Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: december, 2015

Adventi kuglóf

Kép
Egy ilyen borongós vasárnapon mivel is lehetne felvidítani a gyerekek kedvét. Egy csoki illattól áradozó kuglóf mindenki arcára mosolyt csal. Advent utolsó vasárnapjára gondoltam ki, hogy egy próba verziót sütök. Zebra kuglófnak indult, de a zebrának a közelébe sem lép, így lett adventi kuglóf belőle. Hozzávalók: 1 csésze = 250 ml A forma átmérője: 23 cm 3 csésze liszt 2 teáskanál sütőpor 1/2 teáskanál só 2 1/4 csésze cukor (osztva) 1/2 csésze kakaópor 1 teáskanál nescafe 1/3 csésze víz 1 1/2 csésze vaj 1 csomag vanília 5 nagy tojás 1/2 csésze tej Kenjük be a formát vajjal, és alaposan lisztezzük ki. Szitáljuk át a lisztet és keverjük bele a sót, és a sütőport és tegyük félre. A sütőt melegítsük 180 fokra. Egy másik tálba oldjuk fel a kávét a vízben, keverjük bele a cukrot és a kakaóport. Keverjük csomómentesre, ezt is tegyük félre. A lágy vajba keverjük bele a cukrot, legyen krémes, és habos, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, amive...

Citromos madleine avagy kagylócska

Kép
Mióta töröm a fejem, hogy készíteni kellene egy kis madleine sütit, olyan szép kis kagyló alakú piskóta szerű finomságot. Most, ahogy bújom a szakácskönyveket, jó régiek, még 1956-ból valók, mindent leírnak a készítés csínjáról, egy kicsit megemelte az önbizalmamat, de persze gondolhattam volna, hogy nem olyan egyszerű dolog, mint amilyen könnyen le lehet írni. Az elkészítési módot követve, nem találtam elég sűrűnek a tésztát, de azt gondolva, hogy ennek ilyennek kell lennie, hagytam, bár ne tettem volna. Nagy része kifolyt a formából, és szétterült a tepsiben. Valamit legközelebbre kitalálok, mert lesz legközelebb, hiszen az íze fantasztikus. Hozzávalók: 2 egész nagy tojás 10 dkg cukor 1 vanília kikapart magjai 1/2 citrom reszelt héja 1/2 citrom kicsavart leve csipet só 10 dkg liszt 10 dkg lágy vaj A tojásokat a cukorral és a kikapart vanília magjaival habosra, fehérre keverünk. Hozzáadjuk a citromhéjat, és a citromlét, egy csipet sót keverünk bele, majd a lágy ...

Kavart fahéjas kalács

Kép
A kavart tészták nem tartoznak az erősségeim közé, de folyamatosan küzdök ellene azzal, hogy próbálkozom. Apai nagyanyám nagymestere volt ezeknek a könnyű tésztáknak az elkészítésében, nem létezik, hogy én annyira messze estem volna a fáimtól, hiszen százezer alkalommal láttam hogy csinálja. Így karácsony tájékán szinte minden nap fahéj illat lengte be a kicsiny konyhát, hiszen ez az illat együtt járt a téllel.  Ha másért nem, hát a tejbegríz tetejére hintett kevesek, és mi imádtuk, ahogy a kristálycukorral együtt átlátszó folyadékká vált, apró barnás pöttyökkel. De kanyarodjunk vissza a kavart tésztákhoz. Fontos dolog, hogy soha ne kavarjuk túl, hiszen azzal rontjuk el az egészet. A kavart tészta legyen lágy, szaftos, ízletes. Változatossá tehetjük különböző magokkal, fűszerekkel. Amit most készítettem annyira egyszerű, hogy elronthatatlan, ezért aki a bögrés kavartakban nem remekel, ezzel nyugodtan megpróbálkozhat, nagy valószínűséggel tökéletes eredményt fog elérn...