Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2014

Gyors sós fonott kalács

Kép
Kukoricalisztből készítettem kenyeret, ízre kiváló, de még kell tökéletesíteni, hiszen nem elég fotogén. Viszont holnap reggel valami szendvicsalapra szükség lesz, ezért gondoltam, hogy a kalács mintájára, készítek egy sós fonott kalácsot. Hozzávalók: 50 dkg liszt 2,5 dl langyos tej 1 egész tojás 1 evőkanál cukor 1 teáskanál só 2,5 dkg élesztő 1 tojássárgája a lekenéshez. A hozzávalókat összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, szép fényes, sima legyen. Belisztezzük, és 1 órát kelesztjük. Amikor duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és megfonjuk. -           A végeket én el szoktam kicsit vékonyítani, hogy könnyebben lehessen fonni. A megfonott kalácsot sütőpapírral bélelt formába, vagy tepsibe tesszük, pici vízzel hígított tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos sütőben megsütjük. -           É...

Kovászos Zürichi kenyér

Kép
Régóta gondolkodom, hogy ki kellene próbálni, hiszen annyian dicsérik. Eddig leginkább visszatartott, az, hogy gyakorlatilag a kenyereimet egy megszokott rutin szerint készítem. Este dagasztás, reggel sütés.  Most viszont rá szántam magam.  Este a kezemmel összegyúrtam egy adag kovásznak valót a következőkből: 250 dkg liszt 1 dkg élesztő 1,65 dl víz Természetesen fakanalat is használhattok, de szerintem fantasztikus dolog a tészta érintése. Azután megfőztem egy közepes krumplit héjában. De nyugodtan meg lehet pucolni, és feldarabolni. Én merő lustaságból főztem héjában. Hagytam reggelig mindkettőt a pulton pihenni. további hozzávalók: 40 dkg kenyér liszt 2 dl meleg víz 1 dkg élesztő 2,5 dkg vaj 1 tk só 10 dkg főtt burgonya pürésítve, vagy 2 ek. burgonyapehely Ha burgonyapehelyjel készíted, két evőkanál lisztet kiveszel, és helyette teszed hozzá a pelyhet. Valamint lehet, hogy picivel több vizet kíván. Reggel átszitáltam 40 dkg lisztet, bele tett...

Egyszerű kalács szendvicsnek is

Kép
A kihívások ideje minden ünnep. Szeretem a sütős-főzős oldalakat, hiszen sok újat tanulhatunk egymástól. Örök téma, hogy ki milyen kalácsot kínál a húsvéti asztalra, mert hiszen a kalács dukál a sódarhoz, legyen az édes, vagy sós. Mindkettő kiegészíti ezt a nagyszerű ízt. Leginkább zsúrkenyeret  szoktam sütni, mert egyszerű, gyors, és sokáig friss marad. Ha esetleg mégis maradna, kiváló felfújt   készülhet belőle. Most hogy Limara felvetette a kérdést a facebookon , ki milyen kalácsot szokott sütni. gondoltam valamit ki kell találni, hiszen kellenek az új dolgok, ez legyen olyan, ami jó a házi baracklekvárral is, de megfelelő alapot biztosítson a sonkának-tojásnak is. Így született meg ez a mai kalács Hozzávalók:  1 ½ (375 ml) csésze meleg víz  ½ csésze (125 ml) méz 1 evőkanál olaj 4 tojás 1 1/2 teáskanál só 1 evőkanál cukor 2 evőkanál instant szárított- vagy 40 g friss élesztő kb 80 dkg liszt am...

Ragacsos-kókuszos fahéjas csiga

Kép
Egyszerű kalácstészta annyi különbséggel, hogy ha van akkor tej helyett, kókusztejjel készítsük el. A hozzávalók: 2,5 dl kókusztej vagy tehéntej csipet só 6 dkg vaj 3 tojássárgája 50 dkg liszt 10 dkg cukor 2 dkg élesztő Mindent beleteszünk a gépbe, és megdagasztatjuk, kelesztő tálba tesszük, és egy órát kelesztjük. Vagy a lisztet tálba szitáljuk, a meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a vaj kivételével, többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. A vajat megolvasztjuk és a megdagasztott tésztába gyúrjuk. Amikor szép fényes sima hólyagos, letakarjuk, és egy óra alatt megkelesztjük. A csavart a csigában az hozza, hogy miután kinyújtjuk a tésztát, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas porcukorral, és 5 dkg pirított kókuszreszelékkel, de finomabb pirított kókuszpehellyel. Összetekerjük, és 12 egyforma darabra vágjuk. Egy muffin formának minden részébe teszünk 1 teáskanál barna cukrot, és egy darabka vajat. Azután belerakjuk a tésztatekercsek...

Medvehagymás pesto

Kép
A maradék medvehagyma tökéletes alapot szolgál a pesztónak.  Nem lehetett kihagyni, hiszen régóta vágyon megkóstolni, és most itt az alkalom rá. Egyik kedves ismerős egy egész cipős doboznyival lepett meg. Hozzávalók: 30 dkg medvehagyma 10 dkg szárazon pirított dió 5 dkg pecorino sajt 1,5-2 dl olaj só A medvehagymát lemostam, lecsepegtettem, megszárítottam. Késes pengével a robotgépben péppé vágtam, beletettem a pirított diót, a reszelt pecorino sajtot, sóztam, és hozzá csurgattam az olajat. Hagytam pár percig mixelődni, majd üvegekbe tettem, és a tetejére olajat öntöttem, hogy elzárja a levegőt és tovább elálljon. elárulom, nem használtam olívát, nekem túl erős az íze, helyette hidegen sajtolt napraforgó olajat tettem bele, és valami csodás ízharmóniát sikerült elérni. Rögtön meg is kellett kóstolnom. A tegnapi kenyér szinte kínálta magát. Csodálatos lett kenyérre kenve is. Akkor milyen finom lesz a frissen készült spagettivel, vagy ma a citromos csirkével? ...

Medvehagymás pogácsa teljes kiőrlésű liszttel és zabliszttel

Kép
Egy hét leforgása alatt, már második alkalommal sütök medvehagymás pogácsát. Ez most teljes kiőrlésű liszt, és zabliszt keverékével készült. Az eredménnyel megint nem tudok betelni, pedig nem igazán kedvez a fogyókúrámnak. De annyira finom lett. Hozzávalók: 40 dlg teljes kiőrlésű búzaliszt 10 dkg zabliszt, vagy zabpehely  2,5 dkg élesztő 1 egész tojás 1 teáskanál só 20 dkg vaj vagy margarin esetleg 15 dkg zsír 2 dl tej nagy marék medvehagyma A tejet megmelegítem, és az élesztőt felfuttatom benne. Pici cukrot adok hozzá, hogy az élesztőnek könnyebb dolga legyen. Közben a lisztet összekeverem a sóval, és mivel én zablisztet rendszerint zabpehelyből készítek, most is a fűszerdarálóban finom lisztté őröltem 10 dekát ebből a fantasztikus gabonából. Hozzáadtam a liszthez, majd elmorzsoltam benne a zsiradékot. Egy mélyedést készítettem a liszt közepébe, ide került a tojás és a tejben felfuttatott élesztő. Annyi tejjel gyúrom meg, hogy kellemesen rugalm...

Tejes-vajas zsemlekenyér

Kép
Télről sok maradék tejporom maradt, gondoltam felhasználom a mai kenyérhez.  De milyen jól tettem. Egy nagyon finom zsemlekenyeret készítettem, de biztos, hogy kevés lesz.   hozzávalók 50 dkg liszt 2 evőkanál tejpor 1 teáskanál só 2,5 dkg élesztő 2 evőkanál vaj 3 dl langyos víz A lisztet egy tálba szitáltam a tejporral a sóval együtt. Az élesztőt a langyos vízben felfuttattam, hozzáadtam az olvasztott vajat, és tésztát dagasztottam vele.  Letakarva 2 órát kelesztettem, majd kinyomtam a levegőt belőle, és hagytam ismét kelni. 1 óra múlva kiborítottam, és négy bucit formáztam, amit egy kenyérsütő edénybe tettem egymás mellé. Ismét hagytam letakarva kelni, amíg a sütő 210 fokosra előmelegedett. A sütő aljába, mint mindig most is tettem egy edénybe vizet, hogy megfelelő páratartalom alakulhasson ki. A megkelt bucikat betettem az előmelegített sütőbe, 10 perc múlva mérsékeltem a sütő hőfokát 190 fokra, és még 25 percig sütöttem. a kivett kenyérkéket rácson h...

Medvehagymás hanamaki (kínai zsemle)

Kép
Imádom a zsemléket, a kenyereket, és elmondhatom, hogy most már a medvehagymát is. Kellemesen fokhagymás íze semmihez sem hasonlítható, ám némileg talán a kínai metélő fokhagymára emlékeztet.  Éppen azért is gondoltam, hogy a kapott medvehagymával ki kell próbálnom a Hanamakit, vagyis egy kínai kenyérfélét. Hogy a kenyérnek mi az eredete nem tudom, azt viszont, kiderítettem, hogy a Japán városhoz (Hana-Maki) semmi köze.  Azt is tudom, hogy ezeket a kenyérféleségeket Kínában különböző színes növényekkel, virágokkal is készítik, és talán innen eredhet a neve, hiszen nyers fordítása talán annyit tesz ki, hogy virág-tekercs.  Ennyit az eredetről és most nézzük hogy is kell elkészíteni. Látszatra nagyon ördöngös dolognak tűnhet, de a valóság nagyon egyszerű.  Az alapja a kenyérnek, egy nagyon egyszerű tészta. Ízében talán az édeskés Man tou-hoz lehet hasonlítani, amit a kínai éttermekben szolgálnak fel.  Annyit változtattam a kenyéren, ...

Vaníliás kalács felfújt

Kép
Az idei év első kemencézésével töltött napunk március 15-e lett, családi körben a lányoméknál.  Fantasztikus napsütésre ébredtünk, de a meteorológusok beígérték a szelet és a rossz időt délutánra. Ez be is következett. Alig harangozták el a delet, a szél feltámadt, a nap eltűnt a felhők felett, és a hőmérséklet legalább 10 fokot süllyedt. Mire hazafelé vettük az irányt, már esett az eső. Még előző nap elkészítettem a medvehagymás pogácsát a napraforgós-tökmagos receptje szerint, amit megtalálsz itt , annyi különbséggel, hogy most magok helyett apróra vágott medvehagymával szórtam meg, és azután hajtogattam. Természetesen csak kétszer, azután az éjszakát a hűtőben töltötte. Reggel amikor felkeltem elkészítettem a harmadik hajtogatást is. Most már csak a nyújtás és szaggatás híja volt.  Bekevertem egy dagasztás nélküli kenyeret is, amit megállapításom szerint nem lehet elrontani.  Természetesen nem lehetett kihagyni egy jó foszlós kalácsot sem, aminek a...