2015. november 25., szerda

Cukros lóhere - leveles tésztából


Dolgos hétköznapokat ünnepibbé varázsolhatjuk egy sütivel, esetleg egy "dán" vajastésztából készült finomsággal.

Persze, hogy mi is szeretjük a vajas leveles tésztából készült tésztákat, sütiket. Sokszor csak egy kis kifli készül, máskor megtöltjük dióval, lekvárral, vagy mákkal, de készült már sajtos, sonkás, és egyéb izgalmas töltelékes változatban is.
Ha ráérzel a tészta lényegére, már nem szívesen veszed a boltit, hiszen legtöbbször csak élesztő nélküli változatban árulják, ritkán találni a boltok polcain ezt az élesztős formáját. Persze előfordulhat, hogy én nem jól nézek körül.

Elkészíteni nem nehéz, viszont hosszadalmas eljárás. A nyújtások közötti 30 percek szinte egész napos elfoglaltságot eredményeznek, azért néha kockáztassuk meg, hiszen felülmúlhatatlan az eredmény.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
5 g élesztő granulátum, vagy 1,5 g friss élesztő
1 teáskanál só
2 dl víz
25 g vaj

250 g hideg vaj
100 g porcukor

A tészta készítéséhez a lisztet egy tálba szitáljuk, egyik oldalára a sót, másik oldalára az élesztőt tesszük, majd az olvasztott vajat a langyos vízzel együtt a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és alaposan megdagasztjuk. Én általában géppel 8 percig dagasztom, vagy ha nagyon szükségem van egy kis megnyugvásra kézzel 20 percig dagasztom. Higgyétek el kiváló terápia :) .
A tálat enyhén kilisztezzük, és a tésztából készített cipót letakarva duplájára kelesztjük. 1-2 óra alatt tökéletesen megkel.
Amíg a tésztánk kel, a vajat két fólia között kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és a fagyasztóban hagyjuk a tészta keléséig.

Ha a tésztánk a duplájára emelkedett, lisztezett deszkán elnyújtjuk, kb 40x40-es négyzetté, és a hideg vajat a sarkokra merőlegesen helyezzük el, és ahogy a vajas tésztánál lenni szokott, a négy sarkat ráhajtjuk a vajra. Ezután kicsit nyújtunk rajta, és egyharmadát ráhajtjuk a közepe felé, majd a másik oldalon szintén behajtjuk. Műanyag fóliával körbetekerjük, és a hűtőben 30 percet pihentetjük. Ezt még 2-szer megismételjük. Minden alkalommal egy negyed fordulatot teszünk a tésztával.
Utolsó alkalommal, hajtogatás előtt porcukorral megszórjuk jó alaposan, majd hajtogatás után 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 200 fokosra előmelegítjük és muffin sütő formákat készítünk elő a sütéshez. A szilikon formát nem kell kikenni, de ha hagyományos muffin sütőben sütjük, azt alaposan kenjük át olvasztott vajjal.
A tésztánkat 30x40-es lappá nyújtjuk, kb 8-10 mm vastagságú lesz, és a széleit éles késsel körbevágjuk, azután 12 négyzetet vágunk belőle.
A közepére a maradék porcukrot elosztjuk, és lóherét formálva muffin sütőbe tesszük őket, és a forró sütőben aranysárgára sütjük.

Kicsit hűlni hagyjuk, és porcukorral tálaljuk.Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...