Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2013

Burgonyás zsúrkenyér

Kép
Ma sokat sütöttünk, hiszen holnap már Húsvét. Készült kalács , kikent kifli , és zsúrkenyér. Most, miközben a sonka a fazékban fő, gondoltam a zsúrkenyér receptet megosztom veletek. Nagyon finom, ízletes, kenyeret tudunk házilag készíteni az alábbi recepttel.  Előre is elkészíthetjük, de akkor fóliában csomagolva tartsuk hűtőben, vagy fagyasszuk le. Burgonyás zsúrkenyér Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30 dkg főtt, pürésített burgonya, 10 dkg vaj, vagy margarin 2 púpozott teáskanál só, 4 teáskanál porcukor, 5 dkg élesztő, 4 dl tej, 1-1 1/2dl víz. Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a porcukrot és az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a pürésített burgonyát, a sót, az olvasztott vajat, és a felfuttatott élesztős tejet. Annyi langyos vízzel, amennyit felvesz, közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Azután 3 részre osztjuk, és hosszúkás ...

Édes teasütemény

Kép
A hét elejét aprósütemények készítésével töltöm. Fontos, hogy készen legyek, különben felborul a napi tervem. tegnap ezeket az édi teasütiket készítettem. Nagyon jó mert gyorsan kész, mutatós, és ezen kívül ízletes. Ami a mai helyzetben nem elhanyagolható, olcsó. Ha a fele mennyiséget készítjük akkor is lesz belőle 40 db, tehát annyihoz is érdemes hozzákezdeni. hozzávalók: 6 tojás 1 csomag margarin 35 dkg porcukor 1 citrom héja 70 dkg liszt barack lekvár, vagy amilyet szeretünk ét csoki Elkészítése: A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, és az olvasztott margarinnal. Belereszeljük a citrom héját, azután a lisztet hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. Nyomózsákba tesszük, és sütőpapírral bélelt tepsibe apró csókokat nyomunk. Ha szükséges kicsit kézzel segítünk a szép forma kialakításában. 10-15 perc alatt 200 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűltek, 2-2 összeragasztunk lekvárral. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy lehetőleg ne csússzanak el egymástól, azután étcso...

Kukorica palacsinta balzsamecetes meggymártással

Kép
  Kamralesen találtam még egy üveg meggy befőttet. Ezzel vége majd csak a következő szezonban lesz eltéve. Gondolkodtam mit is lehetne készíteni. Mivel nemrég főtt marhahúst ettünk meggyszósszal, most valami desszert kell hogy készüljön belőle. Mivel csemegekukorica konzerv is található kicsiny kamrám polcán, adott egy kis kukoricapalacsinta, balzsamecetes mártással.  Hozzávalók: 2 evőkanál vaj 3/4 csésze konzerv vagy fagyasztott kukorica 1 tojás 1 1/4 csésze író vagy kefir 1/4 teáskanál vanília 1 evőkanál cukor 1 1/4 csésze liszt 1/4 csésze kukoricaliszt 1 teáskanál sütőpor 1/2 teáskanál szódabikarbóna  Szükség szerint tej csipet só   Egy nagy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk meg a vajat.   Adjuk hozzá a kukoricát és pirítsuk, amíg csak kezd barnulni, kb 4 perc.  Adjunk hozzá egy csipet sót, keverjük meg, és tegyük félre egy tálba hűlni.   Egy nagy tálban, habverővel a tojást verjük fel, adjuk hozzá ...

Spenót főzelék tükörtojással

Kép
Valljuk be őszintén, a spenót nem tartozik a kedvencek közé. Pedig akár tartozhatna is. Az én gyerekeim szeretik, és most már az unokáim is szó nélkül elfogyasztják.  Ennek az az elkészítési mód a sikere, amit még drága anyósom tanított nekem. És az íz valóban kellemes, és kívánatos.  Persze lehet, hogy nem ő az egyetlen, aki így főzte a spenótot, de nekünk nagyon bejött már akkor. Sajnos egyre kevesebb helyen lehet leveles parajt kapni, így rá vagyok kényszerítve a mirelitre, de hamarosan saját termésem is lesz. Sőt fogok ügyelni arra, hogy mindig legyen lehetőleg friss, mert nemcsak főzeléknek, de más ételekben is kitűnő. Ricottával keverve, vagy gorgonzolával kitűnő töltelék akár lasagne, akár sós omlós tésztában kosárkaként elkészítve. Esetleg csak a húsok mellé dobva egy gyors tésztaételbe, vagy uram bocsá’ hús nélkül. Esetleg a tojásrántottába keverve, de rengeteg módon becsempészhetjük a család ételeibe, amivel sok fontos vitaminnal, és ásványi anyaggal...

Vaníliás karika

Kép
Nagyon nagy kedvenc a gyerekek körében a vaníliás karika. Bevallom én is szeretem, de csak azért nem sütnék. Mindig is nagyon macerásnak tartottam, de most a kíváncsiság rávitt az elkészítésére. A kísérletezésem majdnem kudarcba fulladt. Tapasztalt háziasszony létemre, elhiszem még mindig, hogy a receptet mindenki úgy írja le, ahogyan készíteni kell. Hát ne higgyétek el. Én egy nagyon rossz receptet fogtam ki. Még szerencse, hogy van már annyi tapasztalatom, hogy látom a különbséget, hogy amit a videóban készít a hölgy, nem olyan állagú, mint az a tészta, amit összeállíttat velem. Nos, sebaj, vagyok már annyira rutinos, hogy ezt orvosolni tudtam. De az a szegény kezdő háziasszony, egy életre elmegy a kedve a sütéstől-főzéstől, ha nem sikerül neki. Bizonyára ez a célja néhány érdekeltnek. Én már a jó receptet teszem közzé. Csak bátran merjetek belekezdeni fiatalok. Hiszen nincs jobb, mint egy jól elkészített sütemény, és bezsebelni a dicsérő szavakat. Hozzávalók 3...

Diós linzer házi baracklekvárral

Kép
Az aprósütemények készítése nem igazán az erősségem. Hajlamos vagyok túlzásokba esni, mivel nem mindig tudom mi a jó állag, puha legyen vagy inkább keményebb, előfordul, hogy nem a kívánt eredmény valósul meg. Viszont annyira hálás a családom, hogy mindig maradék nélkül eltünteti a produktumot.  Ennél a linzernél sem tudtam mi a megfelelő, tehát követtem a receptben szereplő utasításokat, annyi változtatással, hogy mandula helyett diót tettem bele, mivel az volt otthon. A süti íze kifogástalan lett. Talán még jobban harmonizált a baracklekvárom íze a dióval, de bizonyára nagyon jó lenne más olajos maggal is. Esetleg mogyoróval. Igen azt ki fogom próbálni. Hozzávalók: 150 g dió darálva 260 g liszt ½ tk fahéj ½ tk só 1 citrom lereszelt héja 226 g vaj ¾  csésze cukor 1 tk vanília kivonat 2 tojás Töltelék: ½ csésze házi baracklekvár ½ csésze porcukor Megszóráshoz: ½ csésze  vaníliás porcukor Elkészítése pedig ...

Tüzes-golyók házi spagettivel, frissítve

Kép
2013. március 15. beivódik mélyen a köztudatban. Ez volt az a nap, amikor a nemzeti öntudat igaz példát állított. A bajban összefogó ország, az osztrákok segítségnyújtása, mind olyan példaértékű tett, amit már régen tapasztaltam kicsiny hazánkban. Én szerencsésnek érzem magam, mivel ebben az országrészben alig eset 10-15 cm hó, bár őszintén mondva, nagyon rosszul esett az is. Csak a hírek megosztásával tudtam segíteni a bajba jutott embereknek, de remélem az is hasznos volt. Ilyenkor olyan tehetetlennek érzem magam. Szívem szerint rohannék, hogy ott legyek, segítsek. De sajnos ez nem ilyen egyszerű. Hogy az ünnep mégis hasznos is legyen, a fiam kedvencét készítettem ebédre. Húsgombócot kreolmártásban, igazi házi spagettivel. A recept itt már olvasható. A spagettit magam gyúrtam, vágtam, ezt sem először készítettem, most viszont annyi a különbség, hogy a sima liszt helyett réteslisztet használtam. És tapasztalatom szerint a spagett...

Túrós "rózsabukta"

Kép
Egyszerűen nem birok magammal. Ki kell próbálnom mindent. Az egyik oldalon találtam egy "rózsabukta" formázást. El kellet készítenem. A tészta a kalácstészta, megtalálod  itt .  A töltelék pedig a következő képen készült. 50 dkg tehén túró 10 dkg cukor 1 tojás 1 cs. vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 2-3 evőkanál búzadara Mindent alaposan keverjünk össze, és hagyjuk pihenni, hogy a búzadara megduzzadjon.  Azután kicipózzuk a tésztánkat 16 részre, kerekre nyújtjuk, a túróból egy kanállal a közepére halmozunk, három bemetszést készítünk a tésztára, és a túrótöltelék köré tekerjük a képek szerint. Tetejét felvert tojással megkenjük, 30 percig kelesztjük. 180 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük

Fahéjas csepp kalács citrom mázzal

Kép
A kalács az egyik legsokoldalúbb tészta, mivel rengeteg féle képen formázhatjuk. Készíthetünk egyszerű foszlós fonott kalácsot, de sok ötletes formázási módon is szerettein elé adhatjuk.Én ma csepp kalácsot készítettem. Nem sok minden kell hozzá, mégis olyan, aminek nehéz ellenállni. És ami nem elhanyagolható, gyorsan elkészül. tészta: ½ kg liszt 4 dkg cukor 5 dkg vaj 4 dl tej 2 db tojás 2 dkg élesztő csipet só töltelék: 10 dkg kristálycukor 5 dkg olvasztott vaj őrölt fahéj tetejére : citrommáz Az élesztőt a langyos tejben, amiben feloldottunk egy kanál cukrot, felfuttatjuk. Közben a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojásokat, a maradék cukrot, valamint a langyos tejet, a csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat is dagasztjuk.  Ezután letakarva a duplájára kelesztjük. Miután megkelt a tésztánk, 16 egyforma darabra vágjuk, c...

Írós kalács

Kép
Péntek van valami sűrű leves, és valami kelt tészta.  Levesnek jó lesz egy tejfölös bableves édes-savanyúan, azután egy kis írós kalács.  ½ csésze langyos víz 250 ml író  250 g tej  25 g friss élesztő (vagy 1 teáskanál szárított)  25 g olvasztott margarin  2 tojás,  6 evőkanál cukor  1 evőkanál vaj,  1 teáskanál só  1300 g liszt. Kevés liszttel, cukorral, fél csésze vízben futtassuk fel az élesztőt. Öntsük a keverékhez a meleg írót, tejet, és zsiradékot. Adjuk hozzá a tojást, a sót, és a liszttel alaposan dagasszuk össze. Kelesszük a duplájára 2-3 óra alatt, vagy akár egy éjszakán át, de akkor tartsuk hidegen. Ezután vegyük négy részre a tésztánkat, egyenként nyújtsuk kerekre és a megfelelő módon töltsük, formázzuk, Minden réteg között megkenjük olvasztott vajjal, átlósan 8 vágást ejtünk, és a középpontról kiindulva megtekerjük az ágakat. Langyos helyen újra...

Tojásfestés természetesen

Kép
Fontos dolog a tojásfestés kislányos házaknál. Lehet, hogy a fiúk jobban örülnek a Kindertojásnak, és a pénznek, de a tojás festés örömét minden kislánynak át kell élni, és az sem baj, ha ebben a fiúk is részt vesznek. Összegyűjtöttem néhány ötletet, a természetes anyagokkal való festéshez. Természetesen nem csak tojás festhető vele. Ki-ki maga dönti el, amire szeretné használni. Levendula       Kis mennyiségű lila szőlőlé                      Lila színű virágok + 2 teáskanál citromlé                      Gyümölcs Filteres tea Sötétlila           Lila színű virágok (nem kell hozzá citromlé)                      Vörös hagyma levele (főzni)                      Vörösbor       ...