2010. június 26., szombat

Mákos csíkos


omlós tészta, és finom máktöltelék


Csupán egy kis linzertészta, természetesen élesztős, egy kis cukor, mák, és kész is van a finom csíkos mákos süti.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 dl tejfel

a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, az élesztőt, amit kevés langyos tejfölben feloldottunk, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Ha szükséges teszünk még egy kevés tejfölt a tésztába, a lényeg, hogy kellemesen gyúrható tésztát kapjunk.
Amíg a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket, amihez a

hozzávalók:

20 dkg darált mák
20 dkg cukor
1/2 csomag mazsola
1 citrom reszelt héja
tej

A darált mákot összekeverjük a cukorral, a mazsolával, és a reszelt citromhéjjal, majd forró tejjel leforrázzuk. Annyi tejet kell hozzáadnunk, hogy "földszáraz" legyen. Ez olyan, mint mikor a gyerekek homokoznak, és ahogy a homokba túrnak, a felső száraz réteg alatt ott lapul a nedves, hűvös homok, amiből ha kellő képen tömörítik, isteni homoksüti készíthető. Nos ilyen nedvesnek kell lennie a leforrázott máknak, hogy amikor a kinyújtott lapok közé simítjuk, álljon és ne morzsálódjon.

Tehát a pihentetett tésztát 3-4 részre osztjuk, ez tepsifüggő, és vékonyra kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük, megkenjük a mákos töltelékkel, befedjük a következő lappal, amit szintén megkenünk a töltelékkel, és ezt addig folytatjuk, amennyi lapunk van. A tetejét megkenjük tojássárgájával, amit egy pici vízzel elkevertünk, és 180 C fokos sütőben megsütjük,
Kb 45-50 perc azután hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.






mákos csíkos




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...