Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: november, 2013

A már-már tökéletes zselés cukor

Kép
Minden nagyobb ünnepkor készítek zselés cukrot, csak azért mert szeretjük. Ilyenkor karácsonykor még szaloncukrot is megkísérlek, csakis azért, mert szinte a család kedvence.Nem kereskedelmi mennyiséget, de sok színűt. Igyekeztem a tapasztalataimat szépen papírra vetni, csupán azért, hogy eljöjjön ez a nap is, amikor szinte a legtökéletesebb alkotás is megszülessen. Ez most szinte tökéletesre sikerült. Viszonylag könnyen kijött a formából, nem nedvesedik tovább, hanem szinte pár óra alatt megszárad a külső része, tehát pont úgy működik, mint a gumicukor. szerintem, ha kevés keményítővel meghinteném annak is tökéletes lenne. Ennek a receptje pedig a következő.  1 csomag gyümölcs kocsonyapor 2 csomag zselatin 1 1/2 csésze cukor (1 csésze = 250 ml) 1 teáskanál citromlé 1 1/2 csésze 100%-os almalé (esetleg más gyümölcslé, vagy víz) A gyümölcskocsonyaport és a zselatint elkeverem a cukorral, az almalét kicsit langyosra melegítem, és ráöntöm a keverékre, de óvatosan ...

Gombakrém leves régi recept alapján

Kép
Rengeteg gombám lett hirtelen. Legalább két kilót hozott a párom az erdőből, ráadásul egyik barátunk látogatását három csomag gombával koronázta meg. Így a mai nap egy gombás ebéddel készülök a kicsiny családomnak. A galambgomba és a pereszke, valamint a csiperke gombák szára kitűnő krokett alap.  Míg a fehér csiperke bombapaprikásként kerül az asztalra, jó tejfelesen, és finom friss galuskával. De a leves egy finom különlegesség, egy ötvenes évekből származó szakácskönyv alapján készülő krém leves lesz, pirított kenyérkockákkal. Hozzávalók: 50 dkg borjúcsontból készülő csontleves, nálam a vasárnapi húsleves maradéka, kb 1 liter 15 dkg zöldség a csontlevesbe, 15-20 dkg gomba 3 dkg vöröshagyma 3 dkg vaj 3 dkg liszt 2 deci tej 1 deci tejfel só törött bors A borjúcsontot a zöldséggel, alaposan kifőzzük és leszűrjük. De használhatunk leveskockát is. Nekem maradt vasárnapról húslevesem, azt tettem bele. A vajat megmelegítjük,...

Fokhagymás-kakukkfüves sült házinyúl

Kép
A nyúlhús az egyik legegészségesebb húsunk. Sajnos sokan idegenkednek tőle, pedig egy kis rafinéria, és az egyik legizgalmasabb sült tálalható belőle. Mivel a gyerekeket a kíváncsiság hajtja, szeretnéne k megismerni minden finomat, legalább is, a legtöbb gyerek. Azért, hogy ne legyen csalódás számukra, igyekezzünk úgy elkészíteni, hogy kellemes, nem túl fűszeres, de azért ízletes legyen a hús amit szeretnénk hogy megkóstoljon. A nyúl erre a legalkalmasabb, viszont azt tudni kell, hogy édesebb a húsa mint pl a csirke, és megfelelő fűszerválasztásnál, mégis inkább hasonlít a már jól megszokott sült csirke ízhez.  Hozzávalók: 1 db nyúlgerinc 2 db hátsó nyúlcomb 20 dkg füstölt szalonna só kakukkfű fokhagymapor zsiradék  A nyúlnak mindig adjunk elegendő időt, hogy igazán finom és puha legyen. Jó egy éjszakát pihentetni kell, csak úgy natúron a hűtőben, másnap készítsünk hozzá fűszersót. Elegendő, ha a sima sóhoz adunk fokhagymaport és kakukkfüvet. Összek...

Fűszerkeverékek

Többen szeretnének készen kapni a fűszerkeverékekből, melyeket készítek. Most ennek a kérésnek teszek eleget, az alábbi fűszerkeverékekből lehet e-mailen rendelni.  A sómentes fűszerkeverékek 30 gr-os, míg a sót is tartalmazó fűszerkeverékek 50 gr-os kiszerelésben vannak. A 30 gr-os fűszerkeverékek egységesen    -  380,- Ft-os áron kaphatók. Az 50 gr-os fűszerkeverékek egységesen  -  420,- Ft-os áron kaphatók. A közeljövőben igyekszem a kínálatot bővíteni. Köszönöm a figyelmet, és várom a megrendeléseket! Grill fűszer keverék száraz bedörzsöléshez összetevők: pirospaprika, barnacukor, fokhagymapor, só, vöröshagymapor, őrölt bors, oregánó, chili pehely, Cayenne bors. felhasználás: Alaposan dörzsöljük be a fűszerkeverékkel a hús (szárnyas, sertés, bárány, borjú) minden oldalát, fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük, majd vékonyan megolajozott grill rácson sütjük. Csak adalék mentes természetes sót tartalmaz. A Tassi Kft Erd...

Osztrák almatorta

Kép
Mindig lesem vajon milyen új étel, vagy sütemény kerülhetne az asztalunkra. Nem mintha nem szeretnénk a hagyományos ételeket, de még inkább szeretjük a változatos ízeket.  Egy igazán finom, könnyű, illatos almatorta receptjét szeretném közreadni, melyet világhálós barangolásom közben találtam, kedvenc oldalamon a pinterest oldalán Hozzávalók: 12,5 dkg vaj vagy margarin 20 dkg kristálycukor 2 egész tojás 12,5 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor 1 teáskanál vanília eszencia 3 alma 5-6 dkg cukor dkg cukor 1 teáskanál fahéj A lágy vajat a cukorral, és a tojásokkal habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és a vaníliát, Jól elkeverjük, és egy sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott - lisztezett tortaformába simítjuk. (23 cm-es) Az almákat megpucoljuk, és vékonyan felszeleteljük, összekeverjük a fahéjjal és a cukorral, majd a tészta tetején elrendezzük, és kicsit belenyomjuk a masszába. 180 fokosra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt megsütjük....

Kínai 5 fűszeres rántott karaj

Kép
A mai menü kínai fűszeres rántott karaj.  Szeretjük a kínai ételeket, bár mióta minden felöl hallani, hogy ők előszeretettel használják a nátrium-glutamátot, bevallom nem eszem kínai vendéglőben.  Ezzel szemben magam készítem idegméreg nélkül. Ez az étel is ilyen otthon baj nélkül elkészíthető, amivel egy kis színt vihetünk étkezésünkbe.  50 dkg sertés karaj csont nélkül A hús 15 percig pácolódik a következő keverékben: 1/2 teáskanál só 1 evőkanál szója szósz 1 teáskanál rizsecet 1 teáskanál cukor 1/2 teáskanál 5 fűszer keverék A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, amíg pácolódik, addig elkészítjük a "bundát", és felforrósítjuk az olajat. Ezek után a bepácolt húscsíkokat liszt és kukorica keményítő 1:1 arányú keverékében megforgatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Lecsepegtetjük, és kevergetve, rázogatva átforgatjuk a következőkben: 1 db apróra vágott zöldpaprika  3 gerezd fokhagyma 3 db koktélparadicsom Mindent apró kock...

Fűszeres tőkehal filé burgonyapürével és házi majonézzel

Kép
Amikor rájövök hogy milyen kevés halat fogyasztunk, rögtön a lelkiismeretemre hallgatok, és rohanok halért, hogy valami finomat készítsek. Szégyellem, de a hazai halakat nem igazán szeretem, sőt a tengeri halak közül is csak párat, ilyen a tőkehal, és a tonhal. A többi nem igazán tartozik a kedvenceim közé. Most egy finom tőkehal került az asztalra, melynek a fűszerkeveréket mint annyi mást, én magam kreáltam. Hozzávalók: 1 kg tőkehal filé vaj az edény kikenéséhez fészerkeverék Hal fűszerkeverék: 6 teáskanál só 1 teáskanál morzsolt kapor 1 teáskanál fokhagyma por 1 teáskanál vöröshagyma por 1/2  teáskanál őrölt bors A halat a fűszerkeverékkel beszórjuk, és kb fél órát állni hagyjuk. Vajjal kikent tűzálló edénybe rakjuk, és sütőben 190 fokon fél óra alatt megsütjük.  Közben elkészítjük a burgonyapürét 60 dkg apróra vágott burgonya só 5 dkg vaj 2 dl tej A burgonyát puhára főzzük sós vízben, azután leszűrjük, és összetörjük a vajjal. A tejet felfo...