Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2010

Magos kenyér

Kép
Az elmúlt időben sokat használtam a kenyérsütőgépemet. Amióta megérkezett nem vettem kenyeret. Limara pékségében találtam meg azt a fehér kenyér receptet, amit a saját gépemhez alakítottam. Az általam készített jó kenyér receptje a következő: Hozzávalók: 3 dl víz 2 teáskanál só 2 evőkanál olíva olaj 1 db C vitamin tabletta két kiskanál között porrá törve, vagy egy csipet aszkorbinsav. 15 dkg rétesliszt 35 dkg finomliszt 1 teáskanál cukor 1 cs 10 g-os instant élesztő 1 evőkanál kovász (kovász nélkül is elkészíthető, de vele sokkal finomabb) sípoláskor: 1-1 evőkanál lenmag, szezámmag, napraforgó, tökmag, és ami a kedvünkre való, csak a fantáziánk szab határt. Ebben a sorrendben a gépbe adagoljuk a hozzávalókat, és a gépet a fehér kenyér programon futtatjuk, készre sütjük a kenyeret. harmonikus íz......... ........tökéletes bélzet

Boldog szülinapot

Kép
Ez a január már csak ilyen. Tele van névnappal és szülinappal. A menyem Ágnes, ráadásul majdnem a névnapján született. Az unokám 26-án tölti az 5. szülinapját, és a másik unokámat pedig Ticiánnak hívják, ami szintén 26-án van. Mit mondjak, szeretem mindannyiukat. A menyemnek készült az alábbi torta. Neki ugye csak én vagyok, mivel a szülei már nem élnek. Ezért igyekszem anyja helyett anyja lenni, de hát ugye...... Nagyon szereti a csokitortát, és elmondanám most sikerült a legjobban. Ennyire finom mág soha nem volt. Lehet, hogy azért, mert szívem lelkem beleadtam. A recept pedig a következő. Piskóta hozzávalói: 6 db tojás 12 dkg rétesliszt 12 dkg cukor 1 evőkanál kakaó A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral addig keverjük a habverővel, amíg ki nem "fehéredik". Azután hozzáadjuk a réteslisztet, és azzal is jól elkeverjük, majd beleszitálunk 1 evőkanál keserű kakaóport, amit szintén elkeverünk a masszában, majd hozzáadjuk a tojások felvert fehérjét. Vajjal kikent, ki...

Figyelmetekbe ajánlom

Kép
Szeretem látni hogy élnek a világban. Az internet többek között erre is jó. Egy nagyszerű oldal ahol inspirációt nyerhetsz, ahol gyönyörködhetsz más alkotásaiban, ismeretségeket köthetsz a világ más tájain élőkkel. Erre a linkre régen rátaláltam, és szeretném nektek is a figyelmetekbe ajánlani. http://diane1876.blogspot.com

Zöldborsó főzelék

Kép
A zöldborsó főzelék, ilyenkor télen az egyik kedvencem. Bár fagyasztott zöldborsót használok, semmivel nem rosszabb, mintha a tavaszi zöldborsót fejteném és főzném. Szeretem tükörtojással, de azért a sült csirkecomb az igazi hozzá. Hozzávalók: 1 csomag mirelit zöldborsó 1 evőkanál cukor csipet só 2-3 dl tej 2 evőkanál liszt fél csokor petrezselyemzöld A zöldborsót vízzel, a cukorral, és a csipet sóval feltesszük főni. Amikor a borsó puhára főtt, behabarjuk. A habarás a következő képen készül. A 2 evőkanál lisztet simára, csomómentesre keverjük a tejjel, majd a forró borsó levéből egy két merőkanálnyi vízzel elkeverjük, és a borsóra öntjük. Újra forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és fasírttal, tükörtojással, vagy sült hússal tálaljuk. The green pea sauce, then one of my favorite winter. Although I use frozen peas, nothing is worse than the spring peas and cook unfold. I like fried eggs, fried chicken but the real him. Ingredients: 1 pac...

Update1 muffin

Kép
A muffint elkészíteni csupán játék. Nedves anyagok - szárazanyagok. A lényeg, hogy gyorsak legyünk, mert ha sokáig kavargatjuk, nem lesz belőle semmi. A most következő muffin, úgymond "Update1" tehát ha a számításaim nem csalnak, márpedig matekból mindig jó voltam, nyugodtan lehet enni, akár éjjel-nappal, mert nem fogunk tőle hízni. Tapasztalataim szerint,- bizonyos mértékig, - még inkább segítjük az anyagcserénket, ezáltal az egészséges étkezés része lehet. Mint már eddig megszokhattátok, most is egy egyszerű recepttel állok elő. Hozzávalók: 20 dkg zabkorpa 10 dkg édesítő (glukonon, fruktóz) ki mit szeret 1 csomag sütőpor 1 csipet só 1 marék mazsola, esetleg dió (ez a mennyiség elenyésző, nem igazán befolyásolja a 1-es kódot, de el is maradhat) 2 dl tej 1,5 %-os 1 tojás Én minden sütőporos sütihez teszek egy mokkáskanál szódabikarbónát, nem tudom miért, de így szoktam meg. Próbáltam már nélküle, de valahogy soha nem volt annyira tökéletes a végeredmény mint azzal. A száraz ...

Házi bon-bon készítése

Kép
Nagyon édesszájú vagyok, imádom az édességet, de nem csak enni, hanem készíteni is. Ez is mint más általam kedvelt recept, nagyon egyszerűen elkészíthető. A lényeg a jó alapanyag. Étcsokoládét használok, és lehetőleg 60-70 %-os kakaótartalommal. A képen három féle bon-bon látható. Az első csokigolyó. Az elkészítése a alapcsokinak a következő: 10 dkg étcsokoládé 5 dkg natúr vaj 5cl habtejszín Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt, és összemelegítjük. Ezután hűlni hagyjuk, majd mikor már jól formálható, elkészítjük a bon-bonunkat. A csokigolyóhoz marcipánt használok, amit egy kis keserű mandula aromával felturbózok, hogy intenzívebb íze legyen. Kicsi marcipángolyókat formálok, amire a csokoládé masszából felviszek egy réteget, kb. 4-5 mm vastagságban, megformálás után hagyom teljesen kihűlni, és kevés vajjal felmelegített csokoládébevonóba mártogatom, majd még csokidarában is megforgatom. Legkönnyebb, ha fogvájóra szúrjuk fel a golyókat, amine...

Édes-savanyú babfőzelék fasírttal

Kép
Nagyon finom ilyenkor télen a savanyú babfőzelék. Szoktam füstölt csülköt is belefőzni, de akkor nem készítek hozzá mást, mert nagyon tartalmas laktató étel Egyébként, mióta a gyomrom kicsit nyavalyás lett és szenvedek a füstölt dolgoktól szívesebben készítem "vagdalt pulykahúst pogácsával". A fasírttal szoktam kezdeni. Hozzávalók: 60 dkg sertés vagy pulykahús 1 tojás só bors fokhagyma pirospaprika 1 db tejben áztatott zsemle A hozzávalókat jól összegyúrom, és hagyom hogy összeérjenek az ízek. Azután kb 8-10 dkg-os pogácsákat formázok belőle, és forró olajban vagy zsírban kisütöm. A babfőzelék hozzávalói: 30 dkg előző este beáztatott fehér szárazbab 1 közepes fej vöröshagyma csipet só 1 pohár tejföl 2-3 kanál sima liszt babérlevél ecet, cukor ízlés szerint Az előző nap beáztatott babot annyi vízben feltesszük főni, amennyi bőven ellepi. A tetejére karikázzuk a vöröshagymát, beleteszünk egy babérlevelet, a csipet sót, de használhatunk 1 leves kockát is, igen kellemes ízt kölc...

brokkolikrémleves

Kép
A mai leves az egyik kedvencem. Imádom az ízét, a krémességét, a zamata fenséges. Az elkészítése rém egyszerű. Hozzávalók: 50 dkg brokkoli 1 közepes burgonya 1 l tyúkhúsleves (lehet kockából is) 1 kis fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj vagy vaj fehérbors só 10 dkg reszelt sajt pirított mandula Elkészítése: A brokkolit kis rózsákra szedünk, a szárát kockára vágjuk. A burgonyát megpucoljuk, szintén kockára vágjuk. Megmossuk, lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és amikor megérezzük az illatát beletesszük a brokkolit és a burgonyát, felöntjük a húslevessel, csipet sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, és puhára főzzük. Ha kész, botmixerrel, vagy turmixszal pürésítjük és reszelt sajttal, pirított mandulával, esetleg pirított kenyérkockával tálaljuk. Sokan tesznek hozzá tejszínt, nekem viszont az a meglátásom, hogy attól lesz fakó, szürkés színű, ami nem igazán étvágygerjesztő. A krémességét a benne főtt burgonya teszi selymessé, lággyá....

Isler

Kép
Mivel túl gyorsan elfogyott a pogi, kénytelen voltam egy kis islert sütni. Mivel egyszerűen nem maradhatunk valami rágcsálni való nélkül. Hozzávalók: 20 dkg finomliszt 15 dkg dió vagy mandula darálva, 20 dkg vaj vagy margarin (vajjal jobb) 10 dkg porcukor 2 tojássárgája csipet só barack vagy eper lekvár 10 dkg étcsokoládé bevonó 5 dkg vaj A lisztet, a darált diót, a porcukrot, a sót egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk (gyorsan dolgozzunk, a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől) hozzáadjuk a tojások sárgáját, és összegyúrjuk, könnyen gyúrható tésztát kapunk. Folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább egy órát, de akkor a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben tölt. Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. 7-8 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és 180 fokos sütőben világosra sütjük. Ha kihűltek, kettőt-kettőt összeragasztunk a lekvárral, majd gőz fölött olvasztott étcsokival, amit vajjal fényesebbé teszünk, bevonjuk.

Magos pogácsa

Kép
Magos pogácsára éheztem. Az elmúlt időben rengeteg édesség fogyott, hála a karácsonynak, és most valami más kellett. Szeretem, hogy olyan kevés munka van vele, mert ugye a kelesztési idő alatt bármit megcsinálhatunk. Hozzávalók: 2 dl tej 2,5 dkg élesztő 1 kiskanál cukor 10 dkg margarin 30 dkg grahamliszt 15 dkg finomliszt 2 kiskanál só 1-1 evőkanál tökmag, lenmag, szezámmag, és amit még ízlésünk szerint szívesen használunk a tetejére 1 tojássárgája Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, közben a kétféle lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a margarint, a sót és megdagasztjuk. A jól kidolgozott tésztába belegyúrjuk a magokat, letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét bevagdossuk, megkenjük tojássárgájával, még egy 15-20 percig kelni hagyjuk, és 180 fokos sütőben megsütjük. Sütési idő kb 20 perc. Hidegen is finom.

Mákvirágkalács

Kép
Mákvirágkalácsot sütöttem karácsonyra. Az eredmény valami fantasztikus lett. Legközelebb dióval is megsütöm. A családom tagjai el voltak ragadtatva, már a látványtól is. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 3-4 dl langyos tej, 3 evőkanál porcukor 1 mk. só, 2 ek. olaj. Töltelék: 5 dkg olvasztott vaj, 8-8 evőkanál darált mák, és porcukor vaníliás cukor, reszelt citromhéj A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, olyan közepesen lágy kelt tésztát készítünk belőle . Ehhez az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl langyos, cukros tejben. Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt,a tésztánk, lisztezett nyújtólapon, kb. 30x40 cm-re kinyújtjuk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, amit elkenünk, rászórjuk a mák és a porcukor keverékét. Feltekerjük, koszorúba hajtjuk és kb.2-3 ujjnyi vastagon bevagdossuk, a szeleteket kifordítjuk. Tojássárgájával lekenjük, forró sütőben pirosra...