Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2015

Cordon bleu, vagyis sajtos-sonkás karaj

Kép
Magamtól nem vennék ömlesztett sajtot, de a párom szereti, és bevallom igen sokat vásárolt belőle. gondolkodtam mit is kezdjek vele, hogy elfogyjon, még mielőtt lejárna a szavideje. Persze le is fagyaszthatnám, de a hely nagyon kevés, így ez a gondolat elvetve. Kenyérre is kenhetném, de nem győzném kenyérrel, ez is feledésbe.  Jó, jó néha egy szelet sajttal megkent kenyér jó sok zölddel, mondjuk hagyma, paradicsom, paprika, uborka, rá egy pár karika kemény tojás, de azt sem ehetjük mindig. Egyenlőre arra gondoltam Cordon bleu módjára elkészítem.  Kiverem a karajszeleteket, most úgyis csont nélküli van a hűtőben, és sonka kerül rá, majd az ömlesztett sajtból nyomok rá egy csíkot. Feltekerem bundázom, és sütőben megsütöm.  A gondolatot tett követte. Hozzávalók: 60 dkg vékonyra szeletelt csont nélküli sertés karaj, vagy más gyorsan sülő hús (csirkemell, pulykamell) 2 db 85 g-os magyaros ömlesztett sajt 15 dkg vékonyra szeletelt sonka 2 egész tojás 10 ...

Laboda, spenót. és mángold spenót módjára

Kép
A kora tavaszi hidegek miatt kicsit későn sikerült elvetni a spenótot, minek köszönhetően nagyon hiányosan kelt, és kicsit visszamaradottan termett. Azért legalább egy finom főzeléket csak kellene csinálni, gondoltam ma reggel, és mivel kevésnek találtam a mennyiséget, szedtem hozzá friss roppanós levelű mángoldot, és laboda levelet. Hozzávalók: 50 dkg vegyes levél (spenót, mángold, laboda, sőt akár csalán levél is) 3 gerezd fokhagyma só 5-6 dl tej 2 evőkanál zsír 2 evőkanál liszt tálaláshoz 15 dkg reszelt trappista sajt tükörtojás A leveleket megmossuk, lecsepegtetjük, és a vastag szárakat eltávolítjuk, felvágjuk, és annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni. Sózzuk, és a felszeletelt fokhagymát is hozzáadjuk. Amikor a levelek puhára főttek, botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük tejjel. A zsírból, és a lisztből világos rántást készítünk, és a tejes püréhez öntjük. Forrástól számítva legalább 5 percig főzzük, hogy a liszt nyers íze eltűnjön, és besűrűsö...

Reteklevél leves

Kép
Eddig a reteklevelet hús készítésére használtam, max a komposztot gazdagította. Most viszont egy nagyot gondolva, úgy éreztem, itt az ideje, hogy ez megváltozzon. Sokan említették már, hogy gazdag ízvilággal rendelkezik a retek levél, ne dobjuk ki, ámde eddig elvetettem a témát, hiszen nem tudhattam hogyan miként termesztette a gazda, és mennyi kézen ment keresztül mire hozzám ért. Hiszen nem termesztettem hónapos retket eddig, mert valahogy soha nem volt szerencsénk hozzá. Most azonban nem győzzük enni, szerencsére kedvez számára az időjárás, nem is panaszként mondom mindezt. Ma megint egy jó nagy csomóval vittem haza, és megpróbáltam egy krémlevest készíteni. Úgy gondoltam, hogy az anyukám sóskalevese alapján főzöm. Ő ugyanis nem savanyúan, tejfölösen készíti, hanem dinsztelés után tejes habarást és némi cukrot ad hozzá.  Gondolataimat is felülmúlta a kész étel, hiszen tényleg nagyon finom lett. Hozzávalók: Egy csokor retek levele 1 evőkaná...

Habos dióskifli

Kép
Nagy Gasztroangyal rajongó vagyok, nem mulasztanék el egyetlen adást sem, hacsak valami katasztrófa nincs. Múlt héten egy nagyon jó receptet láttam, persze adásról-adásra többet is, de valahogy ezt nem tudtam kiverni a fejemből.  Szerencsére Marcsi meg is osztotta a receptet, így az elhatározást tett követte. Egy káposzta leves kísérője lett. A recept nagyon könnyű, egyszerű, és nem sok minden kell hozzá. Már a kiszúráskor is étvágygerjesztő volt. Sütés után alig győztem kivárni, hogy langyosra hűljön, megszórtam porcukorral, és megkóstoltam. Már értem, miért ízlett annyira Marcsinak. Az eredeti receptet megtaláljátok itt Viszont leírom ide is, mert jártam már úgy, hogy csak linket tettem be egy olyan receptnél, amit egy az egyben szerettem volna továbbadni, és közel fél év leforgása után már nem találtam sehol.  Tehát ha nem akartok lapozni, akkor a következő képpen készítsétek. Hozzához: 30 dkg liszt 10 dkg vaj 1 evőkanál porcukor 3 tojássárg...

Epervelő joghurthabbal

Kép
Az eper szezon az egyik legjobb dolog a világon. Akár naponta új és újabb finomság készülhet a konyhában. Ma egy epervelős joghurt habot készítettem, amiben a joghurtot tejszínnel dúsítottam, majd zselatint adtam hozzá, és az összeturmixolt eperrel együtt tettem kehelybe. Hozzávalók: 6 dl joghurt 3 dl tejszín 2-3 evőkanál cukor A joghurtban elkeverjük a cukrot, a tejszínt kemény habbá verjük, és összekeverjük.  Eper velő 40 dkg eper 10 dkg cukor Az epret összeturmixoljuk és a cukor olvadásáig összemelegítjük. Poharakba tesszük, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűltek a joghurt habot a tetejére tesszük, és a hűtőbe hagyjuk kihűlni. Eperszeletekkel díszítjük.

Epres-mentás zselé

Kép
Érik az eper, és ez az egyik legfinomabb gyümölcs talán amit eddigi életem során ettem. Nem véletlenül jár az agyam az eper ültetvény gondolatán. Ma egy zselét készítettem belőle. Hozzávalók 1 csésze = 2,5 dl Epres réteg: 2 evőkanál zselatin (por) 1/2 csésze hideg víz 1 csésze forró víz 1 csésze cukor 1 1/2 csésze apróra vágott eper Krémes réteg 2 evőkanál zselatin (por) 1/2 csésze hideg víz 1 csésze forró víz 1 1/2 csésze cukrozott sűrített tej 1/2 teáskanál apróra vágott menta Egy tálba szórjuk a zselatint, és ráöntünk 1/2 csésze hideg vizet, hagyjuk 2 percig, majd habverő segítségével belekeverjük a forró vizet. tovább keverjük, és hozzáadjuk a cukrot. Az epret egy késes aprítóba tesszük, és összemixeljük, hozzáadjuk a zselatinos cukrot, és félre tesszük. Azután elkészítjük a krémes réteget. Egy tálba szórjuk a zselatint, ráöntünk 1/2 csésze hideg vizet, hagyjuk 2 percig, hogy megázzon, majd belekeverjük a forróvizet habverő segítségével. ...

Menta szörp

Kép
A menta egy igazi ász, hiszen annyi mindent feldob egy-két levelével. A mentás zöldborsó főzelék az egyik kedvenc, de ha csak egy pohár citromos teába tesszük, akkor is fenséges italt kerekít belőle. Nem beszélve a koktélokról, mint a Mojito elképzelhetetlen nélküle. Ráadásul kiváló gyógynövény. Frissítő hatású A menta egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetünkre. Főleg nyáron érdemes kihasználni a menta frissítő hatását, ráadásul görcsoldó hatása miatt akár a menstruációs görcsök ellen is alkalmazhatjuk a menta főzetét. Emésztést segíti A menta az emésztésünknek is nagyon jót tesz. Nem csak javítja az emésztésünket, hanem elmulasztja a haspuffadást, de hányinger ellen is érdemes kipróbálni. A mentából készült főzet állítólag még az epegyulladás kezelésében is segítségünkre lehet. Megfázás ellen Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a menta az egyik olyan fűszer, amely az egyik legjobb gyógyszere a különféle légúti megbeteged...

Akácvirág szörp

Kép
Ugyanúgy készül, mint a bodzaszörp, csak akác virággal.  A  vizet a cukorral felforralom. Én 1:1 arányban készítem.  Amikor kihűl, hozzáadom a citromsavat, literenként 2 dkg- ot,  és citromkarikát, szintén literenként 1 db-ot. Amikor ez  megvan, beleteszek e gy csomó kocsányáról leszedett  akácvirágot. Kb literenként 20-25 dkg-ot. 2-3 napig érlelem  hűvös helyen. Azután üvegekbe töltöm, és forrástól  számítva  30 percig dunsztolom.  A mostanihoz 5 kardamomot alaposan összetörtem egy  mozsárban, és hozzáadtam a szörphöz. Még illatosabb, ízesebb lett. Ha nem dunsztolod, akkor tegyél bele  tartósítót, hogy ne forrjon fel. Ha mégis felforr, nem gond,  kiváló csemegebor lesz belőle. Csupán a savfokot kell  beállítani, és természetesen a megfelelően hígítani.