Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: augusztus, 2013

Géppel készült tészta kísérletek

Kép
Egyik álmom vált valóra, amikor megérkezett az én kis elektromos tésztagépem. Többször gondoltam rá,milyen jó is lenne, -  mígnem hagytam magam, és családom biztatására,  megrendeltem. Nagyon kedves női hang már másnap reggel közölte velem, hogy a rendelésemet regisztrálták és hamarosan megkapom a számlát, melyet ha jóváhagyok, és átutalom a pénzt, küldik a futárral. Ez csupán négy napot vett igénybe, és csütörtökön, már haza is vittem a drágát. Aztán napokig csak néztem. Két nap ismerkedés után úgy döntöttem, mégis csak ki fogom próbálni, hiába a félelem, le kell küzdeni. Valljuk be őszintén, az új dolgok mindig hoznak magukkal valami megmagyarázhatatlan félelmet, és ez persze így van jól. Elsőnek mindenképpen spagettit szerettem volna készíteni, főleg azért vásároltam, hogy ne kelljen a boltból venni, hiszen nem mindig lehet megtalálni a megfelelőt. Az egyik hamar elázik, a másik alig ér vizet és csupa csiriz lesz, míg van olyan ami egy fél óra múlva...

Kovász készítése házilag

A kenyér sütési szezon most kezdődik. Elmúltak a nagy melegek, szívesebben tevékenykedünk a tűzhely körül. Fontos, hogy a kenyerünk olyan legyen ahogy szeretnénk, amit a családunk legszívesebben fogyaszt. Én szívesebben eszem az úgynevezett öregtésztás módszerrel készített kenyereket, de sűrűn készítek kovásszal is. Kísérletezzetek bátran, hogy megtaláljátok azt ami nektek lesz az igazán bevált receptetek. Ahhoz néhány elkészítési mód, a kovászhoz. Bár megtudtam, hogy a kovász nem készíti az ember, hanem örökli, sajnos a mai világban ez már nem annyira egyszerű, így marad a készítés, és a kísérletezés. Az első a hagyományos kovász készítés 10 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt 1 dl meleg víz Egy tiszta lehetőleg még nem használt fakanállal a vizet és a lisztet egy üvegben alaposan összekeverjük, Meleg helyre tesszük, és naponta megkavarjuk többször is.  A kovász aktivitása a 2-3 napon beindul, és egyre nagyobb és sűrűbb buborékok lesznek benne. Ekkor hozzáadunk újabb 10 d...

Grillezett paradicsom

Kép
Régi kérdés. A paradicsom vajon zöldség avagy gyümölcs.  Szerintem gyümölcs. És persze zöldség is. Annyira sokoldalúan felhasználható. Készítettem már belőle lekvárt, szószt. Aszaltam, és sütöttem  jó sokat belőle.Szeretjük.  Az idén különösen bőven ontja termését, sokat lehet belőle enni és persze télre eltenni. Konyhámban rengeteg paradicsomszósz fogy, a spagetti attól tökéletes, hogy sűrű mártást készítek, amit már a befőzés idején ízesítek. Tegnap 15 kg paradicsomot passzíroztam, de néhányat megmentettem a mai vacsorához. A főtt és pirított burgonya nagyszerű kiegészítése lehet egy csirkecomb, és persze egy kis sült, vagy grillezett paradicsom. Legjobb a Lucullus paradicsom.  Miután megmostuk, és megszárítottuk, vágjuk hosszában félbe a paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk, tegyük egy olajjal megkent tálcára. 10 percre toljuk a sütőbe. Ezalatt,2 evőkanál olajat  melegítsünk egy kis serpenyőben, nyomjunk bele 4-5 zúzott fokhagymát,, fri...

Csemege uborka hideg vízzel eltéve

Kép
A közösségi oldalon bolyongásom alkalmával feltettem a kérdést, mit is csináljak 5 kg uborkából, ugyanis még nem akarok vödrös savanyút készíteni. Ezeket üvegbe szántam. Szépek egyformák, kicsik, és egészségesek. Pár perc múlva jött a recept, ami az első olvasatra jónak is tűnt, és a mai napon el is lett készítve Hozzávalók: Uborka üvegenként 2 evőkanál cukor 1 csapott evőkanál só 3 cl 15-20 %-os ecet 1/4 mokkás kanál szalicil vagy nátrium-benzoát vagy más tartósító víz a felöntéshez minden üveg aljára pár szem egész bors, 1 kicsi babérlevél, esetleg meggyfa levél, mustármag, torma, ki mit szeret. Én tettem egy kevés zöld szőlőt, és szőlőkacsot is. Az uborkákat alaposan mossuk meg. Rakjuk tisztára mosott üvegekbe, aminek az aljára tettük a fűszereket. Én az uborkákat hosszában negyedekre vágtam, mert úgy több fért az üvegbe, jobb volt a hely kihasználás. Azután minden üvegbe tettem két kanál cukrot, egy csapott kanál sót, 3 cl 15 %-...

Aszalt paradicsom bazsalikomos olívaolajban

Kép
  Receptje nagyon egyszerű.   A paradicsomot a sütőben aszaltam, 100 °C-on kb 4-5 órát. Előtte megmostam, lecsepegtettem, félbevágtam, a magokat eltávolítom, majd vágott résszel felfelé sütőlapra helyeztem, és durva szemű  sóval megszórtam, kevés olajjal megspricceltem, és a sütőbe tettem. Másnap, mivel szép napsütéses idő volt kitettem a napra száradni, miután egy tüllel letakartam.  Harmadnap apróra vágott friss bazsalikommal átkeverve, száraz, tiszta üvegekbe raktam, azután felöntöttem hidegen sajtolt olívaolajjal, egy bambusz nyárssal a légbuborékokat kipiszkáltam, hogy ne maradjon benne levegő.  A kupakokat rázártam, és felcímkézve mentek a polcra.

Karamellás pöfeteg

Kép
Hozzávalók 1 1/2 csésze sima liszt 1/2 csésze + 2 evőkanál kakaópor 1 1/2 tk sütőpor 1/4 teáskanál só 10 evőkanál sózott vaj, szobahőmérsékletű 1 csésze kristálycukor 1/2 csésze csomagolt világos barna cukor 2 nagy tojás 1 1/2 teáskanál vanília-kivonat 2 tucat karamella, (retrósan stoli) durva tengeri só 3/4 csésze porcukor Elkészítés: Keverjük össze egy tálban a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport, és tegyük félre. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat, a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat egyenként, és közben jó alaposan keverjük ki azzal is. Ezután tegyük bele a vaníliát, valamint a száraz hozzávalókat. Lassan addig keverjük, amíg összeáll. Készítsünk belőle egy cipót. tegyük hűtőbe, hogy kicsit megkeményedjen, mert akkor könnyebben dolgozunk vele. Ezután készítsünk belőle diónyi golyókat, és mindegyik tetejére tegyünk egy karamellát, arra egy pár durva tengeri sót, és nyomjuk bele, majd gömbölyítsük újra, hogy a tészta mindenhol alaposan fedje a k...

Félbarna margarinos kenyér

Kép
Az ÁLLAM ALAPÍTÓ SZENT ISTVÁN, valamint az új  KENYÉR ünnepe AUGUSZTUS 20 A számomra annyira jó kenyér receptet szeretném megosztani veletek. Így röviden, minden plusz nélkül. Hozzávalók 60 dkg kenyérliszt 30 dkg rozsliszt 5 dl langyos víz 4 dkg élesztő, vagy ennek megfelelően kovász( 30-40 dkg) 1 tk cukor 1 tk só 5 dkg olvasztott margarin A hozzávalókat kenyérkészítő gépbe tesszük, húsz percig dagasztatjuk. Azután kivesszük és jó 1 1/2 óráig kelni hagyjuk. Amikor a kenyértészta megkelt, a levegőt kinyomjuk belőle, majd átgyúrjuk, és megformázzuk a kenyerünket. Vagy cipóba, vagy veknibe, ahogy szeretjük. Újabb óra hosszat kelesztjük, majd előmelegített 210 fokos sütőbe tesszük, aminek az aljára egy edényben vizet teszünk, hogy a kenyerünknek biztosítsuk a páratartalmat. 10-15 perc után 180 fokosra mérsékeljük a hőfokot, és további 30 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, azután szeleteljük és esszük. ...

Ketchup - Angol fűszeres mártás

Kép
Most fordított sorrendben adtam közre az én már olyan régóta készített és imádott ketchup receptemet. Ez most hamarabb szárnyra kelt a közösségi oldalon, mint itt a blogon. Viszont fontosnak tartom, hogy bármikor visszakereshető legyen, ha szükség van rá. Már a kilencvenes években is ez alapján készítettem a családi szükséglet nagy részét. édesen is, és csípősen is. Soha nem tudtam annyit eltenni belőle, hogy az ne fogyjon el. Hozzávalók: 50 dkg sűrített paradicsom (kész paradicsompürét is vásárolhatunk) 5 dkg cukor 1 dkg só 1 fej vöröshagyma ½ kávéskanál őrölt bors 1 kávéskanál szegfűszeg ½ kávéskanál fahéj 1 kávéskanál gyömbér 1 szerecsendió 1 késhegynyi kakukkfű 1 dl ecet 1 evőkanál tárkony 1 kávéskanál fűszerpaprika 1-2 szem csillagánizs A fűszereket a lehető legfinomabbra őröljük, átszitáljuk. A megmosott finomra vágott tárkony, az ecetbe keverjük és egy lábasban 10 percig lassan forraljuk. A paradicsomsűrítményt ép zománcú, vagy rozsdamentes acél lábosba tesszük, hozz...

Alma nektár

Kép
A rostos gyümölcslevek, a finoman áttört gyümölcsökből készülnek, víz, cukor, és citromsav, vagy borkősav hozzáadásával. Most biztosan lesznek páran, akik a cukorszirup miatt lehurrognak, de, készítsen magának cukor nélkül, o lyat amilyet akar. Ez jó és nem változtatok rajta, talán csak azon, hogy több féle almából fogom a következőt készíteni. És akkor ennyi körítés után következzen a recept. Az almát tisztítsuk meg, vágjuk ki a rossz részeket, mert nyugodtan használhatjuk a hibás gyümölcsöt is, hiszen péppé kell főzni, és ki mondja meg, hogy milyen volt felhasználás előtt. Tehát mossuk, tisztítjuk és reszeljük le az almánkat. Kevés vízzel tegyük egy lábosba és melegítsünk alá. Főzzük pépesre. Segítsünk kicsit egy botmixerrel, vagy turmixoljuk le, amikor már puha, lehetőleg minél simább, selymesebb legyen a püré. Közben készítsünk cukor szirupot. 1 liter vízhez adjunk 43 dkg cukrot. Így kapunk 1,26 liter szirupot. Ehhez a mennyiséghez 80 dkg sűrű almapépre van szükségün...

Dinnyehéjlekvár (Dinnyehéjdzsem)

Kép
Nagy divatja van mindenből lekvárt készíteni.  Bevallom őszintén én is a rabja vagyok a mindenből lekvárt készítésnek.  Hiába, kellenek az új ízek. Gyerekkoromban volt a szilvalekvár és volt a baracklekvár aztán kész. Később jöttek az érdekes ebb, izgalmasabb ízek. Az eper, a málna, a pöszméte, azután az egzotikus dzsemek mint a narancs citrom, és sorolhatnám, hogyan lopakodtak be az életünkbe a jobbnál-jobb ízek. Azután következtek a csatnik, majd most a legújabb őrület, az eddig eldobott, nélkülözött anyagokból készítünk lekvárokat, zseléket.  Erre a receptre egy nagyon kedves ismerős hívta fel a figyelmet, és az eredeti recept a következő linken található http://culinartz.com/   inkább dzsemnek nevezném ugyanis a dinnyehéj egyben van benne, és ugye azok a dzsemek, amelyekben gyümölcs darabok vannak.  Az íze tényleg kicsit édesebb a kelleténél, holott én kevesebb cukrot használtam, mint az eredeti receptben szerepel.   És legköze...