Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: augusztus, 2014

Tepertős pogácsa élesztő nélkül

Kép
Igyekszem az élesztőt kiiktatni étkezéseimből, mert kellemetlen tüneteket produkál. Éppen ezért kísérletezem a hagyományos ízek eléréséért. Szeretem a tepertős pogácsát, de eddig általában élesztővel készítettem, hajtogattam, kenegettem, szóval minden finomságot megadtam neki azért, hogy azután ő is kényeztessen ízével bennünket. Ez a mostani hagyományosnak mondható, hiszen a kész pogácsa szinte megszólalásig hasonlít az igazira.  Elkészítése pedig a következő: hozzávalók 50 dkg liszt 1 csomag sütőpor 10 dkg vaj vagy margarin, zsírral is nagyon jó 2 egész tojás 1 teáskanál só tejföl 25 dkg darált tepertő ízlés szerint őrölt bors A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, a sóval, és a zsiradékkal elmorzsoljuk. Legjobb ezt robotgépben végezni. Azután hozzáadjuk a tojásokat, és annyi tejfölt, hogy rétestészta keménységű legyen. Ha szeretjük őrölt borsot is tehetünk a tésztájába, még ízletesebbé válik. Most a tésztánkat elnyújtjuk, és a darált tepertőt rákenjü...

Gnocchi (nyokki) bazsalikomos paradicsommártással

Kép
Rengeteg paradicsom van a kertben, és a paradicsomvész már felvetette a fejét. Mit lehet csinálni, menteni a menthetőt. Éppen ezért a mai ebéd gnocchi paradicsommártással. És mivel bazsalikommal tele a kert, jó sokat tettem bele, hogy még inkább ízletes legyen. Hozzávalók  320 ml sűrűre főzött paradicsom püré 1/2 fej vöröshagyma 15 dkg sonka só bors oregánó cukor 2 evőkanál olaj nagy csokor bazsalikom Az olajat felforrósítjuk, és az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát, azt is átpirítjuk majd a paradicsom pürét is beletesszük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és egy kanál cukrot is hozzáadunk, hogy az ízek jól harmonizáljanak. Addig pirítjuk, amíg a paradicsomon látszik, hogy karamellizálódik, vagyis kezd barnás lenni. Ekkor beleteszünk egy teáskanál oregánót, és felöntjük kevés vízzel. Addig főzzük, míg a hagyma szétfő benne, a vizet mindig apránként pótoljuk. Mielőtt a tüzet elzárnánk alatta hozzáadjuk a felvágott ba...

Kakukkfüves gyúrt házi tészta

Kép
A mai tészta a kakukkfüves - szeretem a tésztát is fűszerezni, finom, élvezetes ízek alakulnak ki. Nálam a bevált arányok körethez - mert szeretem köretként is használni, - 50 dkg liszt (fele rétesliszt, fele sima liszt) 4 egész tojás 1-2 evőkanál olíva, vagy más növényi olaj 1 tk szárított, vagy 1 evőkanál friss apróra vágott kakukkfű Az olajat akkor használom, amikor szeretném, hogy igazán ne tapadjanak össze a tésztaszálak, hiszen nincs annál kiábrándítóbb, mint mikor egyben ki akar jönni a tálból az egész tészta. Összegyúrom, én robotgépbe teszem, a műanyag keverőt használom, és miután a liszteket összekeverem, az olajjal összehabart tojást lassan hozzáöntöm. Hagyom 1 percig dolgozni a gépet, majd lisztezett deszkán összegyúrom. Pihentetem 30 percet,  Először félbe, majd 4-4 részre vágom  A tésztagéppel 1-es fokozaton átengedem 2-3 -szor, mindig félbehajtva a tésztát, ezután 6-os fokozatig elnyújtom, és egy abros...

Egyszerű Ír szódás kenyér

Kép
A kenyerek a gyengéim. Imádok kenyeret sütni, és szinte minden nap gyakorlom is ezt a gyönyörű tevékenységet. Ahogy a lisztből és kovászból kiteljesedik a napi kenyerünk, nálam még mindig felér egy csodával. Előfordul, hogy nem sikerül tökéletesre, de rájöttem annak mindig oka van. Vagy az időjárás, vagy pedig a lelkiállapotom, de ok nélkül nem történhet. A lisztet gyakorlatilag egy helyről szerzem be, és eddig semmi gondot nem észleltem. A Jászberényi liszt bevált, bál általában keverni szoktam, Nagyi titka kenyérliszttel.  Most viszont egy ír szódás kenyér készítésére adtam a fejem. Kíváncsi vagyok az ízére, állagára. Bevallom nem biztos, hogy a kedvenceim közé fog tartozni, valahogy az élesztővel készült burgonyás fehér kenyér ami a nagy kedvencem, de nyitott vagyok az újra. A hozzávalók  60 dkg liszt ami nálam a következő képpen tevődött össze.  15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 10 dkg zabliszt 10 dkg búzaliszt BL 55 25 dkg búzaliszt BL 80 2/3 teáskan...

Mákos-lekváros vízen kullogó

Kép
Nagymamám sokszor készített vízen kullogót. Hol ilyen-hol olyan töltelékkel, de mindig imádtuk. Ha nem tudta mi legyen a vasárnapi asztalon, gyorsan összegyúrta, és délben már illatozott a vaníliás porcukorral meghintett finomság. De volt olyan, hogy kolbászhússal töltötte meg, vagy akár levétől lecsepegtetett, átdarált disznópörkölttel, de ettük májasan, káposztásan, és nem is tudom hány féle képpen. Mindig finom és megunhatatlan volt. Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 tojás 1/2 tk só 2 dkg élesztő  2,5 dl tej 1 evőkanál cukor 7,5 dkg margarin A tejet megmelegítjük, és feloldjuk benne a cukrot, és az élesztőt, hagyjuk hogy felhabosodjon. Közben a tojást a sóval összehabarjuk, és hozzáreszeljük a margarint. Azután beleöntjük a felhabosodott tejes élesztőt, majd részletekben beleszórjuk a lisztből 45 dkg-ot. 5 dkg lisztet elteszünk a nyújtáshoz. Alaposan összegyúrjuk, rugalmas, sima tésztává, majd beletesszük egy nagyobb edénybe töltött hideg vízbe. Hag...

Fűszeres paradicsom szőlővel

Kép
2 x 1,5 l-es üveghez  2,5-3 kg paradicsom, lehetőleg apróbb szemű, kemény húsú egészséges szemek 1 db paprika édes- vagy erős (opcionális) szőlő éretlen, esetleg félérett állapotban    Fűszerek  üvegenként csili ízlés szerint ½ teáskanál fokhagyma 3 gerezd babérlevél 2-3 db feketebors, szegfűszeg 3-3 db ribizli és meggyfa levél 3-3 db tormalevél 1-2 db vagy gyökér 1-2 db kapor 1-2 szál 1 evőkanál só 1 evőkanál cukor Forralt víz Nagyon finom fűszeres csemege, húsokhoz, sajthoz, vagy csak egy szelet vajas esetleg libazsíros kenyérhez. Nem kell félni, nem fog felrepedni a paradicsom héja. Először is szépen mossuk meg a paradicsomokat, és szárítsuk meg. Ugyan így járunk el a szőlővel és a levelekkel. Az a legjobb, ha 1,5 l-es üvegeket használunk, de akár öt litereseket is alkalmazhatunk. A megszáradt leveleket helyezzük el az üveg alján, a fűszerekkel együtt, és pakoljuk rá a paradicsomokat. A közök...

Nem csíz, csak csízió

Kép
Nem sajt, csak tejkészítmény Napok, sőt hetek óta szemezek ezzel a valamivel. Nem mondhatom, hogy sajt, mert nem az, de mindenképpen tejkészítmény, és ráadásul még kiderült, hogy finom is. Tudom nem vetekedhet egy sajttal, de ha azt veszem, hogy pár százasból két 40 dkg-os csízióm lett, hát mit mondjak. Nem rossz. Hozzávalók: 2 liter tej 400 g 20 %-os tejföl 6 tojás 2-3 evőkanál só ízesítésre: petrezselyem zöld – fokhagyma olajbogyó – bazsalikom kapor, vagy amit szeretünk. Egy lábasban feltesszük a tejet forrni, és sózzuk. Amíg a tej felforr, addig a tejfölt simára keverjük a tojásokkal Forráskor állandó keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a tojásos tejfölt a tejhez,  és főzzük 4-5 percig, amíg kezd szétválni a savótól.  Pár perc alatt nagy pelyhek alakulnak ki, a savó szinte átlátszóvá válik. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, - én kettévette...