészíteni, hogy még ki is tudjon hűlni. Szóval három napom ráment, de az öröm, amit okozott minden percért kárpótolt.

Nem utolsó sorban a tény, hogy csak egy kis szelet maradt belőle, nekem elegendő bizonyíték, hogy érdemes volt megpróbálni.

A számokat letölthetitek itt.

A másik mai modern torta úgynevezett csupasz torta, mert minden alkatrésze látszik.

A tésztája a következőkből készül

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg őrölt mandula
10 dkg cukor
1 tojás

A vajat a cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a  felvert tojást, azzal is elkeverjük, majd részletekben a mandulát és a lisztet. Dolgozzunk gyorsan, de nem kell túl sokáig gyúrni, mert esetleg keménnyé válik, és inkább kevésbé   legyen kidolgozott. Csomagoljuk egy fóliába és tegyük legalább egy órára a hűtőbe. 

A sütőt 170 fokra melegítsük elő. Az előre kinyomtatott számot vágjuk ki. A kihűlt tésztát nyújtsuk két sütőpapír között vékonyra (kb. 2-3 mm) tegyük rá a kivágott számot, és egy éles késsel metsszük körbe. Tegyük a tepsibe és 8-10 perc alatt süssük meg. Én szeretem a linzer tésztát sütés előtt ismét visszahűteni, szerintem sokkal szebben megtartja a formáját. De persze ez egyénileg választható.

A kisült tésztákat tegyük félre.

A krém a következő

50 dkg mascarpone
50 ml habtejszín
5-10 dkg cukor (ízlés szerint)

A tejszínt kemény habbá verjük, és a cukorral elkevert mascarpone-t adjuk.

Habzsákba tesszük a krémet, és a tésztánkra 2-3 sorban csókokat nyomunk. Erre kerül a másik lap, amit szintén krémcsókokkal töltünk meg. Ezt tovább díszíthetjük gyümölccsel, csokival, keksszel, vagy bármi nekünk tetsző finomsággal.

Az enyém ilyen lett:Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...