2015. december 6., vasárnap
Kavart fahéjas kalács
A kavart tészták nem tartoznak az erősségeim közé, de folyamatosan küzdök ellene azzal, hogy próbálkozom.
Apai nagyanyám nagymestere volt ezeknek a könnyű tésztáknak az elkészítésében, nem létezik, hogy én annyira messze estem volna a fáimtól, hiszen százezer alkalommal láttam hogy csinálja.
Így karácsony tájékán szinte minden nap fahéj illat lengte be a kicsiny konyhát, hiszen ez az illat együtt járt a téllel.
Ha másért nem, hát a tejbegríz tetejére hintett kevesek, és mi imádtuk, ahogy a kristálycukorral együtt átlátszó folyadékká vált, apró barnás pöttyökkel.
De kanyarodjunk vissza a kavart tésztákhoz.
Fontos dolog, hogy soha ne kavarjuk túl, hiszen azzal rontjuk el az egészet. A kavart tészta legyen lágy, szaftos, ízletes. Változatossá tehetjük különböző magokkal, fűszerekkel.
Amit most készítettem annyira egyszerű, hogy elronthatatlan, ezért aki a bögrés kavartakban nem remekel, ezzel nyugodtan megpróbálkozhat, nagy valószínűséggel tökéletes eredményt fog elérni.
Hozzávalók:
15 dkg lágy vaj, vagy margarin
20 dkg kristály cukor
2 egész tojás
0,5 l író, vagy tej ( ha tejet használunk adjunk hozzá 2 evőkanál 10 %-os ecetet, vagy citromlevet)
40 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg kristály cukor + 1 teáskanál fahéj
A lágy vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd egyenként az egész tojásokkal. Hozzáadjuk az írót vagy a tejet + citromlevet, és egyneművé kavarjuk. Használjunk kézi habverőt, hogy fölöslegesen ne fárasszuk magunkat. Ezután két részletben tegyük bele a lisztet, legvégül a szódabikarbónát.
Amikor összekevertük a hozzávalókat, egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a 2/3 részét, elsimítjuk. A maradék 1/3 részhez hozzákeverjük a 10 dkg kristály cukrot, és a fahéjat, és a tészta tetejére simítjuk, majd egy késsel óvatosan S alakokat írunk bele. Ezáltal a tésztánk márványossá válik.
190 fokosra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Egy beleszúrt fogpiszkálóval állapítsuk meg, hogy megsült-e a tésztánk. Ha nem ragad rá, kivehetjük.
20 percig a tepsiben pihentessük, majd vegyük ki, távolítsuk el a sütőpapírt, és rácson hagyjuk kihűlni.
Szeleteljük, és tálaljuk.
Sok sikert az elkészítéshez, és jó étvágyat az elfogyasztáshoz!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kevi sodrott perec
Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra. Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...
-
Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő ...
-
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölc...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése