2018. február 3., szombat

Francia hagymás csirke






Emlékszem vasárnaponként nagyanyám csirke pörköltöt készített a húsleves után. Szép vékony de hosszú galuskákat szaggatott mellé. A tésztából mindig csak egy kis adagot tett a galuska szaggatóra, és a kés fokával húzogatta a apránként a forró vízbe, ahol azok pillanatok alatt a víz felszínére kúsztak, azzal is jelezve, hogy ők már készen is vannak. De persze türelemmel kellett addig lenniük a vízben, amíg a többi el nem készült. Ilyenkor tette fel nekem a már megszokott kérdést:
 - Tudod-e melyik galuska fő meg leghamarabb?
Nagy lelkesen vágtam rá:
- Tudom, az utolsó, mert az fő a legrövidebb ideig.
Ő bólogatva helyeselt, és mosolygott, mint a nagymamák szoktak, hiszen a mag amit elvetettek jó földben csírázott.
A vasárnapi ebédek mindig ott maradnak emlékeimben, mert életem legboldogabb időszaka volt, mikor velünk élt, és gondoskodott mindannyiunkról, pedig már 33 éve, hogy nincs közöttünk, de még mindig látom, szorgos kis termetét, mert ott maradt örökre a szívem egy szegletében, hogy vigyázzon, óvjon, ahogyan a nagymamák tudják őrizni szemük fényét, az unokákat. 

Arra gondoltam csirkét készítek ebédre. A legjobb benne, hogy gyors, finom, és szeretik a gyerekek.





De amikor megláttam, hogy édes apró hagymával van tele a zöldséges pult, megfordult a fejemben a francia recept, amit minap olvastam a világhálón való csavargásom során.
És mivel nagyon ízletesnek találtam leírása szerint, erre esett a választásom.

Nem kell hozzá sok minden, és rövid idő alatt készen van, mint általában az általam kedvelt receptek.




Hozzávalók:

8 felső csirkecomb
1 kg apró vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 teáskanál worcestershire szósz
1 evőkanál mustár
1 teáskanál kakukkfű
2 csésze csirkehúsleves (kockából is jó)
3 evőkanál balzsamecet
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 evőkanál liszt
só, bors ízlés szerint
20 dkg gouda sajt

Az olajat hevítsük fel és a megtisztított, negyedelt vöröshagymát lassú tűzön pároljuk meg, hagyjuk kicsit karamellizálódni. Ez kb 45 perc. De ne siettessük, mert könnyen lekozmál, és akkor kezdhetjük elölről az egészet. Tehát szépen pároljuk, pirítsuk a hagymát. Időnként keverjük meg, és ha kell adjunk hozzá csirke húslevest. Mindig csak kevesen, hogy le ne ragadjon. A zsiradék mennyiséget ne emeljük. Közben van időnk a csirkecombokat előkészíteni. Egy kanál olajon serpenyőben minden oldalán megpirítunk, és egy tepsibe rakjuk.

A hagyma szépen megpuhult, megpirult, ekkor hozzáadjuk a worcestershire szószt, a mustárt, a kakukkfüvet, a balzsamecetet, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd a maradék levessel elkeverjük a lisztet, és hozzáadjuk a hagymához. Azért arra törekedjünk, hogy a hagyma szépen megmaradjon a maga rusztikus valójában.
Az egészet a csirke tetejére halmozzuk, és a sütőben 20 percig sütjük. Ekkor a tetejét vastagon reszelt sajttal borítjuk, és visszatoljuk a sütőbe, ahol addig hagyjuk, amíg szép aranybarna lesz.





Főtt tésztával kínáljuk. Legjobb széles metélttel, de a masni tészta ugyanolyan jó kísérőül bizonyult.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...