Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2017

Velő tojással

Kép
- recept pedig nagyon egyszerű - 30 dkg velő (borjú, sertés) 2 evőkanál zsír 2 szál zöldhagyma pár karika csípős zöldpaprika 6 db tojás só, bors, esetleg pirospaprika A velőt megabáljuk sós vízben. Akkor jó, ha már nem véres (másként ezt nem tudom írni) Nem kell félni tőle, nagyon könnyű elvégezni). Amikor megabáltuk a velőt, hagyjuk szűrőn lecsepegni, majd kicsit terítsük szét egy deszkán, vagy fólián, hogy hamarabb hűljön. Ezután távolítsuk el a hártyás eres részeket, a többit vágjuk apróra. A zsíron megdinszteljük a hagymát és a zöldpaprika karikákat, majd beletesszük a velőt, átforrósítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A felvert tojást is sózzuk meg, majd öntsük a velőre. Csak addig kavargatjuk, amíg a tojás megszilárdul. Legyünk kíméletesek, ne törjük össze a velőt. A tetejét megszórhatjuk pirospaprikával. Én legszívesebben fokhagymával megkent pirítóssal fogyasztom. A saláta, vagy mint a képen látható, a paradicsom is nagyszerű kísérője. Próbáljátok ki, jó étvágyat!

Knorr promóció Bolognai spagetti alap

Kép
Nagyon ritkán használok zacskós alapokat. Most viszont nagyon kíváncsivá tettek a Knorr 100 %-os alapjai. Mivel Trnd tagja vagyok, lehetőséget kaptam rá, hogy kipróbáljam őket.  A legelső a Bolognai alap volt, hiszen a gyerekek imádják a spagetti, és bevallom őszintén, én is nagyon kedvelem.  Két csirkecombot kicsontoztam, majd ledaráltam. Ezt megfuttattam két evőkanálnyi zsírban, mert én olajat nem használok. Amikor elfőtte a levét, és világos barnára sült, felöntöttem 2,5 dl vízzel, beleszórtam a zacskó tartalmát, összekevertem, és lefedtem. Szép lassan el kezdtem főzni. Furcsa volt számomra, hogy nem sűrűsödött be a leve, hanem szép lassan, ahogy párolgott, lett elfogadhatóan sűrűbb. talán egy kicsit paradicsomosabban, oregánósabban ízletesebb lenne, de így is kiváló osztályzatot kapott a gyerekektől.  A következő a chilis bab lesz.

Sült paprikasaláta

Kép
Imádom a kápia paprikát. Nyersen is, de sütve valami csoda. Édessége annyira csábító, hogy nem lehet neki ellenállni. Képes vagyon mindenhez paprikasalátát enni. Egy kiló paprikából már lesz annyi, hogy egy embernek akár két napit is tart. persze, ha többen vagyunk rá, akkor egy étkezésre befaljuk. Hozzávalók: 1 kg szép húsos kápia paprika 3 kanál cukor 3 kanál 10 %-os ecet, jobb a borecet igaz hogy az kb 6  %-os, de kóstolni kell a lé készítésekor csipetnyi só 2-3 gerezd fokhagyma 2-3 evőkanál finom olaj (hidegen préselt) víz A paprikákat megsütjük tepsiben a sütőben. Aki teheti, süsse szabad tűzön, akár a gázrózsán is. Én nem szeretem telefüstölni a lakást, így a sütőben sütöm, akkor is, ha a szabad tűz plusz aromát adna hozzá, akkor is. Amíg megsül a paprika elkészítjük a salátalét. 1/2 l vízhez adjuk a cukrot, ecetet, a csipetnyi sót, hogy kiemeljük a cukor édességét, valamint a fokhagymát, amit lehetőség szerint pépesre kaparunk. A megsült...

Héjában sült töltött krumpli

Kép
Fontosnak tartom, hogy néha húsmentes ételek is kerüljenek az asztalra. Ez a töltött krumpli, akár főételnek, akár köretnek tökéletes fogás. Ha nagyon ragaszkodunk mégis a húshoz, egy kis finom kolbásszal, vagy apróra vágott sonkával, esetleg bacon-nal tovább turbósíthatja.  Hozzávalók: 6-8 db közepes méretű sárga burgonya kb 5-5 dkg gouda és gorgonzola sajt 1 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld 1 csomag mozzarella sajt (apró) 1 egész tojás olívaolaj  A burgonyákat alaposan megmossuk, (kefével), majd 40-45 perc alatt héjastól megsütjük. Akkor jó, ha egy kés pengéje könnyen belemegy a burgonyába. Kicsit várjunk vele had hűljön. Ezután vágjunk le róla egy kb 1,5 cm-es részt, és kaparjuk ki úgy, hogy kb. 1 cm burgonya maradjon a héjon. A kikapart burgonyát törjük össze, adjuk hozzá a tojást, a goudát reszeljük le, úgy adjuk hozzá, a gorgonzolát morzsoljuk bele, a fokhagymát reszeljük hozzá, sózzuk, borsozzuk, és egy nagy csokor petrezselyem zöldet a...