2015. december 20., vasárnap

Adventi kuglóf










Egy ilyen borongós vasárnapon mivel is lehetne felvidítani a gyerekek kedvét. Egy csoki illattól áradozó kuglóf mindenki arcára mosolyt csal.


Advent utolsó vasárnapjára gondoltam ki, hogy egy próba verziót sütök. Zebra kuglófnak indult, de a zebrának a közelébe sem lép, így lett adventi kuglóf belőle.

Hozzávalók:

1 csésze = 250 ml
A forma átmérője: 23 cm

3 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 1/4 csésze cukor (osztva)
1/2 csésze kakaópor
1 teáskanál nescafe
1/3 csésze víz
1 1/2 csésze vaj
1 csomag vanília
5 nagy tojás
1/2 csésze tej


Kenjük be a formát vajjal, és alaposan lisztezzük ki. Szitáljuk át a lisztet és keverjük bele a sót, és a sütőport és tegyük félre.
A sütőt melegítsük 180 fokra.
Egy másik tálba oldjuk fel a kávét a vízben, keverjük bele a cukrot és a kakaóport. Keverjük csomómentesre, ezt is tegyük félre.






A lágy vajba keverjük bele a cukrot, legyen krémes, és habos, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, amivel alaposan keverjük el. Azután a liszt 1/3 részét keverjük bele, majd a tej felét, és ismét a liszt egy részét majd megint tej következik, és a maradék lisztet is keverjük bele.
Vegyünk ki két csészényi masszát, abban keverjük el a kakaós keveréket, majd a kikent formába rakjuk felváltva a masszát.




Egy adag vaníliás, és egy adag kakaós. Addig amíg el nem fogy a hozzávaló. Ekkor 180 fokra előmelegített sütőben 55-65 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát, ha nem ragad a beleszúrt fogpiszkálóra a tészta, akkor készen van.









Vegyük ki a sütőből, de hagyjuk 5-10 percet a formában pihenni, azután fordítsuk egy rácsra.




Pár perc múlva magától ki fog jönni a kuglóf a formából. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kínáljuk lekvárral, vagy sodóval.



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...