Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2016

Kókuszcsók- maradék tojásfehérje felhasználása

Kép
A maradék tojásfehérjéket a fagyasztóban gyűjtöm. Vannak szilikonos muffin formáim, amibe egy tojásfehérjét teszek, és lefagyasztom, amikor megfagy kifordítom a formából, és műanyag zacskóban gyűjtöm. Így nem kell méricskélni, csak annyit kivenni annyit, amennyire szükségünk van. Most kókuszcsókot készítettem 3 tojásfehérjéből. Hozzávalók: 3 tojásfehérje 10 dkg cukor 10 dkg kókuszreszelék 4,5 dkg vaj csipet só Egy sütőlapot béleljünk ki szilikonos sütőpapírral, vagy a sütőpapírt vajazzuk be. Tegyük félre. A cukrot és a tojásfehérjét alaposan kavarjuk össze egy csipet sóval. Adjuk hozzá a kókuszreszeléket, majd az olvasztott vajat. Tegyük félre legalább 15-20 percre, de akár egy-két napig is állhat a hűtőben sütésig. Amikor a kókusz jól beitta a tojásfehérjét, és a vaj is láthatóan megkötött, vagyis jól besűrűsödött a massza, keverjük át, és egy-egy kiskanálnyit tegyünk a tepsibe megfelelő távolságot hagyva közöttük. 150 fokosra előmelegített sütőben sütjük 20...

Tönkölybúza kenyér

Kép
A tönkölybúzát a csernobili katasztrófa után fedezték fel újra, pedig talán az egyik legjobb gabonaféle.  Tíz deka tönköly fehér kenyér tartalma: 19 gramm fehérje, 44 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír. A teljes kiőrlésű lisztből készült tönkölykenyeret viszont még ennél is jobb adatok jellemzik: miközben magasabb a fehérjetartalma, kisebb a szénhidrát- és még alacsonyabb a zsírtartalma. Ráadásul B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz, de a B12 jelenléte is kimutatható. Fontos, hogy sokáig eltartható, és tíz deka kenyér fedezi egy felnőtt teljes napi fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-szükségletét. Vegetáriánusok számára különösen fontos táplálék, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminosavval, amely a húsban található. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, hiszen klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói körében javul a diabetesben szenvedők állapota, egyes esetekben a gyógyszeradag is csökkenthető. Természetesen...

Roppanós héjú fehér kenyér

Kép
Annyi féle kenyér létezik a Földön. Akármennyire is gyakran sütünk kenyeret, talán egy ember élet is kevés lenne, ha minden nap másfélét készítsünk. Amikor Olaszországban jártunk ott az üzletek rogyásig voltak kenyérrel, nem is tudom hány féle-fajta változat. Sötétek, világosak, vágottak, hosszúkásak, kerekek, magosak, fényes tetejűek, mások viszont vastagon lisztesek. Egyik finomabb volt mint a másik, Sajnos csak keveset tudtam megkóstolni az idő rövidsége miatt. És így volt ez a péksüteményekkel is. Annyi minden volt egy-egy polcon, hogy nem tudta az ember melyiket kóstolja. Persze az itteni nagy áruházak is tele vannak szemet gyönyörködtető finomságokkal, de ahogy ismerjük a dolgok állását, több bennük a tartósító, az állományjavító, és ki tudja milyen adalék anyag, mint a liszt. Egy nagyon finom roppanós héjú fehér kenyér volt kint a legjobb amit kóstoltam, ma azt szerettem volna elkészíteni, legalább is nagyon hasonlót, mert ugye olyan úgy sem lesz. És úgy látszik nag...

Sonkás-sajtos krumpli gofri

Kép
Egy finom szendvicsalap, vagy csak azért, hogy valami finom szószba tunkolhassuk, esetleg feltétként egy főzelékhez, vagy csak azért, mert nagyon finom akár ketchuppal is. Hozzávalók: 80 dkg sós vízben főtt burgonya 3 egész tojás 20-25 dkg liszt só 1 teáskanál cukor 2 dl tej 1,5 dkg élesztő 20 dkg apróra vágott sonka vagy füstölt tarja de jó a húsos szalonna is 20 dkg reszelt sajt karakteresebb ízű apróra vágott zöldhagyma vagy snidling (el is maradhat) A burgonyát sós vízben megfőzzük, és finomra törjük, mint a burgonyapürénél szoktuk.  Langyosra hűtjük. A tejet meglangyosítjuk, és a cukrot feloldjuk benne, majd felfuttatjuk az élesztőt. A burgonyához keverünk minden hozzávalót, és pihentetjük kb 30 percet. A gofrisütőt felmelegítjük, és egy kanállal a közepére teszünk, majd lecsukva kb 10 perc alatt megsütjük. Ketchuppal, vagy bármilyen mártogatóval tálalhatjuk. De mint írtam kiváló szendvicsalap kenyér helyett, amivel változatossá tehetjük az étkezést. ...