Egy kiló paprikából már lesz annyi, hogy egy embernek akár két napit is tart. persze, ha többen vagyunk rá, akkor egy étkezésre befaljuk.
Hozzávalók:
1 kg szép húsos kápia paprika
3 kanál cukor
3 kanál 10 %-os ecet, jobb a borecet igaz hogy az kb 6 %-os, de kóstolni kell a lé készítésekor
csipetnyi só
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál finom olaj (hidegen préselt)
víz
A paprikákat megsütjük tepsiben a sütőben. Aki teheti, süsse szabad tűzön, akár a gázrózsán is. Én nem szeretem telefüstölni a lakást, így a sütőben sütöm, akkor is, ha a szabad tűz plusz aromát adna hozzá, akkor is.
Amíg megsül a paprika elkészítjük a salátalét.
1/2 l vízhez adjuk a cukrot, ecetet, a csipetnyi sót, hogy kiemeljük a cukor édességét, valamint a fokhagymát, amit lehetőség szerint pépesre kaparunk.
A megsült paprikát egy olyan edénybe tesszük, amit be tudunk borítani, vagy akár egy műanyag zacskóba is tehetjük. Lényeg, hogy a gőztől a héj elváljon a paprikától, ezáltal könnyen eltávolítható legyen.
15-20 perc elteltével megpucoljuk a paprikákat, kicsumázzuk, a magokat eltávolítjuk, és felszeleteljük. Én szeretem, ha vastagabb karikákra van vágva.
Beletesszük az elkészített salátalébe, és meglocsoljuk pár kanál hidegen sajtolt olajjal. Szeretem ha az olaj nem hivalkodó, ezért inkább a napraforgó olajat használom szívesebben. Persze az olíva szintén használható, de legyünk vele óvatosak, ne nyomja el a paprika ízét.
Legalább egy fél napot hagyjuk a lében ázni fogyasztás előtt, persze csak ha kibírjuk addig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése