2017. július 31., hétfő

Sült paprikasaláta


Imádom a kápia paprikát. Nyersen is, de sütve valami csoda. Édessége annyira csábító, hogy nem lehet neki ellenállni. Képes vagyon mindenhez paprikasalátát enni.Egy kiló paprikából már lesz annyi, hogy egy embernek akár két napit is tart. persze, ha többen vagyunk rá, akkor egy étkezésre befaljuk.

Hozzávalók:

1 kg szép húsos kápia paprika
3 kanál cukor
3 kanál 10 %-os ecet, jobb a borecet igaz hogy az kb 6  %-os, de kóstolni kell a lé készítésekor
csipetnyi só
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál finom olaj (hidegen préselt)
víz

A paprikákat megsütjük tepsiben a sütőben. Aki teheti, süsse szabad tűzön, akár a gázrózsán is. Én nem szeretem telefüstölni a lakást, így a sütőben sütöm, akkor is, ha a szabad tűz plusz aromát adna hozzá, akkor is.
Amíg megsül a paprika elkészítjük a salátalét.

1/2 l vízhez adjuk a cukrot, ecetet, a csipetnyi sót, hogy kiemeljük a cukor édességét, valamint a fokhagymát, amit lehetőség szerint pépesre kaparunk.
A megsült paprikát egy olyan edénybe tesszük, amit be tudunk borítani, vagy akár egy műanyag zacskóba is tehetjük. Lényeg, hogy a gőztől a héj elváljon a paprikától, ezáltal könnyen eltávolítható legyen.
15-20 perc elteltével megpucoljuk a paprikákat, kicsumázzuk, a magokat eltávolítjuk, és felszeleteljük. Én szeretem, ha vastagabb karikákra van vágva.

Beletesszük az elkészített salátalébe, és meglocsoljuk pár kanál hidegen sajtolt olajjal. Szeretem ha az olaj nem hivalkodó, ezért inkább a napraforgó olajat használom szívesebben. Persze az olíva szintén használható, de legyünk vele óvatosak, ne nyomja el a paprika ízét.

Legalább egy fél napot hagyjuk a lében ázni fogyasztás előtt, persze csak ha kibírjuk addig.
Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...