Sütőtök szezon. Már alig vártam, nagyon kedvelem, sőt szeretem a sütőtököt, és nem csak sütve.
Igazi őszi leves, amihez jól illik a gyömbér csípőssége, és a szerecsendió melegsége.
Szerintem ehhez legjobb a sonkatök, kitűnő ízzel rendelkezik, ezzel a legkönnyebb bánni, ráadásul mindenhol kapható.
Hozzávalók:
1 kg-os sütőtök
¼ fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kanál vaj vagy kókusz zsír
csipet só
2-3 cm -es friss gyömbér reszelve, vagy 1 mokkás kanál őrölt gyömbér
¼ szerecsendió reszelve
1 kanál kukorica keményítő
2 dl tejszín, esetleg zsíros tej, vagy kókusztej
2-3 evőkanál cukor, vagy édesítő
A tököt megtisztítjuk a héjától, kikaparjuk a belét, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Egy kanál vajon megpároljuk a vöröshagymát, belenyomjuk a fokhagymát, és ha friss gyömbért használunk azt is ilyenkor adjuk hozzá, majd bele tesszük a reszelt tököt.
Felöntjük vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje, csipet sóval megsózzuk,fűszerezzük szerecsendióval, valamint őrölt gyömbérrel, ha nem friss gyömbért használunk, és puhára főzzük.
Botmixerrel simára turmixoljuk, és hozzáadunk 1 evőkanál kukorica keményítőt, amit feloldottunk a 2 dl tejszínben, felforraljuk, cukorral, vagy édesítővel ízesítjük, és tálaljuk.
Még forrón cukrozott narancshéj darabkákat teszünk bele, aminek az ízét és illatát pillanatok alatt átveszi a forró leves.
Tálalhatjuk még pirított mandulával, vagy akár apróra darabolt mazsolával is. Bármelyikkel kitűnő választás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése