Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: 2011

Mézes

Kép
A mézesből készült szerencsét hozó lóherék az új évet várják. A mézes receptjét még két éve Limara pékségében találtam itt . Azóta nem készítem másképp. Ez nagyon bevált, pont az én családom kedvére való. Azért gondoltam, hogy készítek nekik egy kis szerencsesütit is, hiszen annyira ránk fér egy kis jó is ezután a nehéz év után.

Cserép edény

Kép
Arra gondoltam még az ünnep előtt beáztatom a cserépfazekamat, és egy jó kis csirke egytálat főzök benne. Amiért ez most került bejegyzésre, talán azért van mert nem szeretném én is a halászlé, vagy a halpaprikás receptjét leírni, hiszen olyan sokan megtették ezt. Viszont az alábbi receptet már pulykával is elkészítettem és melegen ajánlom minden húsevőnek. Isteni ragu kerekedik egy ilyen edényben, és rá sem kell nézni. A főzési idő lerövidíthető, de szerintem nem érdemes. Az ízek így lassan főve kerekednek igazán ki. este be is áztattam a hagymát felszeleteltem szalonnával kibéleltem az edény alját, beletettem a hagymát A csirkecombokat kifiléztem és lebőröztem, sóztam borsoztam zöldségeket tettem a tetejére (borsó, répa petrezselyem gyökér, gomba) ezeket is sóztam borsozta, kevés rozmaringgal és kakukkfűvel még megbolondítottam, 2 dl tejjel felengedtem Befedtem a tetejével, és beraktam a sütőbe, ahol kb 5 órát töltött. Amikor levettem a fedőt ez a látvány fogadott. Az illat p...
Kép
Glitterfy.com - Christmas Glitter Graphics

Tüzes golyók vagyis húsgombóc kreolmártásban

Kép
Darált sertés vagy pulyka húsból elkészíthető kellemes, laktató étel készült ebédre. Egy nagy fej vöröshagymát felvágunk, és a felét 60 dkg darált hússal, 1 db tojással, 3 kanál liszttel, fél kiskanál cayenne-i borssal, ugyanannyi erős pirospaprikával, sóval, borssal összegyúrjuk. Apró gombócokat formálunk, és gyorsan olajon megsütjük. Közben elkészítjük a mártást, ami szintén nagyon egyszerű, és gyors.  A mártáshoz egy sárga és egy piros húsú paprikát felkockázunk, és a fél vöröshagymával üvegesre pároljuk 1-2 kanál olajon.  2-3 gerezd fokhagymát megpucolunk, és a paprikához adjuk, azzal is pirítjuk, Egy 40 dkg-os paradicsom konzervet hozzáöntünk, fakanállal összenyomkodjuk, hozzáadunk egy babérlevelet, 1-2 kanál barna cukrot, ebbe is teszünk cayenne-i borsot, sót, pirospaprikát, hogy kellemesen csípős legyen.  Kevés vízzel felengedjük, addig főzzük, hogy a zöldség még kicsit roppanós maradjon. Tészta, rizs, vagy burgonya körettel, vagy önállóan is tál...

Tejszínes-gombás csirkemell

Kép
50 dkg csirkemellet csíkokra vágunk, és fehéredésig sütjük kb 1,5 dl olajban. Kiszedjük meleg helyre félretesszük. Egy fej vöröshagymát szálasra szeletelünk, megpároljuk. Közben felvágunk 40 dkg gombát, egy paradicsomot, és egy paprikát, a hagyma mellé tesszük, és tovább pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, két szál kakukkfűvel ízesítjük. Amikor minden puha, hozzáadjuk a csirkemellet, és összeforraljuk. Felöntjük 2 dl tejszínnel, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, egyet rottyantunk rajta, és tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

Hot dog

Kép
Egy igazi "HOT DOG" Egy általam sokszor meglátogatott blogban találtam rá. Hát nem édi?

Tökpaszuly leves

Kép
Annyira egyszerű elkészíteni a tökpaszuly levest, ami a mi kis családunkat olyan nagyon megosztja. Gyerekkoromban ki lehetett volna zavarni vele a világból, legalább annyira nem szerettem mint a krumplilevest, ez utóbbit a mai napig nem tudtam megszeretni, de azért a legfinomabbat mégis csak én főzöm. Visszatérve a tökpaszulyra, sütőtökből készül, és két féle képen lehet készíteni. Az egyik változat, amikor rántással és tejföllel, a másik változat szerint viszont tejfölös habarással készítjük. Mindenképpen kell hozzá legalább 2 kg sütőtök, aminek a felét lereszeljük, lehetőleg tökgyalun, de a robotgép durva reszelője is nagyon megfelelő, és még időt és energiát is spórolunk. A tök másik felét kb 2x2 cm-es kockára vágjuk. Hozzávalók: 2 kg sütőtök 1 kis fej vöröshagyma 1 közepes babérlevél csipet só ecet cukor ízlés szerint a rántáshoz 5 dkg vaj, vagy olaj 5 dkg liszt a habaráshoz 2 dl tejföl 5 dkg liszt Annyi vízzel amennyi jól ellepi feltesszük főni a kockára vágott tököt egy kis fe...

Kikent kifli

Kép
A kikent kifli. mint a neve is mutatja, egy kikent tésztából készül. Mi az hogy kikent? Az amikor a tésztát elnyújtjuk, és lisztes zsírral megkenjük, persze többször, hogy jó réteges legyen, és ezután összehajtogatjuk, és pihentetjük. Rém egyszerű mutatvány az egész. Semmi más nem kell, csak egy kis liszt, tej, tojás, cukor, élesztő, és persze zsír. És ez nem vicc. Az igazi zsírral készül. Semmi más nem jó, mert nem vajas, és nem hájas tésztát akarunk készíteni, hanem igazi hajtogatott zsíros tésztát. A legjobb a házi zsír, de ha valaki nem rendelkezik ezzel, az üzletek tele vannak jobbnál jobb házias jellegű zsírokkal. A lényeg, hogy ne préselt legyen, hanem olvasztott. Hozzávalók: 1 kg liszt 2 tojás 1 csipet só 1 ek. cukor 4-5 dl tej (itt megjegyezném, hogy a tésztának inkább kicsit keményebbnek kell lennie, olyan rugalmasan keménynek) 5 dkg élesztő A hozzávalókat összegyúrjuk, és keleszteni félretesszük. Ez kb. 1 óra. Amivel megkenjük a következő képen alakul. Egy 30 dkg szoba hőmér...

Pirog

Kép
Évek, sőt évtizedek óta akarok pirogot sütni. Egészen a tegnapi napig nem jött össze, és ezt valahogy nagyon sajnálom, mert valami fantasztikus dologban volt részünk. Finom, sőt nagyon is finom dolog. A választásom egy olyan oldal receptjére esett, ahonnan a múlt évben találtam a pirogra, csak nem készítettem el. Ezúton kérek elnézést az illetőtől, és ha megírja az oldala címét beteszem a linkjét ide. A recept pedig a következő: Az alaptészta hozzávalói : 40 dkg liszt 4 dkg élesztő 5 dkg vaj vagy margarin 1 vagy 2 teáskanál cukor (édes piroghoz 2, sóshoz 1) 1 vagy 2 teáskanál só (édes piroghoz 1, sóshoz 2) 2 dl víz Elkészítés : A lisztet, cukrot és sót tálba tesszük, hozzáadjuk a zsiradékot, és az egészet kissé összemorzsoljuk. Az élesztőt a vízben elkeverjük, beletesszük a tésztába, és homogén masszává dolgozzuk ki. Dagasztani nem kell! 15 percre félretesszük, majd annyi részre osztjuk, ahány pirogot akarunk készíteni; vagy egyetlen vékony lappá nyújtjuk, és tetszés szerinti m...