Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: augusztus, 2019

Rozmaringos zsályás csirke zöldségekkel

Kép
Vasárnapi ebédre, húsleves daragaluskával, főtt hús főtt zöldségek, valamint a combok sütőben elkészítve. Befőző barát étel mert csak összekészíted és irány a sütő. Míg a leves órákon át gyöngyözve forrt, addig eltettem a paradicsomot, és a combok is ropogósra sültek. A csirkecombokat sózom, borsozom.  Egy tepsit zsírral vastagon kikenek és abba teszem bőrével felfele a húsokat.  Megpucolok egy nagyobb sárgarépát, 2-3 burgonyát, 2-3 kisebb vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, sózom, borsozom, és a hús mellé teszem.  Vizezett sütőpapírral vagy fóliával betakarom, és egy órára 200 fokos sütőbe teszem. Az első 20-30 perc után leveszem a papírt róla, hogy zsírjára tudjon sülni. Ilyenkor megforgatom a zöldségeket, hogy mind puhuljon meg.  Persze tehetünk bele más zöldségeket is, nálam most ennyi volt.  Finom sülve a paszternák, a cukkini, és a padlizsán is, de a cukkinit és a padlizsánt is később tegyük hozzá, mert eg...

Bazsalikomos nyers paradicsom télire - lépésről-lépésre

Kép
Nyers paradicsom télire Sokszor nem sikerül a paradicsom termesztése. Egyszer a szárazság miatt, máskor a vándorpoloskák tarolása miatt, megint máskor a paradicsomvész végez ezzel a kedvelt "gyümölccsel". Mi nagyon sokat fogyasztunk belőle, már már többet is mint kellene, de hát minden elkészítési módot imádok. Mindegy hogy nyersen, vagy főzve teszik a tányéromra, én megeszem. Most viszonylag jó termés van, legalább is eddig. Sőt néhány piacon nagyon kedvezményes áron hozzájuthatunk, tehát most kell gondolni a jövőre. De legalább egy pár ebéd, vagy vacsora elkészítéséhez szükséges mennyiségben. Mivel kicsi háztartást vezetek, nem is készítek kereskedelmi mennyiségű befőttet, zöldségfélét is csak keveset teszek el. Vagyis mindenből keveset, így is meg fog telni a kamraszekrényem. Mert itt ahol most lakunk (ideiglenesen) nincs kamra, de van pince. A pince viszont nehezen járható, így nem is szándékozom használni. De most lássuk mivel töltöttem a délelőttö...

Sárgarépa főzelék kakukkfüves sült csirkehússal

Kép
Körülbelül száz éve készült nálam sárgarépa főzelék, pedig imádom én és a férjem is. Mindenek előtt a csirke kerül egy kis gyors pácba, mivel a főzelék percek alatt elkészíthető. Fejenként 2-3 felső comb, vagy combfilé valamint a fűszerek, melyekből a só kivételével mindenből egy teás kanállal tettem: kakukkfű, fokhagymapor, vöröshagymapor, szárított snidling, sóból pedig egy evőkanállal kell. Ezzel a keverékkel megszórom a combokat, majd egy olajozott tepsibe teszem, és a tetejét is enyhén megolajozom. Hagyom 20 percet pihenni, azután 190 fokos sütőben megsütöm. Az első 10-15 percre tegyünk a tetejére alufóliát, hogy a saját levében megpuhulhasson. Közben, amíg a hús pihen, 70 dkg sárgarépát megpucolok, és tormareszelővel lereszelem. 5 dkg vajon megdinsztelem, és felöntöm kb 1 liter vízzel, megsózom, és puhára főzöm. Amikor megpuhult hozzáadok 3-4 evőkanál cukrot, vagy édesítőt, és botmixerrel pürésítem. 2 dl tejjel elhabarok 3 kanál lisztet és 1 kanál kukori...

Gyros

Szeretem a gyros-t, csak hát ki tudja milyen húsból készítik a gyorsbüfékben. Éppen ezért gondoltam, elkészítem magamnak, vagyis magunknak, mert persze, hogy a férjemnek is adok belőle. Ez nagyon hasonlít a bolti kínálatra, egy difi van vele, nem tudom olyan vékonyra szeletelni, mint az elektromos pengékkel szeletelik az eladók. Hozzávalók Fűszerek: Só, fokhagyma, pirospaprika, oregánó, kömény, bors, őrölt gyömbér, cukor, kakukkfű, koriander, rozmaring, vöröshagyma krém.  Hús 2 db csirkemell Előző este a fűszereket összekevertem. Mindenből 1 mokkáskanállal tettem. Alaposan bedörzsöltem a melleket és a hűtőben töltötték az éjszakát. Kiolajozott tepsiben fóliával letakarva 20 percre ment a 180 fokos sütőbe. A fóliát ezután levettem róla és pirosra sütöttem. Ezután vékonyan felszeleteltem. Amíg a hús sült elkészítettem a joghurtos öntetet. Egy pohár joghurtot kicsi vízzel folyékonnyá tettem. Adtam hozzá fokhagyma krémet, kaprot, sót, fehér borsot. A c...

Zsömlekenyér

Egyszerű zsömlekenyér. Gyakrabban kellene kenyeret sütnöm, hiszen nincs is kellemesebb, mint amikor a frissen sült kenyér illata lengi be az egész házat. Mit egész házat, az egész környéket. Megsütöm, és már küldöm is a képet a facebook-ra, és eszembe sem jut, hogy recept is kellene, hiszen annyira természetesen egyszerű. Csak néhány összetevő változtatása, hogy kicsit finomabbá váljon. Leginkább a vaj, ami szinte csodákra képes. És persze tej. De csak mértékkel. Most is így tettem, és rögtön jött a hozzászólás, - receptet kérhetnék. Mi sem egyszerűbb. Gyorsan leírtam hozzászólásban, és már ment is.  A recept pedig átmásolva az üzenetből, hogy látható legyen mennyire egyszerű Tej-víz 1:1 arányú keveréke. Abból 4 dl BL55-ös liszt 70 dkg instant élesztő 11 g-os 1 csomag, vaj 2,5 dkg, só 1 teáskanál, kicsi cukor.  A lisztet átszitálom, habverővel elkeverem benne az élesztőt a sót és a cukrot. Hozzáadom az olvasztott  vajat és a tej-...

Zöldség ragu

Mára egy igazi zöldségegyvelegből készült ragut terveztem. Persze csak a téli lehetőségekhez mérten. Minden nyári zöldségből, mint a padlizsán, vagy cukkini, és paradicsom, csak annyi, ami még nem fájhat a pénztárcámnak. viszont gomba, hagyma és zellerszár került bele bőven. A fűszerekkel előcsalt finom ízeket élveztük ebéd kor.  1 nagy fej vöröshagyma 6-8 db zellerszár 2-3 nagyobb sárgarépa 2 kanál kókuszzsír vagy bármilyen számunkra megfelelő zsiradék 2-3 paradicsom, vagy egy doboz hámozott paradicsom konzerv 1 padlizsán 1 cukkini 1-2 gerezd fokhagyma diónyi gyömbér 40 dkg gomba 1 tk római kömény 1 tk oregánó 1 tk kurkuma 1-2 babérlevél 2 tk pirospaprika 1/2 tk chili pehely só frissen őrölt bors A zöldségeket megmossuk, felkockázzuk. Két kanál olajon, fedő alatt puhára pároljuk a hagymát, a zellerszárat, és a sárgarépát. Amikor puha, hozzáadjuk a paradicsomot.  Tovább pároljuk. Beletesszük a többi zöldséget, és a fűszereket, és ha szüks...

Mangó csatni

Kép
Fantasztikus gyümölcs kínálat van az áruházakban, és természetesen nálunk is, tehát már most érdemes csatnit készíteni.  Hogy mi is az a csatni? Egy fűszeres dzsemhez tudnám leginkább hasonlítani, ami kitűnő kísérője lehet a húsoknak, sajtoknak. Bevallom őszintén, én szíve sen kanalazgatom akkor is, ha éppen egy kis melegségre vágyom  :)   Mangót vettem, jó érettet, hiszen az az igazi, bár sokan szívesen készítik zöld mangóból. Hozzávalók: 2-3 érett mangó (lehet a mangó mellé almát tenni. Mondjuk 1 nagy mangó, és két kicsi gála alma) fél vöröshagyma kevés semleges olaj 2,5 dl cukor 1,25 dl fehér borecet 2 gerezd fokhagyma diónyi gyömbér mokkás kanál római kömény 8-10 egész bors teáskanál mustármag 1 mokkáskanál őrölt fahéj ízlés szerint só aki szereti a csípőset chili pelyhet is adhat hozzá A mangót levágjuk a magjáról. Mi most el is vetettük a magját, kísérlet képpen, hogy kikel-e. A húsát szépen felszeleteljük, és leválasztjuk a héjról. A vörös...

Almatorta

Az alma az egyik kedvenc gyümölcs, ami rengeteg felhasználási móddal örvendeztet meg bennünket. Bármibe tesszük, csak jó kerekedhet ki belőle. Most egy almatorta, ami akár az ünnepi asztal dísze is lehet. Hozzávalók: 110 g liszt 3/4 tk. sütőpor 1 csipet só 115 g vaj 3 tojás 150 g cukor 3 evőkanál diópálinka vagy rum 1/2 tk. vanília kivonat mandula forgács porcukor a megszóráshoz Egy csatos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Az oldalát kenjük ki vajjal. Tegyük félre. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Tegyük félre. A lisztet a sütőporral és a csipet sóval keverjük össze, tegyük félre. A tojásokat a cukorral a vanília kivonattal és a diópálinkával keverjük össze, adjuk hozzá a fele lisztet, és a fele vajat, majd a másik fele lisztet, és vajat. Azután keverjük egy spatulával bele az almaszeleteket, ügyelve, hogy minden almát bevonjon a tészta. Öntsük a tortaformába, simítsuk el a tetejét, szórju...