Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: október, 2015

Vajas-tejfölös pogácsa

Kép
Őszi szünet, két gyerek, mi lehet jobb szórakozás, mint pogácsa sütés.  Segítenek a gyúrásban, a nyújtásban, és legfőképpen a szaggatásban. Szinte ölre megy, hogy ki kenje, ki szaggassa a tésztát. Nekem semmi más dolgom nincs, mint ott lenni és velük kacagva irányítani a folyamatokat. Hozzávalók: 1 kg finom liszt 40 dkg vaj 3 dl tejföl 5 dkg élesztő késhegynyi szódabikarbóna 2 teáskanál só 1 evőkanál cukor 2 dl tej 3 tojássárgája Tetejére  1 tojás sárgája kicsi sós vízzel hígítva 10 dkg sajt reszelve Egy nagy tálba, vagy a gyúrótáblára szitáljuk a lisztet, amit sózunk, és a hideg vajjal összemorzsolunk az ujjbegyünkkel, hogy a lehető legrövidebb idő alatt eldolgozzuk, míg a vaj meg nem melegszik a kezünk melegétől. Közben a tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk.  A vajjal elmorzsolt liszt közepébe mélyedést készítünk ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojás sárgájákat, a tejfölt, és a csipet szód...

Gyapjas tintagomba tojással

Kép
Ez az ősz igen kedvező a gombák szaporodására, és mi minden egyes gombának nagyon örülünk, amit találunk, hiszen az Alföld ezen szeglete nem bővelkedik az igazán finom gombákkal. Persze itt is van szegfűgomba, csiperke többféle is, sőt a pereszkék és a galambgombák is igen változatos formában megtalálhatóak.  De az olyan igazi gombák mint a vargánya, vagy kucsmagomba, és egyéb erdei finomságok messze kerülnek bennünket, hiszen a talaj összetétele, adottsága nem az ő kedvencük. Ezért is örültem, amikor hazafelé jövet megláttam a gyapjas tintagomba néhány friss példányát. Régről tudom, hogy addig igazán ízletes, amíg a tintásodás el nem kezdődik a kalap alsó részén, hiszen onnantól kezdve már nem igazán élvezetes.  Viszont mindenki, aki gombát szed, legyen óvatos, és nézesse meg szakértővel, mert soha ne feledjük, hogy minden gomba ehető legalább egyszer. És biztos ami biztos, az a jó gomba, ami többször is élvezetes. A tojásos gomba igazán egyszerűen el...

Kolbászos lencseragu rizzsel

Kép
Egyik legjobb dolog, amit a szervezetednek adhatsz, az a lencse. Tele élettel, hiszen gyakorlatilag kalóriák nélkül tömheted magad degeszre. Ha valóban kalória szegényen akarod az ebéded elfogyasztani, köret nélkül fogyaszd! Hozzávalók: 30 dkg lencse 1 nagy fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 db csípős csili paprika 2 közepes sárgarépa 4-6 zellerszár, vagy annak megfelelő zellergumó 30-35 dkg paradicsom 1 zöld paprika 1 piros paprika 1 sárga paprika vagy helyettük tv paprika só, bors, pirospaprika 1 dl olaj 30 dkg parasztkolbász A lencsét legalább 2-3 órára langyos vízbe áztatjuk, és azután sós vízben majdnem készre főzzük.Félretesszük, és lefedjük. A forró lében meg fog puhulni felhasználásáig. Azért néha nézzük meg, nehogy túlfőjön, és szétmálljon.  A zöldségféléket egyforma kockákra vágjuk. Az olajon hagymát fonnyasztunk, amikor már üveges, hozzáadjuk a többi zöldségfélét, - a karikázott répát, a feldarabolt zellert, a csilit magozzuk ki, é...

Hajtott zsömle teljes kiőrlésű liszttel

Kép
Egy újabb zsömle készült, hiszen a tegnapi nap bebizonyította, hogy a kenyérfélék készítését nem lehet elfelejteni, csak ki lehet jönni a gyakorlatból. Egy orosz oldal látogatásakor született meg az ötlet, hogy miért is nem keverem a lisztet úgy, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el, hiszen a nagyok is keverik, csak ugye sokszor használnak más segédanyagot is, hogy még szebb eredményt érjenek el. Ez a zsömle csak pár hozzávalót tartalmaz, semmi hozzá nem illő anyagot nem. 8 db zsemle készítéséhez 30 dkg sima liszt 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 380 ml víz 3 evőkanál olaj 2,5 dkg élesztő 1,5 teáskanál cukor 1,5 teáskanál só Egy kicsit lágyabb kenyértészta keménységűre dagasztjuk a hozzávalókat. Először 1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk, és hagyjuk felfutni. Közben a liszteket egy tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval egy habverő segítségével. Hozzáadjuk az olajat és a felfutott élesztőt, valamint a többi vizet. Alaposan me...

Fodros metélt mangold levelekkel

Kép
Igazán kegyes az ég, sok szép mángold levéllel ajándékoz meg így az ősz borongós napjaiban is. Ahogy a harsogóan piros levélnyélen a haragoszöld levelet roppannak a kezem alatt, leírhatatlanul jó érzés.  Igazán egyszerű ebédet készítettem belőle, csak megpároltam, és összeforraltam a következő képpen. Hozzávalók: személyenként 4-5 mángold levél  1/2 vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj só, bors 10 dkg metélt tészta A mángold leveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és lehúzzuk a levélnyélről. Azt félretesszük és másra felhasználhatjuk, pl. spárga módjára párolhatjuk, sajttal, vagy besamellel tálalhatjuk.   A lehúzott leveleket apróra vágjuk, és félretesszük.  A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a mángold leveleket, és a zúzott fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk.  Közben vizet forralunk, amit sózunk, és amikor zubogva forr, kifőzzük benne a metélt tésztát.  ...

Vágott zsemle

Kép
Régen készítettem zsemlét, pedig nagyon szeretjük. Most egy nagyon egyszerű vágott zsemlére esett a választásom, hiszen könnyen készíthető, és jól tárolható finom szendvics alap. Hozzávalók: 1/2 kg liszt (fele félfogós, fele sima liszt) 2,5 dkg élesztő, vagy egy 7 g-os instant élesztő 1 teáskanál só 1,5 teáskanál cukor 3 evőkanál olaj 3 dl víz Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl vízben amiben a cukrot feloldottuk. Közben a lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a többi vizet, az olajat, és a sót. Alaposan megdagasztjuk, hogy sima kenyértésztát kapjunk. Hagyjuk duplájára kelni, kb 2 óra, vagy 40 fokon 40 perc. Azután vágjuk a tésztát nyolc egyforma darabra, és formáljuk meg a zsemléket, és papírral bélelt sütőedénybe téve, letakarva hagyjuk ismét megkelni kb. 1 óra.  Közben a sütőt melegítsük fel 200 fokosra, és a zsemléket hosszába vágjuk be, majd 35 perc alatt süssük meg. A sütés befejezésekor vízzel spricceljük meg, majd hagyjuk rácso...

Fermentált chili szósz

Kép
Még csak az előkészületek történtek meg, hogy egy finom savanyú chili szószt tudjak csinálni. Amikor elkészül, frissítem a posztot.  Gyönyörű napsütéses időben öröm a kertben tevékenykedni, főleg így ősszel, amikor valljuk be már a reggeli órákban nem is szívesen toljuk ki az orrunkat. Viszont ahogy halad előre az idő, és a napsütés átmelegíti a levegőt, szinte csalogat bennünket a szabadba.  Én is felmértem mi van még a kertben, amit fel lehet használni, és mi az amit feltétlenül meg akarok csinálni. A fermentált paprikaszószt feltétlenül szeretném kipróbálni, hiszen amikor kóstoltam, nagyon jónak éreztem. A hozzávalók: 1/2 kg piros chili paprika 1/2 l víz 2,5 dkg só 2 gerezd fokhagyma A paprikát mossuk meg, és daraboljuk fel kb. 2-3 cm-es darabokra. A fokhagymát pucoljuk meg. A vízben oldjuk fel a sót. A feldarabolt paprikát tegyük egy üvegbe, dugjuk mellé a fokhagymát, és öntsük fel a sós vízzel. Vászonnal vagy gézzel fedjük be, és hagyjuk, ho...