Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: augusztus, 2015

Bazsalikomos tésztaszósz

Kép
A tészta ételeket nagyon könnyű elkészíteni, és nem is tart sokáig. Kiválóak ebédre, vagy akár vacsorára is.  Főleg akkor gyors, ha már a kamrában sorakoznak a tésztaszószok, amik valljuk be, sokkal finomabbak mint a bolti társaik, és csak fel kell egyet bontani. Egy ilyen tésztaszósz receptje következik, használjátok, fogyasszátok, hiszen a nyár összes finomságát tartalmazza. Hozzávalók: 10 kg paradicsom 6 evőkanál barna cukor 4 evőkanál só 2 evőkanál balzsamecet, 2 teáskanál frissen őrölt bors 2 nagy csokor friss bazsalikom levél 1 csokor egyéb friss fűszernövény (oregánó, kakukkfű, rozmaring) 1-2 teáskanál citromsav  A paradicsomot megpucoljuk, és passzírozzuk. ha nem magunk termesztjük Róma fajtát válasszunk, abban kevés a mag, és könnyű a magját eltávolítani a zselés belső folyadéktól is. A legegyszerűbb, ha a végén átlósan bemetszést ejtünk, forró vízbe tesszük 1 percre, majd lehúzzuk a héját.  Ezután négybe vágjuk, és elt...

Zöldséges csirke curry

Kép
Egyre inkább megszeretem az oly népszerű curry-ket. Nagyon hasonlatos a nálunk olyan kedvelt pörköltökhöz, csak sokkal gazdagabb. A legtöbbet egy fej hagymával, egy közepes nagyságú sárgarépával, és 2-3 szálzellerrel kezdik.  Ezeket egyforma kockára vágják, és puhára párolják. Ezután kerül bele a többi hozzávaló, ami lehet csíkokra, vagy kockákra vágott hús, paradicsom, paprika, és egyéb zöldségféle.  A zeller nagy kedvencem minden formájában. Én még a zellergumót is szeretem. Helyettesíthetjük is a szálzellert vékonyra vágott gyenge zellergumóval. Csak ügyeljünk arra, hogy alaposan szétfőjön és ne maradjon nagyobb darab a kész ételben. Most pedig lássuk mi is kell egy finom zöldséges csirke kariba. Hozzávalók: 1 csirkemell  1 fej vöröshagyma 1 chili  1 gerezd fokhagyma 1 sárgarépa 3-4 szál angol zeller, vagy vékonyra szelt zellergumó kb. 10 dkg 1/2 dl olívaolaj 1 tk kurkuma 1 tk sárga kari por (indiai fűszerkeverék) 1 tk garam masala 2,5...

Petrezselymes vajas galuska sült hagymaszirmokkal

Kép
Az egyik legkedveltebb nálam most a vajas galuska. Egyszerű, és változatosan tálalható. Adhatjuk köretnek, de akár önálló fogás is kerekedhet belőle, mint a mai vacsora. Sült hagyma szirmok  Hozzávalók: 6 közepes fej hagyma kevés olaj só, bors, kakukkfű A hagymákat nem pucoljuk meg, csak a gyökerektől szabadítjuk meg. Azután négy rét vágjuk, egy tepsibe tesszük. Olajjal megpermetezzük, sózzuk, borsozzuk, és kakukkfüvet szórunk rá. Összeforgatjuk, és 180 fokos sütőben puhára sütjük. Levágjuk a gyökér felőli részét, ami összetartja a negyedeket, és szirmokra szedjük. Tálalásig langyosan tartjuk. Petrezselymes vajas galuska receptje megtalálható itt Miután megfőztük a galuskát, olvasztott vajra szedjük, átmelegítjük, és hozzáadjuk a hagymaszirmokat. Reszelt parmezánnal, vagy jó minőségű sajttal kínáljuk. .

Töltött paprika

Kép
Úgy gondoltam ez egy olyan recept, amit mindenki tud. De a hozzám érkezett levelek elárulták, hogy ez közel sincs így.  Bizony sokan csak mostanában szánták rá magukat, hogy főzzenek a családnak, hiszen ahogy tudatosul az emberben, hogy felnőttünk, szeretnénk mi magunk elkészíteni kedvenc ételeinket, rögtön eszünkbe jut, hogy elfelejtettük a mamától ellesni a trükköt, a receptet. Éppen ezért egy hagyományos töltött paprika recepttel szeretnélek benneteket meglepni, ami az ahogyan én is ellestem annak idején, amikor még nem is tudtam, sőt nem is sejtettem, hogy milyen jól tettem, hogy állandóan ott lebzseltem a konyhában.  Hozzávalók: 10-12 db húsos paprika úgynevezett TV (tölteni való) paprika 50 dkg sertéstarja 6 dkg rizs 1 egész tojás 2 dkg vöröshagyma egy késhegynyi törött bors 5 dkg cukor 6 dkg zsír 4 dkg liszt 1-1,5 kg paradicsom, vagy 7 dl üveges sűrű paradicsom, vagy 10 dkg sűrített paradicsom 1 liter csontlé vagy húsleves A tarját kicsontozzuk é...

Alma-répa-banán rostos üdítő

Kép
Felbuzdulva, a sok almától, ami kertünkben terem, ma ismét rostos ivólevet készítettem. és hogy ne legyen unalmas, most a következő hozzávalókból: - alma-sárgarépa-banán Hozzávalók: 2 kg alma 1 kg sárgarépa 1 kg banán 1-1 1/2 kg cukor 20 g citromsav Az almát és a sárgarépát megtisztítjuk, felszeleteljük. Annyi vízzel, amennyi ellepi és a citromsavval, valamint 1 kg cukorral feltesszük főni.  Addig főzzük, amíg az alma és a répa is megpuhul. Ekkor botmixerrel pürésítjük. Természetesen használhatunk turmixgépet, vagy passzírozót is.  A banánokat megtisztítjuk a héjuktól, és botmixerrel valamint vízzel simára pürésítjük, és a többi gyümölcs-zöldség léhez adjuk. Összekeverjük, és ezt a mennyiséget 8 liternyire vízzel felhígítjuk.  Ha szükséges adhatunk még hozzá cukrot aszerint, amennyire édesen szeretnénk.  De természetesen használhatunk édesítőt, vagy más cukrot is, mint pl. a gyümölcscukor, vagy kukorica cukor (fruktóz, xilit, stb) ...

Sült paradicsomszósz

Kép
Akár zöldségfélékre, akár tészta szószként megállja a helyét ez az egyszerű sült paradicsomszósz  A hozzávalók beszerzése annyira egyszerű, mint az elkészítése. 1 kg koktél paradicsom 3-4 gerezd fokhagyma 1 kis vöröshagyma olaj só,  bors, cukor bazsalikom A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, és egy olajozott tepsibe tesszük. a megpucolt fokhagyma gerezdeket, és a négybe vágott vöröshagymát közé rakjuk, sózzuk borsozzuk és egy evőkanál cukorral megszórjuk. Egy csokor bazsalikomot a tetejére teszünk, és a sütőben a fokhagyma és a hagyma puhulásáig sütjük 200 fokon. Amikor megpuhultak a hagymafélék átpasszírozzuk, ha kicsit hígnak találjuk besűrítjük, szükség esetén utána ízesítjük. Én most cukkini tócsnival és főtt rizzsel kínáltam. A rizst sós bő vízben megfőztem, hideg vízzel öblítettem. A tócsnihoz 2-3 közepes cukkini 2 közepes sárgarépa 1 csokor petrezselyemzöld 1 kis csokor menta levél 1/2 vöröshagyma 1 tojás liszt sütőpor só bor...

Petrezselymes vajas galuska

Kép
Vannak dolgok, amik teljesen elvarázsolnak, és tudnom kell milyen is. Így vagyok egy jó könyvvel, egy jó étellel, vagy éppen mint most egy jó körettel. Tegnap láttam egy igazán ízletesnek tűnő vajgaluskát, amit borzasztóan egyszerűen készített el a kis hölgy, tehát adva volt, hogy nekem is kell ilyet csinálnom. Furcsa párosítás volt, ő sült hagymával kínálta, én sült tarját készítettem hozzá.  Gyáva voltam, nem mertem rögtön csak a galuskát kínálni, pedig mikor meghallottam a szlogent, amit annak idején a mamámtól is sokszor hallottam, tudhattam volna, mennyire igaz.  A mondat pedig így hangzott: - Vajjal minden sokkal jobb. -És valóban. Elég lett volna némi hagymaszirom, sütve, és hozzá egy kis parmezán amivel összeolvasztjuk, és még egy kicsi, hogy a tetejére is jusson.  De az majd legközelebb. Most viszont az oly egyszerű petrezselymes vajas galuska receptjét hoztam, használjátok bátran, akár önálló ételként is. Finoman ráolvasztva a sajtot, ne...

Csirkemell csíkok sült padlizsánnal

Kép
Gyors ebéd, lehetőleg egy gyors körettel, hiszen ki szeret vasárnap a konyhában ténykedni, hacsak nem éppen ki akar tenni magáért. Mivel egész héten minden nap sűrű napunk volt, több száz kilométerrel a hátunk mögött, a mai nap nem a nagy sütés-főzések napja lett. Hűtőben egy csontos csirkemell, egy nagy padlizsán, fűszerek vannak a konyhában. egyszerű sült csirkemell és padlizsán fog készülni. Mellé jól illik a főtt rizs, kis petrezselyem zölddel megbolondítva, és egy jókora uborka éppen megfelelő saláta lesz belőle. Sült csirkemell padlizsánnal Hozzávalók: 1 csirkemell  1 padlizsán  2 gerezd fokhagyma 1 kicsit csípős csili 2-3 evőkanál olaj só  bors 1/2 citrom leve A padlizsánt egyforma kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni kb 1 órát. Ez idő alatt a nedvesség egy része távozik belőle, és megváltozik az állaga. A csirkemellet ha kell - lebőrözzük, és kicsontozzuk. majd vékony csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beletessz...

Rostos almalé

Kép
Rengeteg almánk van minden évben. Teszek el belőle kompótnak, készítek pektint , almapürét , használom a lekvárok sűrítésére, azon kívül a nyuszikáink legfinomabb csemegéje. Szeretjük a rostos almalét, amiből lehetetlen eleget készíteni. Hozzávalók: 3 kg alma héjazva, magozva, kockázva 8 liter víz 20 g citromsav 1/2-1 kg cukor ízlés szerint, de használható édesítő is A megtisztított, kockára vágott almát annyi vízzel amennyi ellepi, és a citromsavval megfőzzük. Amikor puha botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a többi vizet, és felfőzzük. A cukrot érdemes részletekben hozzáadni, és a saját ízlésünk alapján többet, vagy kevesebbet használni. Még forrón üvegekbe töltjük, és lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk 5 percre, és hagyjuk kihűlni.  Másik lehetőség, hogy üvegekbe töltjük, lezárjuk, és forrástól számított 15 percig dunsztoljuk, vagy automatában 90/30 sterilizáljuk.