Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: november, 2015

Cukros lóhere - leveles tésztából

Kép
Dolgos hétköznapokat ünnepibbé varázsolhatjuk egy sütivel, esetleg egy "dán" vajastésztából készült finomsággal. Persze, hogy mi is szeretjük a vajas leveles tésztából készült tésztákat, sütiket. Sokszor csak egy kis kifli készül, máskor megtöltjük dióval, lekvárral, vagy mákkal, de készült már sajtos, sonkás, és egyéb izgalmas töltelékes változatban is. Ha ráérzel a tészta lényegére, már nem szívesen veszed a boltit, hiszen legtöbbször csak élesztő nélküli változatban árulják, ritkán találni a boltok polcain ezt az élesztős formáját. Persze előfordulhat, hogy én nem jól nézek körül. Elkészíteni nem nehéz, viszont hosszadalmas eljárás. A nyújtások közötti 30 percek szinte egész napos elfoglaltságot eredményeznek, azért néha kockáztassuk meg, hiszen felülmúlhatatlan az eredmény. Hozzávalók: 30 dkg liszt 5 g élesztő granulátum, vagy 1,5 g friss élesztő 1 teáskanál só 2 dl víz 25 g vaj 250 g hideg vaj 100 g porcukor A tészta készítéséhez a lisztet egy tá...

Egyszerű gofri

Kép
Végre úgy tűnik, minden rendeződik körülöttünk. Nagyszerű kis házban lakunk, immár a Pilisi hegyekben, ahol átkarol bennünket a nyugalom. A tiszta levegő belégzése eleinte jól meggyötört, hiszen régóta nem érezhettem, mert a nitrátok mélyen elnyomták azt korábbi lakhelyünkön. Igaz itt is hamar felébredek, mégsem érzem magam fáradtnak, mint korábban, hiszen lényegesen pihentetőbb az éjjel, nem zavarja meg semmi. Egyenlőre elfoglalom magam, mivel van tenni való bőven a házkörül, de persze visszatértem a napi rendszeres főzéshez, hiszen a nyugalom egyik fő alkotója a házi koszt, hiszen a lélek táplálása mellett fontos a testet is a megfelelően ellátni, hogy minden olajozottan menjen. A tegnapi kecskeragu után ma egy igazi könnyű ebédre vágytunk. Hétvégén csodás krumplit vásároltunk amiből ma tejfeles savanyú krumpli leves készült, és hozzá egy kis gofri. A gofri az egyik kedvenc a palacsinta mellett. Elkészítése egyszerű, és akár több adaggal is elkészíthetünk, hisz...